Droge mond

Mondproblemen in de overgang

Je zou het misschien niet direct denken, maar de overgang kan ook mondproblemen veroorzaken. Zo kun je tijdens de overgang last krijgen van klachten als een droge mond, een branderig gevoel op de tong, bloedend tandvlees of zelfs loszittende tanden of kiezen. Hoe zit dat precies en wat kun je doen om mondproblemen in de overgang te voorkomen?

Droge mond tijdens de overgang

Drogere slijmvliezen is een van de meest voorkomende overgangsklachten. Je merkt het bijvoorbeeld aan droge ogen of vaginale droogheid. Maar je tandvlees bestaat ook uit slijmvliezen! Veel vrouwen hebben dan ook last van een droge mond in de overgang. En dat kan weer andere mondklachten geven, zoals een slechte adem. Een droge mond in de overgang verhoogt bovendien de kans op het ontstaan van gaatjes.

Tandvleesproblemen tijdens de overgang

Een verminderde speekselproductie maakt het tandvlees gevoeliger voor ontstekingen. Ontstoken tandvlees is opgezwollen en bloedt snel, bijvoorbeeld tijdens het poetsen of als je een hard broodje eet. Daarnaast kan ontstoken tandvlees zich gaan terugtrekken. Dat merk je dan weer aan klachten als gevoelige tanden (pijnscheuten bij het eten of drinken van iets kouds of warms).

Loszittend gebit door kaakbotverlies

Botverlies, oftewel osteoporose is een bekend gevolg van de overgang. Door de veranderde hormoonhuishouding gaat er meer bot verloren dan er wordt aangemaakt. Ook het kaakbot kan hierdoor gaan slinken. Als er erg veel botweefsel verloren gaat, kunnen de tanden en kiezen hun houvast kwijtraken en losser gaan zitten.

Burning mouth syndrome

Een mysterieuze klacht die verdacht vaak bij vrouwen in de overgang voorkomt: burning mouth syndrome, oftewel het brandende mondsyndroom (BMS). De klachten bij BMS variëren van een tintelend gevoel op de tong tot een brandende pijn in de hele mondholte. Daarnaast kan de smaakwaarneming veranderen. Hoe de klachten precies ontstaan is niet bekend. Artsen spreken overigens pas van BMS als andere oorzaken, zoals diabetes, candida (schimmelinfectie in de mond) of een tekort aan bepaalde voedingsstoffen (bijvoorbeeld ijzer) zijn uitgesloten. Er is weinig te doen aan BMS, maar meestal nemen de klachten na een paar jaar vanzelf af.

Mondproblemen in de overgang voorkomen of behandelen

Er zijn een hoop dingen die je zelf kunt doen om mondproblemen in de overgang te voorkomen of te verminderen. Een paar tips:

  • Besteed extra aandacht aan je mondverzorging. Poets tweemaal daags je tanden met een zachte (elektrische) tandenborstel. Reinig de ruimtes tussen je tanden en kiezen met flosdraad, een stoker of een ragertje.
  • Last van een droge mond? Een speciale mondgel kan het speeksel aanvullen.
  • Gebruik een tongschraper om achtergebleven bacteriën van de tong te verwijderen. Vaak is dit de belangrijkste oorzaak van een slechte adem.
  • Eet gezond zodat je de belangrijkste voedingsstoffen ruim voldoende binnenkrijgt. Zorg vooral ook voor genoeg calcium (dat haal je onder andere uit melkproducten, noten en groenten) om botverlies zoveel mogelijk tegen te gaan. Lees hier meer over een gezond eetpatroon in de overgang.

Laat je gebit tweemaal per jaar controleren door een tandarts of mondhygiënist(e). Heb je eerder last van mondklachten, maak dan wat eerder een afspraak. Hoe eerder gebitsproblemen in de overgang worden behandeld, hoe beter!

Bekijk hier het aanbod mondverzorgingsproducten die zijn afgestemd op een droge mond > (aff.)

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel