Fases binnen de overgang

De verschillende fases binnen de overgang

Is het nou menopauze, overgang, pre-menopauze of betekenen deze termen allemaal hetzelfde? En wat is postmenopauze dan eigenlijk? Al die benamingen kunnen behoorlijk verwarrend zijn. Het zit zo: er zijn verschillende fases binnen de overgang en voor elke fase is er een andere term. We zetten alles even op een rij.

De overgang in 3 stappen

Dit zijn de verschillende fases binnen de overgang:

  • Perimenopauze (ook wel premenopauze genoemd). Dit is de periode waarin een vrouw nog wel menstrueert, maar waarin het menstruatiepatroon verandert. De perimenopauze duurt tot een jaar na de laatste menstruatie.
  • Menopauze. Dit is de allerlaatste menstruatie in het leven van een vrouw. Het tijdstip van de menopauze kan dus pas achteraf worden vastgesteld. Doe dat niet te snel: officieel is er pas sprake van de menopauze als u een jaar niet meer heeft gemenstrueerd. De term menopauze wordt vaak gebruikt als synoniem voor het woord overgang, maar dat is dus niet juist. De menopauze duurt eigenlijk maar heel kort (namelijk die paar dagen van de laatste menstruatie).
  • Postmenopauze. De periode vanaf 1 jaar na de laatste menstruatie.

En het woord overgang zelf dan? Dat is een overkoepelende term voor al deze fasen bij elkaar. Iets langer zelfs: volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap is de overgang ‘de periode van veranderend menstruatiepatroon en de eerste menstruatievrije jaren’.

De eerste fase: de perimenopauze

De perimenopauze (premenopauze) is de periode vóór het optreden van je allerlaatste menstruatie tot en met een jaar na die laatste menstruatie. In deze periode schommelen de hormonen er lustig op los. In het begin hoef je hiervan niets te merken. Pas wanneer je dichterbij de menopauze komt, zal ook je menstruatiepatroon veranderen: de menstruatie kan heftiger, langer of pijnlijker worden, maar ook juist minder heftig. Of je bent korter of met andere tussenpozen ongesteld dan je gewend bent. Ook kunnen er andere overgangsklachten optreden. Bekende lichamelijke overgangsklachten zijn onder andere:

Geestelijke klachten in de perimenopauze

Maar ook op geestelijk vlak kun je aardig wat last ondervinden van de overgang. Veel vrouwen hebben in deze periode last van psychische klachten als:

Al deze klachten worden voor een groot deel veroorzaakt door het dalende hormoongehalte. De eierstokken maken tijdens de overgang steeds minder oestrogeen en progestageen aan. Deze hormonen hebben een grote invloed hebben op het lichamelijke en geestelijke functioneren. Daardoor zijn overgangsklachten tijdens de perimenopauze eerder de regel dan een uitzondering.

Vooral het eerste jaar na de allerlaatste menstruatie is pittig. Volgens het Nederlands Huisartsen Genootschap heeft 55% van de vrouwen met ‘vasomotorische klachten’ (opvliegers) juist in deze periode het meeste last. Maar ook vaginale klachten kunnen in deze periode toenemen.

De tweede fase: de menopauze

Zoals gezegd, is de menopauze alleen achteraf vast te stellen. Pas wanneer de menstruatie een jaar is weggebleven, kun je zeggen dat je de menopauze achter de rug hebt. De gemiddelde leeftijd waarop de menopauze plaatsvindt, ligt bij de meeste vrouwen zo rond de 51 jaar. Maar je kunt ook eerder of later definitief stoppen met menstrueren.

Van de verschillende fases binnen de overgang is dit de kortste, maar wel de belangrijkste. Je wordt voor de laatste keer ongesteld. Dat betekent dat je nu echt niet meer vruchtbaar bent. Veel vrouwen hebben moeite met dit feit. Meestal speelt er al lang geen kinderwens meer, maar het idee dat er een andere levensfase aanbreekt, kan leiden tot sombere gedachten of het opborrelen van allerlei levensvragen.

De derde fase: de postmenopauze

In de derde en laatste fase van de overgang komt het lichaam weer tot rust. De eierstokken zijn nu volledig gestopt met de aanmaak van hormonen en de laatste menstruatie is meer dan een jaar geleden. Dit wil niet zeggen dat de overgangsklachten volledig tot het verleden behoren. Zowel lichamelijk als geestelijk zoeken de meeste vrouwen in deze periode naar een nieuw evenwicht. De overgangsklachten zullen in de postmenopauze echter steeds verder afnemen. Dat is helaas niet bij iedereen het geval. Sommige vrouwen houden langdurig last van overgangsklachten. Is dat bij jou ook het geval? Praat erover met je huisarts. Hij of zij kan eventueel medicijnen voorschrijven.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

20 reacties

  1. Beste
    Ik heb een spiraal; hierdoor heb ik geen menstruatie meer.
    Ik ben 39 jaar. Heb de laatste tijd klachten die kunnen wijzen op de overgang.
    Kan ik mij hiervoor laten testen ook al heb ik een spiraal?

  2. Hoihoi,

    Heb zelf de mirena. Heb daarom de fabrikant gebeld omdat ik bij de huisarts het antwoord kreeg dat het geen zin had. Maar omdat mirena maar 5 jaar werkt vond ik dat maar vreemd.
    Antwoord van fabrikant: je kunt altijd bij spiraal een test doen. Omdat hij in de baarmoeder hormonen afgeeft en zeker na de 5 jaar wanneer hij uitgewerkt is.

    Beetje laat antwoord maar hoop dat je hier nog iets aan hebt.

    Gr esther

  3. Ik heb precies het zelfde en ben 48. Heb klachten maar weet niet of dit het begin is van de overgang

  4. Ik had een mirenaspiraal, die is bij mij verwijderd omdat ik hem langer dan 5 jaar had. Ik ben eerst getest op mijn FSH, die liet zien dat ik in de overgang zat. Na het verwijderen ben ik nog 1 keer goed ongesteld geweest en daarna nog 2 keer met een paar maanden er tussen een heel klein beetje. Ik heb daarna dus niets meer hoeven gebruiken. Maar heb het er met je huisarts over, je bloed moet namelijk 2 maal nagekeken worden met een maand ertussen om een goed beeld van je FSH te geven.

  5. Hallo ik ben 48 sinds vorig jaar precies op mijn verjaardag werd ik niet meer ongesteld, heel raar eigenlijk en begon down te worden en begon weer aan de pil en had me toch een buikpijn bah en daarna ben ik gestopt en nog 1 keer bloeding gehad en toen niks ja wat in het slijm doorzichtig wat bloed , maar nu helemaal niks en verder nu last van duizeligheid dat is raar , ik heb ook suikerziekte en cholesterol en weke dele spier reuma fibromyalgie 24 uur pijn en moe en pijn aanvallen en dat is wel ergere geworden en mijn huid is droger en gevoelig , merk dat het droger is en smeer mij ook in steeds en ik ja merk mijn haar wil niet zitten huilen en moeheid en door mijn reuma is het moeilijk om alles op overgang te zetten of de reuma fibromyalgie die ik heb want daar komen ook de meeste klachten voor .

  6. Ik heb na sterlisatie geen menstruatie meer gehad van te voren veel problemen met de menstuatie gehad nu denken ze aan vervroegde overgang ben 39 jaar

  7. ik ben 45 heb 2 jaar mirena spiraaltje en sinds het spiraaltje niet meer ongesteld geweest. heb vaak opvliegers . daar heb ik al oplossingen voor gevonden. ik let op mijn voeding dat gaat goed . alleen die stemmingswisselingen en irritaities daar wil ik van af. het is zo vermoeiend . heeft iemand tips voor me .

  8. Ik slik de pil nog maar tussentijds heb ik af en toe een bloeding moet ik dan stoppen met de pil als dat gebeurt of gewoon doorslikken?

  9. Hier ook al 6 jaar een Mirena (inmiddels dus de 2e) en sindsdien niet meer ongesteld. Nu alleen al enige tijd last van gevoelige borsten, hoofdpijn en vermoeidheid. Ik ben 37 jaar, zou dit de pre-menopauze kunnen zijn? Kun je dit laten testen? Zo raar, heb nooit gevoelige borsten gehad, zelfs niet tijdens de zwangerschappen.

  10. Zo wat lekker vroeg allemaal zeg.
    Ik ben 55 en heb me toch al jaaaren een vreselijke klachten!
    Ik zou zo graag er van af willen, maar wil geen troep in mijn lijf dus wachten maar…..

  11. ik ben 55 en nog steeds normaal en regelmatig ongesteld. Er is voldoende te lezen over vrouwen die jong in de overgang komen, maar niets over de late dames. Mijn moeder is op jonge leeftijd geopereerd waardoor ik die referentie mis, geen zussen…zijn er vrouwen die ook pas op latere leeftijd in de overgang zijn gekomen en wat is jullie ervaring hiermee?

  12. Hey Margriet!

    Ik 58j en al jaren vreselijke klachten! Voorak spierpijn hoofdpijn en droge ogen.
    En jij?

