Rustloze benen

Rusteloze benen in de overgang

Rusteloze benen oftewel Restless Legs-syndroom (RLS), is een veel gehoorde klacht onder vrouwen. In de overgang kun je hier meer last van krijgen of kunnen de klachten voor het eerst ontstaan. Het Restless Legs-syndroom kan je nachtrust aardig verstoren, waardoor je overdag sneller moe bent. Wat kun je doen aan rusteloze benen in de overgang?

Wat zijn rusteloze benen?

Het Restless Legs-syndroom is een neurologische aandoening die wordt gekenmerkt door een kriebelende sensatie diep in je benen. Het gevoel vermindert als je je benen beweegt, vandaar de naam rusteloze benen. De klachten treden vaak op als je rustig gaat zitten of liggen. Kort samengevat zijn dit de meest voorkomende symptomen van rusteloze benen:

 • Een kriebelend, tintelend, jeukend of brandend gevoel diep in het been.
 • De klachten voel je vooral in je kuiten, hoewel sommige vrouwen ook last hebben van hun bovenbenen en soms (maar dit komt echt veel minder vaak voor) zelfs hun armen.
 • Meestal ervaar je geen hevige pijn, het is dus niet te vergelijken met nachtelijke kuitkramp.
 • Je hebt de onbedwingbare behoefte om je benen te bewegen. Beweging stopt namelijk het kriebelende gevoel.

Gevolgen van Restless Legs-syndroom

Rusteloze benen kan een hele ingrijpende aandoening zijn. In slaap vallen met Restless Legs-syndroom is vaak een drama; doordat je je benen móet bewegen, kun je je onvoldoende ontspannen. Maar ook doorslapen is vaak lastig: Sommige vrouwen worden ’s nachts wakker van tintelende of kriebelende benen. Door het slaapgebrek ligt oververmoeidheid op de loer, met alle gevolgen van dien.

Oorzaken Restless Legs-syndroom

Artsen weten nog altijd niet wat de precieze oorzaak is van rusteloze benen. Wel is bekend dat vrouwen er tweemaal zo vaak last van hebben als mannen, en dat het vooral tijdens de overgang en zwangerschap vaker voorkomt. De link met een schommelende hormoonspiegel is dan natuurlijk al snel gelegd. Daarnaast lijkt ijzergebrek RLS in de hand te werken. Tijdens de overgang kan ijzergebrek optreden als gevolg van hevige of langdurige menstruaties.

Verder zijn er een aantal ziektes en medicijnen die de kans op Restless Legs-syndroom lijken te verhogen. Ook gaat men er vanuit dat erfelijkheid een rol speelt; in sommige families komt RLS vaker voor.

Rusteloze benen tijdens de overgang behandelen

Heb je veel last van rusteloze benen, ga dan naar de huisarts. Deze kan controleren of je last hebt van een ijzergebrek of andere factoren die RLS-symptomen kunnen geven.

De aandoening rusteloze benen is helaas nog niet te genezen. Wel zijn er een aantal medicijnen om de symptomen te bestrijden. Ernstige vormen van RLS worden behandeld met geneesmiddelen die invloed hebben op de neurotransmitters (stoffen die signalen in de hersenen doorgeven). Ook worden er soms slaapmiddelen en kramp-opheffende medicijnen voorgeschreven. Die geneesmiddelen helpen echter niet altijd en kunnen bijwerkingen geven.

Alternatieve manieren om de klachten van Restless Legs-syndroom te verminderen, zijn:

 • Het masseren van de benen stimuleert de doorbloeding en helpt te ontspannen;
 • Het slikken van een voedingssupplement met magnesium en vitamine B12. Deze stoffen zijn belangrijk voor een normale werking van de spieren en zenuwen.
 • Spierontspannende oefeningen.

Rusteloze benen in de overgang voorkomen

Helaas kun je RLS niet altijd voorkomen. Een gezonde leefstijl zorgt er echter wel voor dat je zo fit mogelijk door de overgang komt. Het lijkt er ook op dat een gezonde leefstijl de klachten bij RLS kan verminderen. Een paar tips:

 • Eet iedere dag voldoende groenten, fruit, gezonde vetzuren, eiwitten en vezels. Zo krijg je alle belangrijke voedingsstoffen binnen die je nodig hebt voor een optimale werking van je spieren.
 • Alcohol en cafeïne kun je beter vermijden, net als snelle suikers en geraffineerde koolhydraten.
 • Bewegen houdt je bloedvaten soepel en gezond. Bovendien bevordert het een goede nachtrust.
 • Zorg voor voldoende ontspanning en probeer toch op tijd naar bed te gaan, ook al is (in)slapen lastig.
 • Rook niet (meer); roken is erg slecht voor de werking van de zenuwen, spieren en bloedvaten.

Meer weten over Restless Legs of heb je behoefte aan contactgenoten met dit probleem? Dan kun je terecht op de site van Stichting Restless Legs

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel