Vaginale klachten in de overgang

Misschien niet zo fijn om over te praten, maar wel belangrijk: vaginale klachten tijdens de overgang. Heel wat vrouwen krijgen in deze periode te maken met ongemakken ‘down under’. Hoe komt dat en, belangrijker nog, wat kun je doen om vaginale klachten in de overgang te verminderen?

Droge slijmvliezen door de overgang

Als de overgang inzet, produceert je lichaam minder vrouwelijke geslachtshormonen. Daardoor kunnen je slijmvliezen wat droger, dunner en minder soepel worden. Je merkt dat bijvoorbeeld aan droge ogen of een drogere mond. Maar ook de slijmvliezen in en rond je vagina veranderen. Dit proces wordt ook wel vaginale atrofie genoemd. De klachten die met vaginale droogheid samengaan, zijn bijvoorbeeld:

  • Pijn of irritatie bij het vrijen, fietsen of plassen;
  • Jeuk in of rond de vagina;
  • Terugkerende vaginale schimmelinfecties;
  • Andere of toegenomen geur;
  • Moeilijker je plas kunnen ophouden;
  • Sneller last krijgen van blaasontsteking.

Seksuele klachten in de overgang

Als de slijmvliezen in je vagina droger en dunner worden, is vrijen opeens niet meer zo leuk als vroeger. Sterker nog: het kan pijn doen! Je vagina wordt minder snel vochtig en is minder elastisch, waardoor de geslachtsgemeenschap misschien schurend aanvoelt. Je kunt daardoor sneller last krijgen van irritaties (jeuk, brandend gevoel) en/of kleine contactbloedingen. Veel vrouwen hebben hierdoor logischerwijs niet zoveel zin meer om te vrijen.

Veranderende vaginale flora

Als je vagina droger wordt, dan verandert vaak ook de vaginale flora; de samenstelling van gisten en schimmels die op de huid en slijmvliezen leven. Hierdoor kan je natuurlijke lichaamsgeur in dit gebied wat veranderen. Een ander gevolg is dat je misschien gevoeliger wordt voor vaginale schimmelinfecties. De symptomen die daarbij horen zijn onder andere jeuk in de vagina en/of aan de schaamlippen en toegenomen witgele afscheiding met een wat brokkelige structuur.

Blaasontsteking en incontinentie

Ook de urinewegen zijn van binnen bekleed met slijmvlies. Als de kwaliteit daarvan afneemt, kun je sneller last krijgen van blaasontstekingen. Lees hier meer over blaasontstekingen in de overgang.

Veel vrouwen merken ook dat ze hun plas moeilijker kunnen ophouden. Ze verliezen dan bijvoorbeeld al wat druppeltjes als ze bijna bij het toilet zijn of als ze niezen, bukken of tillen. Lees hier meer over incontinentie in de overgang.

Vaginale klachten in de overgang behandelen

Heb je last van vaginale klachten door de overgang? Blijf er niet mee rondlopen! Er zijn veel manieren om deze typische overgangsklachten te bestrijden. Een paar tips:

  • Gebruik een glijmiddel bij het vrijen. Hierdoor wordt de vagina vochtiger en verminderen klachten als pijn, vaginale irritatie en contactbloedingen aanzienlijk. Veel vrouwen krijgen op deze manier weer plezier in het vrijen.
  • Sommige vrouwen hebben baat bij voedingssupplementen op basis van natuurlijke ingrediënten die de doorbloeding van de slijmvliezen ondersteunen.
  • Train je bekkenbodemspieren. Dit verbetert de doorbloeding van je slijmvliezen, wat een gunstig effect heeft op de klachten. Daarnaast zijn sterke bekkenbodemspieren nodig om je plas goed te kunnen ophouden.
  • Drink voldoende! Je slijmvliezen hebben meer vocht van binnenuit nodig. Bovendien helpt veel drinken om je urinewegen schoon te spoelen. Dat helpt blaasontsteking te voorkomen.
  • Draag katoenen ondergoed en gebruik nooit zeep om je vagina te wassen. Zo verminder je de kans op vaginale schimmelinfecties.

Bekijk hier het aanbod zelfzorgmiddelen en voedingssupplementen voor droge slijmvliezen > (aff.)

Medicijnen bij vaginale droogheid door de overgang

Een andere optie om vaginale klachten tijdens de overgang aan te pakken: hormonale medicijnen. Het gaat hier om een lokale behandeling met een vaginale crème of zetpillen die een kleine hoeveelheid oestrogeenhormonen bevatten. De oestrogenen zorgen voor een betere doorbloeding van de slijmvliezen. Die worden daardoor weer wat elastischer en soepeler. Klachten als vaginale droogheid, blaasontstekingen en incontinentie verminderen daardoor sterk. Bijwerkingen treden zelden of nooit op, dus daar hoef je niet bang voor te zijn.

Heb je naast vaginale klachten ook andere (hevige) geestelijke en/of lichamelijke overgangsklachten, dan kan systemische hormoontherapie (pillen of pleisters) helpen. Artsen zijn hier echter veel terughoudender mee omdat het risico op ernstige bijwerkingen dan wel wat groter is. Lees hier meer over hormoontherapie bij overgangsklachten.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel