Lichamelijke overgangsklachten

Lichamelijke overgangsklachten

Naast geestelijke overgangsklachten, krijgen vrouwen rond de menopauze ook te maken met lichamelijke ongemakken. En dat zijn er nogal wat! Naast de typische overgang symptomen (menstruatieklachten, opvliegers, vaginale klachten), zijn er nog veel meer symptomen die in deze periode de kop kunnen opsteken. Dit zijn de lichamelijke overgangsklachten waarmee u te maken kunt krijgen.

Blaasontsteking (urineweginfectie)

Symptomen van een blaasontsteking zijn pijn bij het plassen, vaker moeten plassen en een zeurend gevoel in de onderbuik. Ook kan de urine troebel zijn of bloed(spoortjes) bevatten. Vrouwen in de overgang zijn gevoeliger voor een blaasontsteking. Dat heeft te maken met het feit dat de slijmvliezen droger worden. Lees hier meer over blaasontsteking in de overgang.

Bloedverlies na de overgang

Als u een jaar niet ongesteld bent geweest, bent u definitief niet meer vruchtbaar. Maar wat als u toch ineens weer gaat bloeden na die tijd? Is dat toch weer een menstruatie of is er iets anders aan de hand? Bloedverlies na de overgang kan verschillende oorzaken hebben.

Botontkalking

Als de hormoonspiegel verandert, heeft dat ook invloed op de structuur van de botten. Deze kunnen brozer worden en daardoor sneller breken. Lees hier alles over het ontstaan van botontkalking in de overgang en wat u kunt doen om dit te voorkomen

Droge slijmvliezen

Last van branderige ogen, een droge mond of een droge vagina? In de overgang worden de slijmvliezen droger. Dat kan hele vervelende gevolgen hebben. Zo kan een droge mond de kans op het ontstaan van gaatjes vergroten en zorgt een droge vagina voor pijn bij het vrijen.

Droge huid

Ook de huid kan hinder ondervinden van de dalende oestrogeenspiegel tijdens de overgang. Er wordt minder collageen aangemaakt, waardoor de huid minder stevig is. Ook kan de huid droog aanvoelen. Wat kunt u doen om de huidklachten te verminderen? Lees meer over een droge huid tijdens de overgang.

Duizeligheid

Zo maar ineens duizelig worden. Het is een beangstigende ervaring die veel vrouwen rond de menopauze kan overvallen. Het draaierige gevoel kan verschillende oorzaken hebben, waaronder bloedarmoede of een paniekaanval. Soms is er echter geen directe aanleiding. Lees hier meer over duizeligheid in de overgang.

Gewichtstoename

Dé ergernis van vrouwen in de overgang: aankomen in gewicht. En dan ook nog op plekken waar het vet normaal nooit zat! Waarom worden vrouwen zwaarder in de overgang en wat kunt u doen om de schade te beperken? Lees meer over gewichtstoename in de overgang.

Haarverlies/haargroei op ongewenste plekken

Hormoonschommelingen kunnen de haargroei beïnvloeden. Uw haar kan droger, stug of onhandelbaar worden. Of u krijgt ineens heel dun haar. Sommige vrouwen krijgen last van haarverlies. Aan de andere kant kan haar ineens ook gaan groeien op ongewenste plekken. In het gezicht bijvoorbeeld. Daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Wat te doen bij lichamelijke overgangsklachten als haarverlies of ongewenste haargroei in de overgang?

Hart- en vaatziekten

Wist u dat hart- en vaatziekten de nummer 1 doodsoorzaak is bij vrouwen in en na de overgang? Raadpleeg daarom altijd een arts als u last krijgt van lichamelijke overgangsklachten die kunnen wijzen op een hart- of vaataandoening. Lees hier meer over hart- en vaatziekten in de overgang.

Hartkloppingen

Veel vrouwen krijgen tijdens de overgang last van hartkloppingen. Het verschijnsel is vrij onschuldig, maar kan heel beangstigend zijn. In een aantal gevallen kunt u beter naar de dokter gaan met hartkloppingen in de overgang. Lees hier meer over hartkloppingen in de overgang.

Hoofdpijn/migraine

Hoofdpijn en migraine zijn bekende overgangsklachten. Migraine is meer dan gewone hoofdpijn: het gaat samen met misselijkheid, overgevoeligheid voor licht en geluid en kan voorafgegaan worden door een zogenaamde aura. Hormoonschommelingen kunnen zowel gewone hoofdpijn als een migraineaanval uitlokken. Lees hier meer over hoofdpijn en migraine tijdens de overgang.

Maagdarmklachten

Last van een gevoelige maag of buikpijn, terwijl u vroeger álles kon eten? De overgang heeft ook invloed op de spijsvertering. Daardoor kunt u te maken krijgen met klachten als brandend maagzuur, buikpijn, een opgeblazen gevoel of andere maagdarmklachten.

Menstruatiestoornissen

Als de menstruatie gaat ‘rommelen’ is dat vaak een eerste teken dat de overgang is ingezet. U wordt onregelmatig ongesteld, langer of korter ongesteld of heviger ongesteld.

Mondproblemen

Door de veranderende hormoonspiegel kunnen er verschillende mondproblemen ontstaan. Zo kan het tandvlees wat gaan opzwellen, waardoor het gevoeliger is voor ontstekingen. Bovendien kan de speekselproductie verminderen, wat leidt tot een droge mond. En dan is er nog het mysterieuze burning mouth syndrome, waar vooral vrouwen in de overgang last van lijken te hebben…

Ongewenst urineverlies

Nee hè, een natte onderbroek!? Veel vrouwen verliezen af en toe ongewild urine als ze in de overgang komen, bijvoorbeeld als ze niesen of iets zwaars tillen. Dit heeft alles te maken met slappere bekkenbodemspieren. Gelukkig is er vaak iets te doen aan ongewenst urineverlies in de overgang.

Oogmigraine

Een aanval van oogmigraine kan heel beangstigend zijn. Bij oogmigraine ontstaan er klachten in het gezichtsveld. Vaak is het een voorloper van migraine. Maar oogmigraine kan ook pijnloos verlopen. Oogmigraine kan op iedere leeftijd voorkomen, maar vrouwen in de overgang lijken hier extra gevoelig voor. Lees hier meer over oogmigraine in de overgang.

Opvliegers en nachtelijk zweten

Hét boegbeeld van de overgang: de opvlieger. Bijna iedere vrouw in de overgang krijgt te maken met deze hinderlijke warmteaanvallen. Opvliegers komen ook geregeld ’s nachts voor. Dan wordt het nachtelijk zweten genoemd. Sommige vrouwen worden wakker in een drijfnat bed. Lees hier meer over opvliegers en nachtelijk zweten.

Overgang of heb je een schildklieraandoening?

Lichamelijke overgangsklachten kunnen soms ook veroorzaakt worden door een schildklier die te snel of te traag werkt. Daarom controleren huisartsen vaak de schildklierfunctie als een patiënte last heeft van overgangsklachten. Lees hier meer over schildklierklachten die lijken op overgangsklachten.

Pijnlijke borsten

Veel vrouwen kennen pijnlijke borsten als PMS-klacht; vlak voordat je ongesteld wordt. Maar ook als de menstruaties beginnen te verminderen, kunnen de borsten ineens weer pijnlijk of gespannen aanvoelen. Is dat iets om je zorgen over te maken? Lees hier meer over pijnlijke borsten in de overgang.

Rusteloze benen/zware benen

Kriebel in de benen, vooral als je in bed ligt? Dat kunnen wel eens rusteloze benen zijn. Heel vervelend, want je hebt constant het gevoel dat je je benen moet bewegen, waardoor je lastig in- of doorslaapt. Ook een zwaar gevoel in de benen kan vaker voorkomen in de overgang.

Slaapproblemen

Moeite met inslapen. Tussendoor wakker worden. Of om vijf uur al klaarwakker zijn en niet meer in slaap kunnen vallen. Slaapproblemen zijn aan de orde van de dag (of liever gezegd nacht) bij vrouwen in de overgang. Wat kun je doen aan slapeloosheid in de overgang?

Spier- en gewrichtspijn

Stijfheid en pijn in de polsen, handen, knieën of enkels; een groot deel van de vrouwen in de overgang heeft last van spier- en gewrichtspijn. Het lijkt er sterk op dat het dalende oestrogeengehalte iets te maken heeft met gewrichtspijn in de overgang. Hierdoor verliezen de slijmvliezen in het kraakbeen volume, wat bewegen pijnlijker maakt. Lees meer over spier- en gewrichtsklachten in de overgang.

Vaginale klachten

Niet een onderwerp wat je graag met anderen bespreekt: vaginale klachten. Toch heeft een groot deel van de vrouwen in de overgang hier last van. Vaginale droogheid (en daardoor pijn bij het vrijen), irritatie in de vagina, blaasontstekingen en schimmelinfecties kunnen allemaal vaker voorkomen in de periode rondom de menopauze.

Veranderde lichaamsgeur

Tijdens de overgang kun je jezelf ineens sterker gaan ruiken. Dat heeft meerdere oorzaken, maar opvliegers en nachtelijk zweten spelen hier natuurlijk een grote rol in. Lees hier meer over een veranderende lichaamsgeur tijdens de overgang.

Vermoeidheid

Weinig energie, futloosheid en vermoeidheid zijn overgangsklachten bij uitstek. De oorzaken zijn divers. Vermoeidheid in de overgang kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van psychische overgangsklachten. Of van bloedarmoede door hevige menstruaties. En dan hebben we het nog niet eens over de diverse slaapproblemen; ook die kunnen zorgen voor moeheid tijdens de overgang.

Wat te doen bij lichamelijke klachten in de overgang?

Een aangepaste levensstijl kan veel fysieke klachten in de overgang verminderen en helpen te voorkomen. Gezonde voeding, voldoende rust en regelmatig bewegen houden uw lichaam in goede conditie. Daardoor krijgen overgangsklachten minder kans. Heeft u last van hevige, ernstige of aanhoudende overgangsklachten, overleg dan altijd met een arts. Deze kan eventueel hormonale medicijnen voorschrijven. Daarnaast zijn er natuurlijke middelen verkrijgbaar die het lichaam kunnen ondersteunen bij overgangsklachten.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

20 reacties

  1. Ik ben pas 43 jr en krijg tintelingen in mijn benen gezicht is dat normaal want ik raak in paniek. Sedert mijn dertiger heb ik opvliegers. De laatste tijd heb ik ook angst aanvallen en last van pijnlijke klieren onder mijn oksel.

  2. Ik ben 58 jaar ben in2009 geopereerd en hebben mijn eierstokkon en eileiders verwijderd kan ik nog in de overgang zijn

  3. Ik ben nog geen 40, maar wel een zwaar schommelende periodes dan eens 3 maanden niet en dan weer ineens 3x in 8weken tijd. Verder veel last van nachtelijk transpireren en hele gespannen borsten daar mag ook niemand buiten mijzelf aankomen. Ook een zwaar verminderd libido en veel ongemakken tijdens sexuele handelingen. Verder ook veel last van hartkloppingen. Zou dit al te maken kunnen hebben met de overgang???

  4. Kan misselijkheidook bij de overgang horen iedere morgen ben ik misselijk en dit duurt vaak tot laat na de middag. En vooral na het eten het gevoel dat het eten niet goed verteerd een opgeblazen gevoel. Ik heb hier al 2jaar last van.en heb veel onderzoeken gehad in het ziekenhuis het blijkt dat ik ook galstenen heb die nog in de galblaas zitten.

    • Beste Anja, ik weet niet of deze site nog actief is, maar ik heb precies dezelfde klachten als jou. En ik vraag me inderdaad ook af of het de overgang betreft. Hoe gaat het nu met je, en ben je er al achter wat het is? Of wat de remedie is? Ben pas 43 jaar, maar sinds ik met de pil gestopt ben (jaar of twee geleden), ook last van een korte maar heftige menstruatie, gepaard met hoofdpijn en lage rugpijn.

  5. Ik ben 50 jaar, dus de gemiddelde overgangsleeftijd. Nu heb ik (nog) geen last van de welbekende opvliegers, maar ik merk wel heel veel andere klachten. Vooral rond mijn menstruatie. Vergeetachtigheid, urineverlies, humeurwisselingen, hevigere menstruaties gepaard met hevige buikkrampen.
    Maar ik heb ook heel veel pijn in mij ledematen. Ik heb sowieso al last van chronische schouderklachten, maar dat speelt extra op vlak voordat ik dus moet menstrueren. Nu krijg ik daar ook nog pijn in mijn heupen/benen/rug bij, alsof ik vreselijke spierpijn heb.
    Kunnen dit ook klachten zijn die bij de overgang horen? Ik lees hier namelijk nooit iets over.

    • hoi liesbeth ik heb ook heel veel pijn in me lichaam en ook overal last van me borst en paniekerig ik ga morgen langs de dokter en ga vragen of dat bij de overgang hoort kan niet eens lopen zoveel pijn heb ik en duizelig word ik ook bij het lopen dus niet zo prettig gr ria

      • Precies zo.alle spieren en gewrichten doen zeer. Kom smorgens als een stijve hark uit bed. Eerst opstarten. De armen nek rug bil benen alles is pijnlijk en stijf. Veel eerder slaap. Wel alle menstruatie klachten nog elke 4 weken vooral hoofdpijn. Tot migraine toe. Maar al bijna een jaar geen menstruatie meer gehad. Ben nu 53. De opvliegers zijn al zeker 10 jaar. Die zijn nu wel veel minder… maar de rest inclusief gewichtstoename is sterk toegenomen.

    • Ik ben 52 jr en ervaar deze klachten ook! Alsof ik enorme spierpijn heb aan de schouders zodat ik er n soort v hoofdpijn van heb. Voel ook de heupen en voel me zwaarder en moe. N halfjaar niks gezien en nu ineens weer ongesteld. Dacht er vanaf te zijn…
      N pijnstiller werk enigszins, slapen doe ik dan ook 1 à 2 nachten niet veel. Vervelend gewoon

  6. Aguaje

    Omschrijving: Aguaje (Mauritiuspalm), ook bekend als de Moriche handpalm of Buriti, is een palmboom. De meest waardevolle bezit van Aguaje is de vrucht die rijk is aan fyto-oestrogenen, vitaminen en mineralen die de interne en externe gezondheid van je lichaam, huid en haar verbetert. De belangrijkste onderdelen zijn: bèta-caroteen (provitamine A) 25 tot 35 keer meer provitamine A dan een wortel, tocoferolen (vitamine E) 31 keer meer vitamine E dan avocado’s, ascorbinezuur (vitamine C) dezelfde vitamine C als een sinaasappel en Fyto-oestrogenen (natuurlijk vrouwelijk Oestrogeen). Vitaminen en mineralen helpen bij de ontwikkeling van de vrouwelijke secundaire geslachtskenmerken, zoals bijvoorbeeld borsten en billen en zijn ook betrokken bij de verdikking van het baarmoederslijmvlies en andere aspecten van de regulering van de menstruatiecyclus.
    Aguaje een is dus een buitengewoon supervrucht die rijk is aan fyto-oestrogenen, vitaminen en mineralen.

    Botanische omschrijving : De mauritiuspalm is een tot 35 m hoge, tweehuizige palm met een kroon van uitgespreide, donkergroene, waaiervormig ingesneden, in omtrek afgeronde bladeren met een diameter van 4 m. De stam is tot 60 cm dik en ringvormig gesegmenteerd door de knopen van afgevallen bladeren. De palm komt oorspronkelijk uit het Amazonegebied en het noorden van Zuid-Amerika waar hij in natte gebieden groeit. Hij wordt sporadisch in de rest van tropisch Amerika gekweekt.

    Bruikbare onderdelen: vruchtvlees, stammen en bladeren. Het vruchtvlees is olierijk en bevat veel vitamines. De stammen van de plant kunnen worden gebruikt als bouwmateriaal en de bladeren kunnen dienen als dakbedekking en vlechtmateriaal. Van het zetmeelrijke merg van oudere stammen kan brood worden gemaakt.

