Veranderde lichaamsgeur in de overgang

Snif snif…. Je had vanmorgen toch gedoucht? Hoe kan het dan dat je ineens toch weer naar zweet ruikt? Tijdens de overgang kun je last krijgen van een veranderende lichaamsgeur. En dan hebben we het niet alleen over je oksels. Waarom ruik je anders in de overgang en wat kun je doen om dit te beperken?

Andere lichaamsgeur in de overgang

Er zijn twee redenen waarom je tijdens de overgang ineens vindt dat je anders ruikt:

  • Je geurperceptie verandert. Met andere woorden: je ruikt jezelf sterker of neemt je eigen geur anders waar.
  • Je lichaamsgeur verandert echt.

De overgang kan voor veel rare kwaaltjes zorgen. Een sterker reukvermogen maakt daar deel van uit. Maar door de hormoonschommelingen kan je lichaam ook meer of andere geuren gaan produceren. Het kan best zijn dat je van allebei last hebt. Oftewel: je ruikt anders en je ruíkt anders.

Meer zweten tijdens de overgang

In aanloop naar de menopauze staat je hormoonhuishouding op zijn kop. Dat heeft ook zijn weerslag op je zweetproductie. Sowieso transpireer je sneller en vaker tijdens de overgang. Dat komt omdat je inwendige thermostaat geregeld op hol slaat door het dalende hormoongehalte. Je hersenen registreren dan dat je het te warm hebt en zetten het afkoelmechanisme in werking. Dat kan een warmteaanval veroorzaken in de vorm van een opvlieger en/of nachtelijk zweten. Ook paniekaanvallen of stress (allebei bekende overgangsklachten) kunnen voor extra zweetaanvallen zorgen.

Zweetlucht

Transpiratievocht wordt geproduceerd door eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Endocrien zweet bevat veel water wordt vooral uitgescheiden in de poriën op vrij ‘kale’ huidoppervlakken, zoals je handpalmen, armen en gezicht. Apocrien zweet bevat echter meer vet en dat is een voedingsbodem voor de bacteriën op je huid. De apocriene zweetklieren monden uit in haarzakjes en bevinden zich dus op behaarde plekken, zoals de oksels, schaamstreek en hoofdhuid. Apocrien zweet ruik je meer omdat de bacteriën stoffen uitscheiden met een onaangename geur. De beharing houdt de bacteriën ook nog eens extra goed vast.

Andere vaginale geur in de overgang

Zweet is niet het enige lichaamsvocht dat anders gaat ruiken in de overgang. Ook je vaginale afscheiding kan een sterkere of andere geur krijgen. Dat komt omdat de samenstelling van je vaginale flora (verhouding tussen bepaalde bacteriën en gisten op de slijmvliezen) tijdens de overgang verandert. Hierdoor kun je in de overgang overigens ook gevoeliger worden voor vaginale schimmelinfecties.

Urineverlies

Nog een vaginale klacht als gevolg van de overgang: ongewenst urineverlies. Doordat de slijmvliezen in de vagina en urinewegen dunner worden, kun je last krijgen van incontinentie. Niet dat je meteen je hele plas laat lopen, maar soms verlies je wat druppeltjes urine als je niest, tilt of hoest. Die paar druppeltjes kun je soms ook ruiken waardoor het lijkt alsof je vaginale geur is veranderd.

Slechte adem in de overgang

Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, kun je door de overgang ook nog eens last krijgen van een slechte adem. De oorzaak is vaak een droge mond. Door de hormoonwisselingen maken de slijmvliezen minder vocht aan. Dat merk je bijvoorbeeld aan droge ogen en vaginale droogheid. Maar je produceert ook minder speeksel, waardoor voedselresten en bacteriën minder snel worden afgevoerd. Die bacteriën scheiden weer stoffen uit waar je niet alleen een slechte adem, maar ook sneller gaatjes van kunt krijgen.

Veranderde lichaamsgeur door de overgang voorkomen

Ongewenste lichaamsgeurtjes tijdens de overgang kun je gelukkig grotendeels voorkomen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:

  • Drink veel water. Je voert afvalstoffen dan gemakkelijker af en het helpt je slijmvliezen gehydrateerd te houden. Per dag zou je in totaal minstens 2 liter vocht moeten binnenkrijgen.
  • Scheer je oksels en laat schaamhaar niet teveel woekeren. Lichaamshaar houdt bacteriën vast en die zorgen voor de onaangename luchtjes.
  • Douche dagelijks, maar doe dat niet te lang en niet te heet. Dat voorkomt een droge huid (en is beter voor het milieu).
  • Gebruik een goede anti-transpirant. Dat is een middel dat voorkomt dat je gaat zweten. Deodorant is niets meer dan een lekker luchtje. Dat kun je natuurlijk ook gebruiken, maar dan vooral om zweetluchtjes te verbloemen.
  • Eet gezond en vermijd voedingsmiddelen die lichaamsgeur kunnen beïnvloeden. Denk aan knoflook, uien, sterke kruiden en alcohol.
  • Heb je last van urineverlies, los dat dan niet op met maandverband maar met speciale inlegkruisjes voor licht urineverlies (aff.). Deze absorberen het vocht beter waardoor je minder snel last hebt van ongewenste geurtjes.
  • Poets regelmatig je tanden, maar ook je tong. Op je tong blijven veel bacteriën achter die voor een vervelende mondgeur kunnen zorgen. Gebruik eventueel een tongschraper om zeker te zijn van een frisse adem. Een extreem droge mond kun je behandelen met speciale mondgel. Bekijk hier het aanbod mondverzorgingsproducten > (aff.)

Wanneer naar de dokter?

Heb je erg veel last van overmatig zweten, ga dan even langs bij je huisarts. Veel zweten kan namelijk ook een symptoom zijn van andere aandoeningen. Ook hele droge slijmvliezen (ogen, mond, neus, vagina) kun je beter even laten checken. Je huisarts kan de oorzaak van je klachten achterhalen en eventueel behandelen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel