Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

De overgang is een periode die nogal wat ongemakken met zich mee kan brengen. De verlaging van de hoeveelheid oestrogeen en progesteron zorgt ervoor dat het lichaam uit balans raakt. Door die verstoorde balans kun je klachten krijgen. Sommige vrouwen ervaren niet of nauwelijks iets, anderen hebben duidelijke klachten die het dagelijkse leven flink in de weg kunnen zitten. Kun je daar met natuurlijke middelen iets aan doen?

(meer…)

Het beste homeopathische middel tegen overgangsklachten

Overgangsverschijnselen kunnen klachten geven, waarvan opvliegers de meest bekende zijn. Wie daar erg veel last van heeft, wil niets liever dan dat die klachten minder worden of verdwijnen. Soms worden daarvoor homeopathische middelen ingezet. Dit zijn natuurlijke middelen op basis van vooral plantaardige- en minerale stoffen.

(meer…)

Voeding en overgang

Voeding en overgang

De overgang; je kunt er niet omheen. Iedere vrouw krijgt vroeger of later te maken met dit proces. Bij de een verloopt de overgang ingrijpender dan bij de ander. Sommige vrouwen hebben veel last van overgangsklachten, zoals opvliegers, migraine of stemmingswisselingen. Moet je dan meteen naar de medicijnen grijpen? Nee. Je kunt overgangsklachten namelijk ook verminderen door op je voeding te letten. Als je je eetpatroon aanpast, zijn hormoonkuren of andere geneesmiddelen vaak helemaal niet nodig.

Lees meer over goede voeding bij overgangsklachten →

Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

Heb je erg veel last van overgangsklachten, dan wil je misschien aan de medicijnen. Die zijn er; hormoontherapie kan helpen om gemakkelijker door deze periode heen te komen. Het nadeel is wel dat hormoontherapie bijwerkingen kan geven. Bovendien is niet iedere vrouw happig op het idee om kunstmatige hormonen te slikken. Het alternatief: natuurlijke middelen. Die zijn er ook en worden vaak al eeuwenlang door vrouwen gebruikt om overgangsklachten te verminderen. Wij zetten de bekendste natuurlijke middelen tegen de overgang op een rij.

Overgang en natuurlijke middelen →

Hormoontherapie tegen overgangsklachten

Medicijnen en overgang

Hoewel de overgang ‘erbij hoort’, wil dat niet zeggen dat iedere vrouw deze periode zonder kleerscheuren doorkomt. Tijdens de verschillende fases van de overgang kun je last krijgen van aardig wat klachten, zoals stemmingswisselingen, hartkloppingen, pijn bij het vrijen, opvliegers, ongewild urineverlies en vermoeidheid. Zijn de klachten zo hevig dat ze je dagelijks leven beïnvloeden, dan kun je medicijnen gaan gebruiken. Daar kleven voor- en nadelen aan.

Meer over medicijnen tegen de overgang →