Overgangsklachten bij mannen

Overgangsklachten bij mannen

Je zou het bijna vergeten, maar naast vrouwen komen ook mannen in de overgang. Het grote verschil: mannen worden door de overgang niet onvruchtbaar. Maar hun hormoonspiegel verandert in deze periode wel. En dat kan voor de nodige overgangsklachten bij mannen zorgen.

Mannen in de overgang

De overgang bij mannen wordt in de volksmond ook wel de ‘penopauze’ genoemd. Artsen hebben het soms over ‘andropauze’. Welke naam je er ook aan geeft; het komt erop neer dat er bij mannen ook een en ander verandert in hun hormoonhuishouding. Als een man ouder wordt, maakt het lichaam steeds minder testosteron aan. Testosteron is het belangrijkste mannelijke geslachtshormoon. Dit stofje zorgt er onder andere voor dat een man lichaamsbeharing heeft en sterke spieren. Maar testosteron speelt bijvoorbeeld ook een grote rol bij het erectievermogen en het libido.

Overgangsklachten man door testosterontekort

Minder zin in seks
Overgangsklachten bij mannen kunnen gevolgen hebben voor het seksleven

Een afname van het testosterongehalte is op zich geen probleem. Maar sommige mannen krijgen lichamelijke en/of geestelijke klachten door het lagere testosterongehalte. Dat gebeurt bij zo’n 12% van de mannen in de leeftijdscategorie 40 tot 70 jaar. Overgangsklachten bij mannen zijn bijvoorbeeld:

  • Gebrek aan energie;
  • Erectieproblemen;
  • Verlies van ochtenderecties;
  • Minder zin in seks;
  • Stemmingswisselingen en depressieve gevoelens;
  • Meer buikvet;
  • Verlies van spiermassa;
  • Problemen met in- of doorslapen;
  • Bloedarmoede;
  • Botontkalking.

Krijgen mannen opvliegers?

Soms kan een man ook last krijgen van opvliegers. Deze typische overgangsklacht komt bij mannen alleen veel minder vaak voor dan bij vrouwen in de overgang. Opvliegers bij mannen ontstaan eigenlijk alleen als het testosterongehalte heel erg snel daalt. Dat is bij de meeste mannen in de overgang niet het geval. Heb je als man wel last van opvliegers (het plotseling erg warm hebben en veel zweten), bespreek dit dan even met de huisarts. Deze klachten kunnen namelijk ook wijzen op een andere aandoening.

Overgangsklachten bij mannen behandelen

Je kunt een tekort aan testosteron vaststellen door middel van een test. De huisarts laat dan wat bloed onderzoeken. Blijkt het testosterongehalte inderdaad te laag, dan valt daar gelukkig wat aan te doen. Bij ernstige klachten kan een arts verschillende middelen voorschrijven die het testosterongehalte aanvullen: tabletten, maar ook injecties en zelfs een speciale gel. Ook voor erectieproblemen zijn er medicijnen. Het nadeel is wel dat hormonale medicijnen en erectiepillen vervelende bijwerkingen kunnen geven. Het alternatief: de aanmaak van testosteron verhogen zonder medicijnen.

Mannelijke overgangsklachten verminderen zonder medicijnen

Mag of wil je geen medicijnen gebruiken, dan kun je op een natuurlijke manier je overgangsklachten aanpakken. Gezond eten en voldoende lichaamsbeweging is daarbij het belangrijkste. Door meer te bewegen en gezonder te eten, produceert het lichaam weer meer mannelijke geslachtshormonen. Daardoor verminderen de overgangsklachten. Een paar tips:

  • Ben je te zwaar, probeer dan af te vallen. Het vermindert klachten als vermoeidheid en gewrichtspijn, en is ook beter voor je erectievermogen. Bovendien heb je met een gezond gewicht minder kans op ernstige aandoeningen.
  • Probeer iedere dag een half uur matig intensief te bewegen. Daarvoor hoef je echt niet naar de sportschool. Neem eens wat vaker de fiets, laat de hond van de buren uit of doe wat klusjes in de tuin.
  • Wil je wél stevig aan de slag in de sportschool, kies dan liever voor krachttraining dan voor de loopband. Krachttraining bevordert namelijk de aanmaak van testosteron. Aan de slag met gewichten dus!
  • Eet elke dag lekker veel groenten en fruit. Ook ongebrande en ongezouten noten, olijfolie en vette vis (makreel, paling, zalm) zijn goed voor je!
  • Wees matig met alcohol, koffie en suiker, deze voedingsmiddelen kunnen overgangsklachten juist in de hand werken.

Krijg je niet voldoende vitaminen binnen, dan kun je dit eventueel aanvullen met supplementen. Er zijn verschillende multivitaminen en mineralen afgestemd op de man > (aff.). Sommige mannen kiezen ervoor om voedingssupplementen die je libido (aff.) ondersteunen te gebruiken.

Let op: Raadpleeg bij aanhoudende erectieproblemen de huisarts. Impotentie kan namelijk ook wijzen op een hart- of vaatziekte!

Overgang en plasproblemen

Een andere veel gehoorde klacht bij mannen die ouder worden, is plasproblemen. De symptomen die hierbij voorkomen, zijn:

  • Een plas doen duurt veel langer dan vroeger;
  • De urinestraal is minder krachtig of onderbroken;
  • Je moet vaker naar het toilet;
  • Het duurt even voordat het plassen op gang komt;
  • Je hebt last van nadruppelen of ongewenst urineverlies.

Oorzaken plasklachten in de overgang

Plasproblemen kennen verschillende oorzaken, waaronder:

  • Een goedaardige vergroting van de prostaat;
  • Zwakkere bekkenbodemspieren;
  • Overgewicht;
  • Obstipatie;
  • Urineweginfectie;
  • Het gebruik van bepaalde medicijnen.

Plasproblemen worden meestal niet direct veroorzaakt door een tekort aan testosteron. Het is wat dat betreft dus niet een typische overgangsklacht bij mannen, maar komt in de overgangsleeftijd wel vaak voor.

Plasklachten door prostaatvergroting

Prostaatproblemen
Prostaatproblemen

Plasproblemen worden soms veroorzaakt door een vergrote prostaat. De prostaat is een klier die net iets onder de blaas ligt. Het orgaan vormt een soort ring om de urinebuis, en daar ligt het probleem: de prostaat wordt, naar mate de leeftijd vordert, namelijk steeds groter. Daardoor kan de urinebuis op een gegeven moment een beetje in de verdrukking komen. Geen wonder dus, dat plassen moeilijker gaat als je ouder wordt.

Een vergrote prostaat komt vaak voor. Eigenlijk krijgt iedere man hier op een gegeven moment mee te maken. Meestal betreft het een goedaardige prostaatvergroting. Soms kunnen er echter ook kwaadaardige cellen in de prostaat gaan groeien. Er ontstaat dan prostaatkanker. Deze vorm van kanker komt vooral voor bij mannen op hoge leeftijd. Prostaatkanker groeit echter erg langzaam en is vaak goed te behandelen.

Plasklachten bij mannen behandelen

Ga met plasklachten altijd even langs de huisarts. Hij of zij kan bepalen wat er precies aan de hand is. Plasklachten als gevolg van een urineweginfectie of prostaatvergroting zijn te behandelen met medicijnen. Worden de klachten veroorzaakt door een bekkenbodemprobleem, dan kan fysiotherapie helpen. Overgewicht en obstipatie kun je verhelpen door je leefstijl aan te passen. Gezond eten en meer bewegen zijn goed voor je hele lijf, en dus ook voor de urinewegen! Er zijn ook voedingssupplementen die het functioneren van de prostaat en urinewegen kunnen ondersteunen (aff.).

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

3 reacties

  1. Ik heb me daarmee verholpen als man van 52 jaar en ongehuwd.. Ik had teveel erecties door masturbaties en ik neem androcur 50 mg, voorgeschreven door een endocrinoloog. Maar wel op eigen risico.

    • Dank voor je reactie Anne! Binnenkort komt er meer op de site over de relatie tussen voeding en overgangsklachten, uiteraard vooral ook bij vrouwen.

Reacties zijn gesloten.