Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Lig jij tegenwoordig ook vaker wakker sinds je in de overgang bent? Je bent niet de enige. Veel vrouwen hebben last van slapeloosheid in de overgang, ook al worden slaapproblemen niet tot de typische overgangsklachten gerekend. Waarom slaap je dan toch minder goed tijdens de overgang en wat kun je hieraan doen?
Je kunt last hebben van verschillende soorten slapeloosheid tijdens de overgang. De meest voorkomende vormen zijn:
Slaapproblemen in de overgang kunnen veel gevolgen hebben. Door het slaapgebrek word je niet alleen doodmoe, je krijgt ook last van een (nog) korter lontje en kunt je overdag slechter concentreren. Ook je weerstand vermindert aanzienlijk door chronisch slaapgebrek. In extreme gevallen heb je zelfs een verhoogd risico op bepaalde aandoeningen, zoals diabetes, depressie en hart- en vaatziekten. Reden te meer om slaapproblemen zo snel mogelijk op te lossen.
Volgens artsen heeft je schommelende hormoonspiegel in de overgang geen directe invloed op je slaap. Toch kan de overgang wel degelijk een rol spelen bij je slaapproblemen. De belangrijkste overgangsklachten die je nachtrust kunnen beïnvloeden zijn:
Naast deze bekende overgangsklachten speelt er nog iets: naarmate je ouder wordt, heeft je lichaam minder behoefte aan slaap. Per saldo hoef je dus eigenlijk minder te slapen. Ook dat kan (deels) verklaren waarom je later inslaapt of vroeger wakker bent.
Gelukkig kun je zelf veel doen om slaapproblemen in de overgang aan te pakken. Een paar tips:
Wat ook kan helpen: het bijhouden van een slaapdagboek. Schrijf op wanneer en hoe lang je wakker lag, wat je die avond deed, at/dronk of waar je over piekerde. Zo krijg je inzicht in de oorzaak van jouw slaapprobleem en kun je gerichter zoeken naar een oplossing.
Bij aanhoudende slapeloosheid schrijven artsen soms klassieke slaapmiddelen voor. Dit zijn sterke, maar helaas ook gewennende medicijnen die ook nog bijwerkingen kunnen geven. Gebruik ze daarom liever niet te vaak en te lang.
Gebruik je liever een natuurlijk slaapmiddel? Een voedingssupplement op basis van melatonine kan helpen om sneller in te slapen. Er zijn ook verschillende soorten kruidenthee verkrijgbaar die een goede nachtrust ondersteunen. Meestal bevatten ze kruidenextracten met een rustgevende werking, zoals hop en valeriaan.
Wordt je nachtrust vaak verstoord door nachtelijke opvliegers, en functioneer je daardoor overdag superslecht? Dan kun je aan hormoontherapie denken. Je krijgt dan pillen of pleisters die je hormoongehalte aanvullen waardoor overgangsklachten sterk verminderen. Een nadeel is wel dat er bij het gebruik van de medicijnen bijwerkingen kunnen optreden. Een arts kan je alles vertellen over de voor- en nadelen van hormoontherapie.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >
Reacties zijn gesloten.
Waardeloze tips. Sorry, maar slaapproblemen door overgang raak je zo niet kwijt. Hoe wel? Dat is precies t probleem!
kan je ook duizelig van worden?