  13. Hallo Ghislaine
    Ik ben net 57 jaar,zit 2 jaar in de postmeno pauze. Heb de laatste ongeveer 10 jaar al last van de overgang De laatste 2 jaar zeer heftig, klachten zijn heftiger en blijven lang aanhouden. Nu heb ik al een half jaar geen klacht vrije dag gehad. Te zwaar het werken gaat momenteel niet. Mijn klachten zijn ook droge ogen, spier tinteling, en spierafname, misselijkheid, duizeligheid,slecht slapen,opvliegers,angsten,enorme onrust,downheid.Ben voor het eerst naar een overgangs poli geweest,wat een verademing gewoon dat er al naar je geluisterd wordt. Aanrader Gr Inge

    • Hee Inge. Ook ik heb vreselijke overgangsklachten. Het is bij mij begonnen na het verwijderen van mijn mirenaspiraal. Ik ben toen ook terecht gekomen op de gesloten psychiatrische afdeling i.v.m. hevige angst en paniekaanvallen en suicidale gedachtes. Dat is nu inmiddels bijna 2 jaar geleden. Mijn leven is zo drastisch op de schop gegaan en begrijp niet dat wij als vrouwen nog steeds door deze hel heen moeten omdat het vaak niet her en erkend wordt door onze medici en dat er na al die jaren nog niets op gevonden is om je overgang wat te verzachten. Ik kan leven met sommige lichamelijke klachten (fybromialgie, opvliegers, hoofdpijn, vermoeidheid) maar de geestelijke klachten vind ik vaak niet te doen. Gelukkig vind ik vaak steun op de verschillende facebook sites. Ik wil ook niets meer gebruiken (heb AD en bio identieke hormonen gebruikt) maar het is erg zwaar. Verder heb ik heel veel supplementen geslikt en slik nig steeds vit D, omega 3, magnesium, ribus nigrum, probiotica en glutazyme. Ik doe aan yoga en ik mediteer en heb aan tai chi gedaan. Ik probeer zoveel mogelijk mijn ding te blijven doen en ik fiets en wandel veel. Ik eet suiker en glutenarm en biologisch. Wanneer ik een dag gezondigd heb (zoals gister op de bruiloft van mijn neef) dan moet ik het de volgende dag echt weer bezuren (zoals nu dus). Ben vanmorgen wakker geworden met het gevoel alsof ik met mijn vingers in het stopcontact zit. De hormonen gieren door mijn lijf en alles prikkeld en tinteld en doet pijn. Ben misselijk en huil constant. Ook heb ik last van diepe depressieve momenten. Het lijkt wel hoe minder ik menstrueer hoe erger de klachten worden. Ik vind het de meest donkere periode van mijn leven.

  14. Ben net 47 en heb het geviel dat hij bij mij onderhuids beginnen is. Stemmingswissekingen rond de cyclus zijn groter. Tussenpozen worden instabieler. Hoop dat het niet zo gaat als bij mijn moeder. Zij is nu 76 en ze moet nog steeds hormonen slikken. Dan heeft ze in de nacht licht last van opvliegers. Zonder hormonen is het in de nacht en overdag geen dien. Ze menstrueert al jaren niet meer, maar haar lichaam jan blijkbaar geen evenwicht vinden. Zijn er meer mensen die nooit van hun overgangsklachten af komen? Mijn moeder heeft ooit van 1 andere vrouw die dit had, gehoord

  15. Hallo
    Ik zit sinds mijn 38 ste al in de overgang.
    Ik heb erge klachten.
    Niet kunnen slapen.
    Erg veel zweten.
    Me niet meer vrouwelijk voelen.
    Depressie.
    Mag nu eindelijk (ben nu 41 )naar de gynaecoloog om aan hormonen te denken.
    Het beïnvloed mijn leven zo dat ik vaak thuis blijf omdat het zweten echt niet normaal is.
    Hoop echr dat dat helpt want ben er echr klaar mee pff.
    Gr anjo

  16. Ik ben anderhalf geleden gestopt met de pil, maar daarna kwam mijn menstruatie niet meer op gang. Niet fijn, want waar sta je dan. Qua overgangsverschijselen gevoelige spieren, helaas concentratieverlies en soms hot flushes. En erg moe. Ik ben sinds drie maanden puereria murifica kruiden gaan gebruiken -voor een grotere cupmaat- en rhodiola en phospatydylserine voor de vermoeidheid. Wow wat een verschil. Ik ben helemaal de oude, fit en alert en nergens meer last van. En sinds zondag heb ik een vertrouwde menstruatie gehad. Volgens de arts kan het niet, maar het kan wel, met de juiste kruiden en vitaminen. Je moet je wel goed informeren (weet wat je slikt). Karin, 55 jaar.

Reacties zijn gesloten.