De pil slikken tijdens de overgang

De anticonceptiepil slikken tijdens de overgang lijkt dé manier om overgangsklachten te ontlopen of te verminderen. Toch wordt dit afgeraden. Waarom kun je beter niet aan de pil beginnen of blijven tijdens de overgang? En wat is het alternatief om vervelende overgangsklachten de baas te blijven?

Overgangsklachten en de anticonceptiepil

Bekende overgangsklachten, zoals onregelmatige menstruaties, opvliegers, nachtelijk zweten, vaginale klachten en stemmingswisselingen, worden veroorzaakt door een verandering in je hormoonhuishouding. Je lichaam maakt steeds minder oestrogeen- en progesteronhormonen aan, en dat veroorzaakt soms aardig wat lichamelijke en geestelijke klachten.

Als je de anticonceptiepil slikt, krijg je kunstmatige oestrogeenhormonen binnen. Afhankelijk van het soort pil, zit daar ook een progestageenhormoon (een vorm van progesteron) bij. Hierdoor blijft je hormoonspiegel netjes in balans. Dankzij de onttrekkingsbloeding word je elke maand gewoon ongesteld en ook van andere overgangsklachten merk je nagenoeg niets. Toch kun je de pil beter niet gebruiken om overgangsklachten te bestrijden.

Waarom is de pil slikken geen goed idee?

De anticonceptiepil is bedoeld voor vrouwen die niet zwanger willen raken. Daarom bevat de pil een dosis hormonen die sterk genoeg is om de vruchtbaarheidscyclus te beïnvloeden. De hoeveelheid hormonen in de anticonceptiepil is echter minder geschikt voor vrouwen vanaf een jaar of vijftig. Dat komt omdat het risico op borstkanker en hart- en vaatziekten bij pilgebruik toeneemt vanaf die leeftijd. Artsen raden daarom af om de pil na je vijftigste nog te slikken.

Wanneer stoppen met de anticonceptiepil?

Als je de anticonceptiepil al slikt en je nadert de vijftig, dan kun je het beste stoppen met de pil om te kijken of je nog spontaan menstrueert. Je moet dan wel een ander niet-hormonaal voorbehoedsmiddel gebruiken, want je kunt dus nog vruchtbaar zijn! Blijft je menstruatie minstens een jaar weg, dan kun je er vanuit gaan dat je de menopauze (je allerlaatste menstruatie) achter de rug hebt en dus niet meer zwanger kunt worden. Nadat je gestopt bent met de pil kun je (meer) last krijgen van overgangssymptomen. Zijn die heel erg hevig, dan kun je overwegen om medicijnen te gaan gebruiken.

Niet de pil, maar medicijnen tegen de overgang

Ernstige overgangsklachten worden behandeld met hormoontherapie. Ook dan krijg je kunstmatige progestageen- en/of oestrogeenhormonen binnen, net als bij de anticonceptiepil. Het verschil is dat deze overgangsmedicijnen een veel lagere dosering bevatten. Ze zijn immers niet bedoeld om een eisprong te voorkomen, maar om je hormoonspiegel wat beter op peil te houden. Daarvoor zijn minder hormonen nodig. Door die aangepaste dosis is de kans op ernstige bijwerkingen zoals borstkanker en hart- en vaatziekten minder groot.

Hormoontherapie en de overgang

Die lagere dosering in hormoonvervangende therapie wil niet zeggen dat je deze medicijnen helemaal zonder bezwaar kunt slikken. Medicijnen met kunstmatige hormonen geven altijd een risico op zeldzame maar ernstige bijwerkingen zoals trombose, hartinfarct en borstkanker. Dat risico neemt bovendien toe als je van jezelf al meer kans hebt op deze ziektes, of als je rookt, overgewicht hebt of veel alcohol drinkt. Hormoontherapie is dus niet voor iedereen een geschikte oplossing.

Wel of geen hormonen tegen overgangsklachten?

Heb je last van overgangsklachten en wil je hier iets aan doen, overleg dan met je huisarts of gynaecoloog wat wijsheid is. Zet alle voor- en nadelen op een rij en bepaal wat voor jou de beste oplossing is. Vind je de stap naar hormoontherapie toch te groot, dan kun je ook eerst je overgangsklachten aanpakken met natuurlijke middelen. Daarnaast helpt gezonde voeding en een aangepaste leefstijl ook om overgangsklachten te verminderen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


6 gedachten over “De pil slikken tijdens de overgang”

 1. Ik ben 48 en slik de pil.
  Heb al sinds mijn 39e opvliegers. ‘S nachts zweet ik mijn bed uit en heb vaak een rood hoofd, heb dan ook het gevoel in de brand te staan. Mijn menstruatie schommelt enorm. De ene keer veel, de andere keer bijna niets. Ook worden de dagen korter. Voor mijn gevoel ben ik in de overgang. Maar die wordt niet tegengehouden door de pil. Wel verergeren de klachten als ik in de stopweek niet slik.

  Beantwoorden
 2. Ik ben 45 en wil ook stoppen met de pil. Mijn vraag : kan j ook zwanger raken in de overgang? Is t raadzaam om op deze leeftijd d prikpil te nemen ipv de pil slikken?

  Beantwoorden
 3. Ik ben 46 jaar en ben een half jaar geleden de pil gaan gebruiken. Zonder stopweek om zo de heftige menstruaties te stoppen. Maar nu verlies ik al 3 weken bloed en de afgelopen week weer heel heftig, ondanks het doorslikken van de pil dus….Voel mij hier erg beroerd door , vooral mijn maag en darmen spelen op. Is dit normaal? En graag advies wat te doen.

  Beantwoorden

Plaats een reactie