Vervroegde overgang

De vervroegde overgang

Vijftig jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt. Maar ‘gemiddeld’ betekent dat je dus ook later of eerder in de overgang kunt komen. Later is natuurlijk mooi meegenomen. Maar eerder richting de menopauze… daar zit eigenlijk geen een vrouw op te wachten. Wanneer spreek je eigenlijk van een vervroegde overgang? En wat is de oorzaak van een vroege menopauze?

Vroeg, vroeger, vroegst

Wanneer je menstruatie tussen je 40e en 45e definitief stopt, noem je dit een vroege overgang. Je bent in dat geval aan de vroege kant, maar niet extreem vroeg. Pas als de menstruatie definitief wegblijft nog vóór het 40e levensjaar, is er sprake van een vervroegde overgang.

Typische klachten bij een vervroegde overgang

Je herkent een vervroegde overgang aan de gebruikelijke overgangsklachten, zoals:

Wat gaat er mis bij een vervroegde overgang?

Artsen noemen een vervroegde overgang ‘primaire ovariële insufficiëntie'(POI) of ‘prematuur ovarieel falen'(POF). Dat betekent niets anders dan dat de eierstokken te vroeg zijn gestopt met werken. Er rijpen geen eicellen meer en er komt dus ook geen eisprong meer tot stand. Dat kan komen doordat de natuurlijke voorraad eicellen gewoon op is. Iedere vrouw wordt geboren met een hoeveelheid eicellen in haar lichaam. Na je geboorte komen er geen nieuwe eicellen meer bij. Heb je een beperkte voorraad, dan ben je daar ook eerder doorheen. Maar de eierstokken kunnen ook stoppen met werken als ze beschadigd zijn.

Oorzaken vervroegde overgang

Als de eierstokken er te vroeg mee ophouden, kan dat diverse oorzaken hebben, zoals:

  • Een kankerbehandeling. De zware medicijnen kunnen de werking van de eierstokken beïnvloeden. Daardoor produceren ze geen hormonen meer en komen er geen eicellen meer vrij. Soms is dat tijdelijk, maar je kunt ook definitief in de overgang komen door de kankerbehandeling. Lees hier meer over een vroege overgang door een kankerbehandeling.
  • De eierstokken zijn operatief verwijderd. Bijvoorbeeld omdat je belast bent met een erfelijke vorm van eierstokkanker. In dit geval is de overgang altijd definitief. Na de operatie word je niet meer ongesteld en ben je niet meer vruchtbaar. Lees hier meer over een vervroegde overgang door eierstokverwijdering.
  • Het fragiele X-syndroom of het syndroom van Turner. Meisjes met deze genetische afwijkingen hebben een kleinere voorraad eicellen.
  • Een auto-immuunziekte. Soms maakt het lichaam per ongeluk antistoffen tegen zichzelf aan. Die kunnen zich ook richten op de voortplantingsorganen. Daardoor kunnen de eierstokken beschadigen.
  • Het zit ‘in de familie’. In dat geval kwamen je moeder, tante of oma waarschijnlijk ook eerder in de overgang.

Helaas is er niet altijd een duidelijke oorzaak te vinden voor een vervroegde overgang.

Diagnose vervroegde overgang

Heb jij last van overgangsklachten terwijl je daar eigenlijk te jong voor bent? Dan kun je het beste langs de huisarts gaan. Hij of zij zal dan de diagnose stellen. Daarbij wordt onder andere je bloed onderzocht op het gehalte van het follikelstimulerend hormoon (FSH). Van dit hormoon wordt meer aangemaakt als je in de overgang komt. Je krijgt de diagnose ‘vervroegd in de overgang’ als je aan drie criteria voldoet:

  • Je bent nog geen 40;
  • Het FSH-gehalte in je bloed is verhoogd;
  • Je menstruatie is minimaal vier maanden uitgebleven.

Gevolgen vervroegde overgang

Ben je vervroegd in de overgang, dan kan je leven hierdoor behoorlijk op z’n kop staan. Door de vervroegde overgang ben je sterk verminderd vruchtbaar of zelfs helemaal niet meer vruchtbaar. Dat kan hard aankomen, vooral als je een (sluimerende) kinderwens had. Daarnaast kun je ook nog eens last krijgen van vervelende lichamelijke en geestelijke overgangsklachten. Dit alles kan leiden tot verdriet, somberheid, boosheid en frustratie.

Wat te doen bij een vervroegde overgang

Om overgangsklachten zoals botontkalking, opvliegers en slaapproblemen te verminderen of te voorkomen, kun je medicijnen krijgen. Het gaat om een zogenaamde hormoonvervangende therapie. De arts schrijft dan vrouwelijke geslachtshormonen voor. Die zul je langere tijd moeten blijven gebruiken.

Veel vrouwen die vervroegd in de overgang zijn, hebben er baat bij om te praten over hun situatie. Dit helpt bij het verwerken van de emotionele gevolgen. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een therapeut. Maar je kunt ook terecht bij een patiëntenvereniging, zoals Freya; een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen. Ook zijn er verschillende websites en fora waar lotgenoten hun verhaal delen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

14 reacties

  1. Ik denk dat de overgang bij meerdere vrouw eerder begint dan rond de 50. Het begint dan alleen misschien met onopvallende veranderingen, waardoor niet iedere vrouw doorheeft dat ze er al inzit.
    Bij mij begon het met een bijna non-stop menstruatie van anderhalf jaar, die uiteindelijk een vleesboom opleverde. Achteraf gezien kunnen ook dat dus symptomen zijn van de overgang.
    Veel huisartsen weten dat niet (2 van mij verwarden zelfs de overgang met de menopauze!) en de gynaecoloog die ik had vond mij te jong voor de overgang. (Ik was toen 40 jaar.) Pas toen reguliere symptomen (opvliegers en uitblijvende menstruatie) de kop op staken werd de overgang geconstateerd.

    Ik heb dan ms, een auto-immuunziekte, maar geen arts die dus wist dat dit kon zorgen voor een vroegtijdige overgang.
    Heel vervelend als je zelf allang doorhebt dat je in de overgang zit, maar dat de artsen je voor gek verklaren.

  2. Wij liggen in scheiding, mijn vrouw wordt binnenkort 46 jaar.
    Ik vond haar het laatste half jaar vreemd, ze begon te drinken, was snel heel erg kwaad, en sloot zich van mij af.
    ze stuurde me eens een bericht dat ze voor mij een dode vrouw in bed zou zijn.
    Ze kroop s,avonds met haar hoofd onder de dekens en sloot zich ook van mij af.
    Kan dit met overgang te maken hebben.

    • Ja dat heb ze zelf niet in de gaten .Ik heb dat ook gehad ik wilde niet meer samen zij alles wat hij zij of deed was voor mijn teveel het was zo erg dat ik hem haat de maar gelukkig heb mijn man mijn niet op gegeven hij west dat ik in de overgang zat. Je moet Veel praten met je vrouw waar ze mee zit en geef haar Veel aandag dat doet haar goed geloof me gr roza Veel succes

  3. Bij mij is in 2012 een vervroegde overgang vastgesteld (ik was toen 34) maar het is me alleen medegedeeld, voor de rest heb ik er nooit meer iets van gehoord van mijn huisarts.
    Op zich heb ik helemaal geen probleem met de vervroegde overgang (heb 3 maanden 24/7 achter elkaar de ene opvlieger na de andere gehad, maar dat was alles)
    Ik begin nu ook andere klachten te krijgen zoals vergeetachtigheid, dan vraag ik iets aan mn partner en dan zegt hij dat ik dat een uur daarvoor ook gevraagd heb, en een antwoord heb gekregen.
    Ik vraag me af of ik niet onder een soort controle had moeten staan, of dat er verdere onderzoeken gedaan hadden moeten worden…….

  4. Bij mij werd het officieel vastgesteld op mijn 39e. Had daarvoor al best veel klachten, dus het kan ook al eerder zijn ontstaan. Moest zelfs mijn huisarts overtuigen om een bloedtest aan te vragen. Ik wist allang dat het erfelijk was.
    Mijn moeder, oma, zusje..Allemaal waren wij voor ons veertigste in de overgang.
    Ook bij mij hebben ze verder niets gedaan met voorlichting, risico’s, ect.
    Ze hebben mij gewoon door laten modderen. Not done!….Achteraf gezien.
    Mijn dochters zijn op de hoogte van het risico.
    Ik wordt binnenkort 53. Ben nog steeds niet klachtenvrij……

  5. Ik Ben nu 50 en zit in de overgang. Wat vooral tot hiring komt in opvliegers. Deze vinden afwisselend plaats. In slik er tabletten op basis van Dr. Vogel voor maar voor de rest most de natuur de, seeking doen..

  6. Hoi

    Ik heb het gevoel dat ik in de overgang zit. Voel me zoveel anders als pak hem beet een driekwart jaar terug.

    Regelmatig hoofdpijn, behoorlijk prikkelbaar, emotioneler dan normaal, geen behoefte aan intimiteit, de ene keer ontzettend warm en dan weer koud, ook heb ik een gewichtstoename van ruim 10kg in een half jaar tijd

    Kan het niet peilen wat betreft mij cyclus, heb een spiraal.

    Huisarts heeft een vingerprikje gedaan deze wees uit op niets, is nu een half jaar terug

  7. Hallo

    Ik ben nu 37 en zit sinds me 35e in een vervroegde overgang. Ik ben nu aankomende september een jaar niet ongesteld geweest. aankomende week moet ik bloedprikken om te kijken of ze kunnen zien hoever de overgang nu is. En ik moet toch nog naar de gynaecoloog om te bespreken of de pil voldoende hormonen afgeeft gezien me leeftijd en ik nog wel oestrogeen nodig heb. Zelf wil ik absoluut geen hormoonpillen slikken op de pil na dan. Maar deze helpt ook goed tegen de klachten vooral de opvliegers.

    • Hoi jaqueline, heb je baat bij de pil? Ik ben gesteriliseerd omdat ik niet goed reageer op hormonen maar vraag me af of ik nu misschien toch niet beter de pil kan gaan nemen. Ik ben 38 en beginnend in de overgang. Zelftest is positief alleen ik moet nog naar de huisarts ermee.
      Groetjes

  8. Hoi
    ik ben 38 en heb vanmorgen een zelftest gedaan die positief was. Over een week nog een doen en dan naar huisarts, tot nu toe vond gynaecoloog en huisarts me te jong om te checken,ook omdat ik nog regelmatig menstruatie heb maar die is wel heel erg veranderd en de laatste maanden onregelmatig en minder . Iemand tips wat nu?? Ik wil botcheck ivm osteoporose die in mijn fam veel voorkomt maar verder zijn de klachten wel te doen. Blijk ze al dik twee jaar te hebben maar wist niet dat het bij de overgang hoorde. Ik heb nog maar een eierstok ivm cyste aan de linkerkant dus wel verklaarbaar dat ik er iets eerder in begin. Hormonen op mijn leeftijd wel of niet nodig/wenselijk? Voordelen/nadelen? Graag tips . Groetjes

  9. Lieve dames,

    Ik ben ook in de overgang (bijna 50). Laatste tijd had ik een soort vuist om mijn hart. Ik dacht aan hartritmestoornissen maar dit is bij nader inzien hyperventilatie. Met name ’s nachts als ik wakker word, begint na een tijdje de hyperventilatie. Ik pas de de Buteyko methode toe. Klein beetje inademen adem 5 seconden vasthouden en uitademen… en weer opnieuw. Ook helpen gewone foliumzuur tabletten heel goed. Wilde dit met jullie delen. Hopelijk helpt het bij Julie ook, liefs!

  10. Ik ben sinds januari gaan schommelen met me mesntruatie , kreeg opvliegers nacht zweten ,angst aanvallen ,last van me maag en darmen , na 3 maanden gelukkig over ,maar me menstruatie blijft uitvallen ,nu weer wat klachten van angst
    We gaan er van uit dat ik in de vervroegde overgang zit ben pas 37 geworden, iemand tips

  11. Was in sept 2017,8 maanden lang niet ongesteld en daarna klein beetje maar niet meer zoals het was. Nu in januari 1 dagje maar en verder vanaf die maand tot nu toe niet meer ongesteld. Ben net 37 jaar. Arts zei dat ik al in begin van overgang ben,helaas. Mijn moeder was 42 en mijn ene tante was 36 toen ze niet meer ongesteld werden(jaren geleden). Ben ook nog helaas chronisch ziek. Heb gelukkig steun van mijn man.

Reacties zijn gesloten.