    Product voordelen:

    • Gebruikt door vrouwen voor de verbetering van vrouwelijke rondingen zoals billen, dijen, heupen, etc.
    • Gebruikt om oestrogeen in het lichaam te verhogen.
    • Gebruikt als een hormoon ondersteuning voor vrouwen die lijden aan de nadelige gevolgen van de menopauze.
    • Levert essentiële vetzuren voor de algemene gezondheid doeleinden evenals de ondersteuning van de productie van collageen die helpen met de elasticiteit en stevigheid van de huid.
    • Heeft een hoge waardebron aan vitamine A, E en C.
    • Beheersing van opvliegers.

    Toepassingen: Aguaje poeder is makkelijk te mengen door b.v. smoothies, sappen, yoghurt, granenontbijt of salades.

    Ingrediënten: 100% natuurlijk fruit poeder.

    Aanbevolen dosering: 2 à 3 x per dag 1 theelepel Aguaje poeder door bijvoorbeeld sap, smoothie of yoghurt roeren.

    Specificatie: koel en droog bewaren in een goed afgesloten verpakking.

    Waarschuwing: raadpleeg eerst uw arts indien u zwanger bent, borstvoeding geeft of medicijnen gebruikt. http://bruma-superfood.nl/webshop/Aguaje

  7. Waarom is Maca gezond?

    Maca bevat heel veel vitaminen en mineralen die belangrijk zijn voor onze gezondheid.
    ◦Vitamine C
    ◦Vitamine B1
    ◦Vitamine B2
    ◦Vitamine B6
    ◦Vitamine B12
    ◦Calcium
    ◦Magnesium
    ◦Ijzer

    Maca bevat 5 keer zoveel eiwitten, 4 keer meer vezels en minder vet dan aardappelen. Ook bevat Maca twee essentiële vetzuren: linolzuur en oliezuur. Een van de belangrijkste eigenschappen van Maca is dat het je lichaam alert maakt en veel energie en uithoudingsvermogen geeft.

    Wat kan Maca doen voor je lichaam?

    Maca staat vooral bekend om zijn libido verhogende kwaliteiten. Zowel mannen als vrouwen kunnen Maca goed gebruiken. Voor mannen heeft het een positieve werking op het verhogen van hun testosteron-niveau, wat helpt bij het opbouwen van spieren en goed is voor het libido. Voor vrouwen is het gunstig om te gebruiken als je zwanger wilt worden. Het verhoogt je vruchtbaarheid. Bij oudere vrouwen is het weer goed omdat het de overgang ondersteund.

    Gezondheidsvoordelen op een rijtje:
    ◦meer energie
    ◦goed voor het geheugen
    ◦goed tegen stress
    ◦een hogere fysieke conditie
    ◦betere spieropbouw
    ◦beter uithoudingsvermogen
    ◦zorgt voor verjonging
    ◦zachte huid
    ◦gezonde botten
    ◦pijnstillend
    ◦betere hormoonbalans
    ◦goed bij menopauze en opvliegers
    ◦goed bij pms en stemmingswisselingen
    ◦verhoogt het libido
    ◦goed tegen bloedarmoede
    ◦goed tegen slaapproblemen
    ◦goed voor je bloeddruk
    ◦houdt je cholesterol in balans
    ◦goed voor het immuunsysteem

    Onderzoek wijst ook uit dat Maca de kans op verschillende vormen van kanker kan verlagen zoals b.v. eierstok- en prostaatkanker. Een echte superfood dus

  8. Ineens klaagden vriendinnen en vrouwelijke kennissen om me heen over heftige rugpijn en onverklaarbare spierpijnen. Net als ik zelf overigens.
    Het enige wat we allemaal gemeen hebben: We zijn in de overgang!
    Dus wel eens waar een hele late reactie Liesbeth, maar ja, het zou van de overgang kunnen zijn.

  9. Ik denk zelf dat ik in de overgang ben, omdat ik 48 jaar ben, ik bijna alle klachten die ermee te maken hebben: het heel erg warm hebben, weer koud, hartkloppingen, 2 jaar prikkelingen en tintelingen over mijn hele lichaam, spierpijnen en gewrichtsklachten, rug en schouders , zenuwachtig, misselijk etc etc. Ik vraag me af wanneer gaat het ophouden?!. Ik menstrueer nog steeds maar wel onregelmatig. Ik ben radeloos door al die klachten.

    • Hallo Karima ik heb dezelfde klachten. Wordt er zo moe van.Waar ik het meeste last van heb zijn de hartkloppingen. Heb dan nergens zin in. Slik nu een paar dagen medicijnen om dit te onderdrukken. Je gaat je druk maken waardoor de hartkloppingen nog erger worden. Ik zal blij zijn als dit afgelopen is maar heb blijkbaar nog een paar jaar te gaan.

  10. hoi ik heb sinds paar maanden steeds angst aanvallen zo erg dat ik denk dat ik ziek ben en dat is zo eng en ik krijg het ook steeds bloed heet van uit me nek en daar wordt ik dan ook weer doods bang en angstig van is dat echt allemaal overgangsklachten ??? groetjes van rita

  11. Ik heb jarenlang oestrogeen(Activelle) geslikt. Oh ja, dat hielp. Totdat ik ermee stopte. Nu ben ik 70 jaar en mijn overgang werd gewoon uitgesteld. Hier zit dus een senior met fikse opvliegers. Zo jammer van mijn tijd en oude dag. Ik herken veel van bovenstaande klachten. Het is heel vervelend, maar probeer te zorgen dat je je niet te veel zorgen maakt. Dan zit je in een vicieuze cirkel en dat maakt alles erger. Zo probeer ik ook deze lastige vervelende tijd door te komen. Wetend, dat het misschien bij mij altijd zo zal blijven. Er zijn vrouwen, díe er nooit meer vanaf komen…ook 90 jarige kunnen er nog last van hebben. Kop op….en sterkte.

  12. Ik ben nu 59 jaar. Op mijn 46e heb ik baarmoederhalskanker gehad, waarvoor ik zeer uitgebreide chemo en bestraling heb gehad. Dit omdat door allerlei fouten de kanker over het hoofd was gezien waardoor het door de hele buik was verspreid. Door de bestraling zijn mijn eierstokken verschrompeld waardoor ik vervroegd in de overgang kwam, een heel heftige overgang die zeker 2 jaar geduurd heeft. Ik dacht toen: ziezo, daar ben ik vanaf. De laatste 2,5 jaar echter lijkt het alsof ik opnieuw in de overgang ben. Alle klachten die erbij horen en die je maar kan bedenken heb ik. Volgens de endocrinoloog kan dit heel goed omdat de hormoonhuishouding niet alleen d.m.v. de eierstokken wordt geregeld maar ook door de hersenen. Dus dit zou dan waarschijnlijk mijn “normale” overgang geweest zijn. Wat een tegenvaller na alle ellende die er al was. Sterkte voor alle vrouwen die met deze problemen zitten.

  13. Ik heb sinds een paar weken opvliegers en heb een heel grappige remedie gevonden… echt ongelofelijk dat het scheelt in zowel de intensiteit als de heftigheid van de opvliegers. Ik bedacht dat me eraan ergeren weinig helpt, ik vind een ‘omdenk’weg. Als ik opvliegers krijg zie ik dat nu als een herinnering aan mijn vrouw-zijn en daardoor aan mijn kinderen. Ik heb 2 prachtige zoons en ben zo blij met mijn mannen. Daardoor vond ik eerste opvliegers niet meer zo ergerlijk maar vervolgens kwamen ze ook minder voor. Kan dat echt helpen? Of zou het alleen het begin van de opvlieg-periode zijn?

  14. Hoi ik ben een jonge vrouw van 41 wordt in augstus 42 we zijn al 10 jaar bezig met een 2 kind maar ik was altyd te zwaar en man traagzaad 3 jaar geleden bloed laten prikken zou ik volgens dokter in de overgang zijn omdat ik een menstruatie had overgeslagen vorige jaar bloed laten prikken zat ik niet in de overgang nu sinds een paar weken slecht slapen nachtelijk zweten en weer 1 menstruatie over geslagen vorige maand deze maand 2 weken na eisprong mijn ongesteldheid weer gekregen de hele dag warme gloed in onderbuik wat niet weg gaat en de hele dag aanwezig is kan ik nog zwanger worden hoop op andwoord van jullie gr bianca

Reacties zijn gesloten.