Droge ogen door de overgang

Wazig zien, jeukende ogen of het gevoel dat er zand in je ogen zit? Waarschijnlijk heb je last van droge ogen. Tijdens de overgang krijgen heel wat vrouwen te maken met deze oogklachten. Wat doe je tegen droge ogen en hoe kun je ze voorkomen? We zetten alle feiten op een rij.

Droge slijmvliezen in de overgang.

Als je in de overgang komt, daalt de aanmaak van bepaalde vrouwelijke geslachtshormonen, zoals oestrogeen. Dat heeft gevolgen voor bijna alle processen in je lichaam. Een van de consequentie is een verminderde doorbloeding van je slijmvliezen. Daardoor kun je last krijgen van een droge mond, vaginale droogheid of plasklachten. Maar ook droge ogen is een bekende overgangsklacht.

Symptomen droge ogen

Je ogen zijn bekleed met slijmvliezen, net als de binnenkant van je neus, je mond en vagina. Als je slijmvliezen droger worden, kun je dus ook last krijgen van droge ogen. Je herkent droge ogen aan de volgende symptomen:

  • Jeuk of irritatie in de ogen;
  • Dof, zwaar gevoel achter de ogen;
  • Het gevoel dat er iets (stofje, korreltje, vuiltje) in je oog zit;
  • Wazig zicht;
  • Tranende ogen;
  • Dichtgeplakte ogen;
  • Overgevoeligheid voor licht;
  • Zware oogleden;
  • Vermoeide ogen.

Vaak worden de klachten erger als je in rokerige ruimtes bent of als je buiten in de wind loopt. Ook lang achter een (beeld)scherm kunnen de klachten verergeren.

Wat te doen aan droge ogen in de overgang?

Gelukkig kun je veel doen om droge ogen in de overgang te verhelpen. Kunsttranen bevochtigen je slijmvliezen en verminderen daardoor de klachten direct. De kunsttranen zijn verkrijgbaar als oogdruppels of ooggel bij de apotheek of drogist. Gebruik de druppels regelmatig, ook als je even geen last hebt van de klachten. Op die manier werken de druppels het beste. Andere tips die droge ogen in de overgang helpen te voorkomen:

  • Draag een zonnebril als je buiten loopt, liefst een die een beetje doorloopt aan de zijkanten (fietsbril) zodat je ogen goed beschermd zijn tegen de wind.
  • Zet je computerscherm wat lager zodat je je oogleden ook wat kunt laten zakken.
  • Probeer bewust wat meer met je ogen te knipperen. Vooral als je leest, televisie kijkt of achter de computer zit, ben je geneigd om te gaan ‘staren’.
  • Zet als het enigszins kan de airco uit, ook in de auto;
  • Houd de luchtvochtigheid in je huis of werkruimte in de gaten; droge lucht is niet goed voor droge ogen. Hang eventueel waterbakjes aan de radiatoren.

Ooggezondheid en voeding

Je ogen zijn gebaat bij gezonde voeding. Verse groenten en fruit bevatten carotenoïden en antioxidanten. Eieren zijn een bron zeaxanthine en luteïne. Vette vis bevat omega 3-vetzuren. Al deze stoffen helpen je ooggezondheid te ondersteunen. Gezond eten helpt bovendien om andere overgangsklachten te verminderen en om gewichtstoename tijdens de overgang te voorkomen.

Bekijk hier het aanbod kunsttranen en voedingssupplementen voor de ogen > (aff.)

Wanneer naar de huisarts?

Heb je aanhoudend of hevig last van droge ogen of andere oogklachten, meld je dan even bij de huisarts. Droge ogen kunnen namelijk ook een symptoom zijn van een andere aandoening. Is je oog ontstoken (dit merk je aan afscheiding en een rood oog), ga dan wat eerder naar de huisarts. Je ogen zijn kostbaar, wees er zuinig op!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel