Wat zijn de symptomen van de overgang bij mannen? 

Ieder van ons is min of meer bekend met de term “menopauze” en wat die betekent voor de vrouwen in ons leven. Dit is over het algemeen een tijd van drastische fysiologische veranderingen die allemaal draaien om de stopzetting van de hormoonproductie. De gevolgen zijn zowel lichamelijk als geestelijk, en vereisen de liefdevolle steun van hun partners die dan minder tijd in een 10 euro deposit casino kunnen besteden.

(meer…)

De vervroegde overgang

Vervroegde overgang

Vijftig jaar. Dat is de gemiddelde leeftijd waarop een vrouw in de overgang komt. Maar ‘gemiddeld’ betekent dat je dus ook later of eerder in de overgang kunt komen. Later is natuurlijk mooi meegenomen. Maar eerder richting de menopauze… daar zit eigenlijk geen een vrouw op te wachten. Wanneer spreek je eigenlijk van een vervroegde overgang? En wat is de oorzaak van een vroege menopauze?

Typische klachten bij vervroegde overgang →

In de overgang na verwijderen eierstokken

eierstokken en overgang

Soms is het noodzakelijk om de eierstokken operatief te verwijderen. Dit gebeurt bijvoorbeeld bij vrouwen die aanleg hebben voor borstkanker of eierstokkanker. Maar de eierstokken worden soms ook verwijderd als onderdeel van een behandeling tegen borstkanker. Je komt direct in de overgang na het verwijderen van de eierstokken, ook als je nog jong bent. Hoe komt dat eigenlijk, en hoe kun je omgaan met deze plotselinge overgang?

Meer over eierstokken verwijderen en de overgang →