Vergeetachtigheid

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid in de overgang

De overgang bestaat niet uit alleen maar uit lichamelijke klachten. Ook geestelijke ongemakken treden in de jaren rond de menopauze vaak op. Vergeetachtigheid is daar en van, net als concentratieproblemen. Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je zelf doen om je geheugen en concentratievermogen tijdens de overgang op peil te houden?

Brain fog

Sleutels kwijt, portemonnee vergeten, niet meer op de naam van de overbuurvrouw kunnen komen. En dat terwijl je altijd zo goed georganiseerd was! De overgang doet veel met je brein. Oestrogenen zorgen ervoor dat de communicatie in je hersenen goed verloopt. Nu de productie van dit hormoon afneemt, komt daar verandering in. De schommelende hormoonspiegel kan namelijk voor een ‘brain fog’ zorgen: een algeheel warrig gevoel. Daardoor komt er weinig meer uit je handen, lijkt je geheugen een zeef en loop je de hele dag achter de feiten aan. De een noemt het vergeetachtigheid, de ander een concentratiestoornis. Maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer: iets onthouden is niet meer zo simpel als voor de overgang.

Dementie? Nee, de overgang!

Veel vrouwen in de overgang maken zich zorgen als ze merken dat hun geheugen in rap tempo verslechtert. Dat is logisch, want symptomen als vergeetachtigheid en concentratieproblemen worden vaak gekoppeld aan beginnende dementie. Vergeetachtigheid in de overgang heeft echter weinig met de ziekte van Alzheimer te maken. Wetenschappers hebben vrouwen met klachten als concentratieproblemen en vergeetachtigheid in de overgang onderzocht. Hun brein was niet zichtbaar aangetast, zoals de hersenen bij dementie dat wel zijn. Toch zijn de klachten wel echt en kunnen ze voor veel frustratie zorgen.

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid in de overgang beperken

Overgangsklachten als geheugenstoornissen en moeite met concentreren, zijn meestal gelukkig tijdelijk. Als de hormoonbalans na de menopauze langzaam maar zeker tot rust komt, verminderen deze problemen. De overgang duurt echter wel een paar jaar. Het is dus een kwestie van geduld hebben! In de tussentijd kun je zelf een aantal dingen doen om de klachten zoveel mogelijk te beperken. Een paar tips:

  • Probeer voldoende nachtrust te pakken. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want slaapproblemen horen ook al bij de overgang. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging zodat je moe genoeg bent. Blijf ’s avonds niet te lang achter de computer, smartphone of iPad zitten. Eventueel kan een voedingssupplement met melatonine helpen om sneller in slaap te vallen. Bekijk hier het aanbod van ‘Goede nachtrust’ producten > (aff.)
  • Eet gezond. Noten, vette vis en veel groenten en fruit zijn goed voor de werking van je hersenen.
  • Beweeg regelmatig. Dit stimuleert de doorbloeding van je brein, en dat is belangrijk voor een goede hersenfunctie.
  • Stop met het drinken van alcohol. Sterke drank kan geheugenproblemen verergeren.
  • Probeer je werktempo en je agenda aan te passen, dat scheelt veel stress. Je bent in deze periode nu eenmaal minder belastbaar!

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid in de overgang behandelen

Heb je erg veel last van concentratieproblemen en geheugenverlies in de overgang, dan kun je een arts om hormoonvervangende medicijnen vragen. Houd er echter wel rekening mee dat deze geneesmiddelen ook nadelen hebben. Hormoonvervangende therapie kan overgangsklachten verminderen, maar brengt ook een verhoogde kans op ernstige aandoeningen met zich mee.

Er zijn ook voedingssupplementen verkrijgbaar die je lichaam en geest ondersteunen tijdens de overgang. Deze werken op basis van natuurlijke ingrediënten, waardoor ze meestal weinig tot geen bijwerkingen geven. Bekijk hier het aanbod voedingssupplementen die ondersteunend werken in de overgang > (aff.)

Heb je moeite met concentreren en ben je erg vergeetachtig, praat er dan eens over met je huisarts. Hij of zij kan je goed adviseren als het gaat om de behandeling van overgangsklachten.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

3 reacties

  1. Bij hysterectomie met behoud van eierstokken, hoe herken je symptomen van overgang ?
    Kan dit ook zo voorbij gaan zonder uitgesproken klachten?

  2. Ergens heb ik gelezen dat vergeetachtigheid in de overgang weer overgaat.
    In 2002 begon de overgang bij mij, ik weet niet precies wanneer ik nou vergeetachtig werd, maar dat ben ik nu (2017) nog steeds.
    Wie weet wanneer dit stopt?
    vriendelijke groet
    Maria

Reacties zijn gesloten.