Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Snif snif…. Je had vanmorgen toch gedoucht? Hoe kan het dan dat je ineens toch weer naar zweet ruikt? Tijdens de overgang kun je last krijgen van een veranderende lichaamsgeur. En dan hebben we het niet alleen over je oksels. Waarom ruik je anders in de overgang en wat kun je doen om dit te beperken?
Er zijn twee redenen waarom je tijdens de overgang ineens vindt dat je anders ruikt:
De overgang kan voor veel rare kwaaltjes zorgen. Een sterker reukvermogen maakt daar deel van uit. Maar door de hormoonschommelingen kan je lichaam ook meer of andere geuren gaan produceren. Het kan best zijn dat je van allebei last hebt. Oftewel: je ruikt anders en je ruíkt anders.
In aanloop naar de menopauze staat je hormoonhuishouding op zijn kop. Dat heeft ook zijn weerslag op je zweetproductie. Sowieso transpireer je sneller en vaker tijdens de overgang. Dat komt omdat je inwendige thermostaat geregeld op hol slaat door het dalende hormoongehalte. Je hersenen registreren dan dat je het te warm hebt en zetten het afkoelmechanisme in werking. Dat kan een warmteaanval veroorzaken in de vorm van een opvlieger en/of nachtelijk zweten. Ook paniekaanvallen of stress (allebei bekende overgangsklachten) kunnen voor extra zweetaanvallen zorgen.
Transpiratievocht wordt geproduceerd door eccriene zweetklieren en apocriene zweetklieren. Endocrien zweet bevat veel water wordt vooral uitgescheiden in de poriën op vrij ‘kale’ huidoppervlakken, zoals je handpalmen, armen en gezicht. Apocrien zweet bevat echter meer vet en dat is een voedingsbodem voor de bacteriën op je huid. De apocriene zweetklieren monden uit in haarzakjes en bevinden zich dus op behaarde plekken, zoals de oksels, schaamstreek en hoofdhuid. Apocrien zweet ruik je meer omdat de bacteriën stoffen uitscheiden met een onaangename geur. De beharing houdt de bacteriën ook nog eens extra goed vast.
Zweet is niet het enige lichaamsvocht dat anders gaat ruiken in de overgang. Ook je vaginale afscheiding kan een sterkere of andere geur krijgen. Dat komt omdat de samenstelling van je vaginale flora (verhouding tussen bepaalde bacteriën en gisten op de slijmvliezen) tijdens de overgang verandert. Hierdoor kun je in de overgang overigens ook gevoeliger worden voor vaginale schimmelinfecties.
Nog een vaginale klacht als gevolg van de overgang: ongewenst urineverlies. Doordat de slijmvliezen in de vagina en urinewegen dunner worden, kun je last krijgen van incontinentie. Niet dat je meteen je hele plas laat lopen, maar soms verlies je wat druppeltjes urine als je niest, tilt of hoest. Die paar druppeltjes kun je soms ook ruiken waardoor het lijkt alsof je vaginale geur is veranderd.
Alsof het allemaal nog niet erg genoeg is, kun je door de overgang ook nog eens last krijgen van een slechte adem. De oorzaak is vaak een droge mond. Door de hormoonwisselingen maken de slijmvliezen minder vocht aan. Dat merk je bijvoorbeeld aan droge ogen en vaginale droogheid. Maar je produceert ook minder speeksel, waardoor voedselresten en bacteriën minder snel worden afgevoerd. Die bacteriën scheiden weer stoffen uit waar je niet alleen een slechte adem, maar ook sneller gaatjes van kunt krijgen.
Ongewenste lichaamsgeurtjes tijdens de overgang kun je gelukkig grotendeels voorkomen. De volgende tips kunnen daarbij helpen:
Heb je erg veel last van overmatig zweten, ga dan even langs bij je huisarts. Veel zweten kan namelijk ook een symptoom zijn van andere aandoeningen. Ook hele droge slijmvliezen (ogen, mond, neus, vagina) kun je beter even laten checken. Je huisarts kan de oorzaak van je klachten achterhalen en eventueel behandelen.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >