Afvallen en overgang

Afvallen in de overgang

De overgang gaat gepaard met aardig wat veranderingen. Helaas merk je dat ook op de weegschaal: veel vrouwen komen in deze periode een paar kilo aan, terwijl hun eetpatroon niet eens verandert! Niet dat lijnen helpt – het lijkt wel of je lichaam die extra pondjes met man en macht vasthoudt. Wat is er aan de hand? Waarom is afvallen in de overgang zo’n drama?

Waarom veel vrouwen dikker worden tijdens de overgang

Het klopt dat je sneller aankomt en moeilijker afvalt tijdens de overgang. Hoe vervelend het ook is, je lichaam kan er eigenlijk weinig aan doen. Sterker nog: het is een poging van je lichaam om zo goed mogelijk door deze periode heen te komen. Het zit zo: als de overgang inzet, produceren je eierstokken steeds minder oestrogeenhormonen. Dat heeft een behoorlijke impact op je lijf, want oestrogenen zijn eigenlijk onmisbaar. Deze hormonen spelen een sleutelrol in tal van lichamelijke en geestelijke processen. Vandaar dus al die overgangsklachten!

Je lichaam merkt zelf natuurlijk ook wel dat er iets mis is. Daarom gaat het op zoek naar een nieuwe oestrogeenbron. En raad eens: vet maakt ook oestrogeenhormonen aan! Niet zo sterk als de eierstokken, maar toch. Vandaar dat je tijdens de overgang ineens een buikje krijgt.

Waarom afvallen tijdens de overgang zo moeilijk is

Je lichaam wil die nieuwe oestrogeenprovider natuurlijk niet kwijt. Dus gaat je stofwisseling op een lager pitje. Want hoe minder vet je verbrandt, hoe meer er overblijft om je lichaam door de overgang heen te helpen. Maar er is meer… door de hormoonschommelingen in deze periode, kun je meer trek krijgen. Dat maakt het voornemen om niet te snoepen of teveel te eten soms extra moeilijk. Daarnaast neemt tijdens de overgang je hoeveelheid spierweefsel langzaam maar zeker af. En spieren verbruiken (ook in rust) nou juist het meeste brandstof. Het resultaat: je lichaam heeft minder calorieën nodig en zal alles wat je teveel eet graag omzetten in wat extra reserves rond de taille.

Kun je eigenlijk wel afvallen tijdens de overgang?

Hartstikke fijn natuurlijk, al die moeite die je lijf doet om de overgang te overleven. Maar toch zou je liever hebben dat die buik wat minder werd. Om nog maar te zwijgen over die dikke bovenarmen! Kortom: je wil afvallen in de overgang. Maar hoe doe je dat als je lichaam niet meewerkt? Goed nieuws: afvallen in de overgang is best mogelijk. Je moet alleen even weten hoe.

Gewicht verliezen tijdens de overgang

Wil je gaan lijnen tijdens de overgang? Een crashdieet heeft weinig zin. Afgezien van het feit dat je er nogal chagrijnig van wordt, werkt het ook nog eens averechts: je stofwisseling zal alleen maar trager worden, zodat je op een gegeven moment al aankomt van een kommetje soep! Wel doen: beginnen met gezond eten. Je maakt een prima begin door alle snelle koolhydraten, zoals suikers en wit meel, van je voedingslijst te schrappen. Zet verder vooral veel verse groenten en fruit op het menu. Denk ook om voldoende eiwitten en calcium, deze voedingstoffen zijn belangrijk voor het behoud van soepele spieren en sterke botten.

Minder eten tijdens de overgang

Een streng dieet is dus niet de bedoeling, gezond eten des te meer. Wel is het handig om minder grote porties te nemen. Gewicht verliezen tijdens de overgang kan best, maar uiteindelijk lukt dat alleen als je minder brandstof binnenkrijgt dan je verbrandt. Vroeger kon je misschien met gemak twee borden opscheppen zonder aan te komen. Die dagen zijn helaas voorbij. Een keer opscheppen is genoeg. Heb je daar niet genoeg aan, vul dan aan met caloriearme extra’s zoals rauwkost of wat kwark. Vaak is het ook een kwestie van wennen; na een paar dagen minder eten merk je al dat je sneller verzadigd bent. Tip: drink een groot glas water voor iedere maaltijd. Dat geeft je een voller gevoel waardoor je minder eet. Veel drinken is natuurlijk sowieso goed; het helpt onder andere om blaasontsteking te voorkomen.

Meer bewegen tijdens de overgang

Voldoende bewegen is belangrijk
Voldoende bewegen is belangrijk

Met alleen gezond eten en minder opscheppen ben je er niet. Uiteraard is ook beweging erg belangrijk. Door voldoende te bewegen blijf je in conditie, verhoog je je weerstand én verbrand je meer calorieën. Daarnaast zorgt beweging voor ontspanning, waardoor eventuele stress minder kans krijgt. Dat is belangrijk, want stress verhoogt de aanmaak van het hormoon cortisol, wat er op zijn beurt de suikerspiegel laat schommelen. Een wisselende suikerspiegel zorgt weer voor honger, waardoor je toch snel naar de koektrommel grijpt. En voor je het weet, kun je weer opnieuw beginnen…

Niet sporten, toch bewegen

Beweging helpt trouwens ook om andere overgangskwalen, zoals slapeloosheid en depressie, te voorkomen of te verminderen. Allergisch voor de sportschool? Geen probleem. Koop een stappenteller, trek je wandelschoenen aan en ga lekker lopen. Tuinieren, fietsen, zwemmen, de badkamer soppen of een dagje shoppen telt ook. Probeer minimaal een half uur per dag actief bezig te zijn, dan ben je op de goede weg. Beweeg bij voorkeur buiten; dat is dan weer goed voor de aanmaak van vitamine D, wat belangrijk is in de strijd tegen osteoporose.

Afvallen in de overgang: een nieuwe leefstijl

Wil je op een gezonde en verantwoorde manier af te vallen in aanloop naar de menopauze? Dan moet je dus niet alleen je voedingspatroon, maar je hele leefstijl eens onder de loep nemen. Zou je die boterhammen bij de lunch niet kunnen vervangen door een salade? Hoe vaak beweeg je nou echt? En hoe stressgevoelig ben je eigenlijk? Afslanken en op gewicht blijven in de overgang is niet iets tijdelijks – het is een hele nieuwe manier van leven.

Hulp bij afvallen in de overgang

Gezond eten, meer bewegen en minder stress dragen allemaal bij aan het afslankproces. Het gaat misschien niet meer zo snel als vroeger, maar als je doorzet zullen de overtollige kilo’s echt wel verdwijnen. Heb je behoefte aan een steuntje in de rug? Er zijn een aantal voedingssupplementen die je stofwisseling tijdens de overgang ondersteunen. Gebruik deze middelen echter altijd als aanvulling op een aangepaste leefstijl; van pillen alleen is nog nooit iemand slanker geworden.

Vind je het lastig om nieuwe eet- en leefgewoonten toe te passen? Lees dan eens wat boeken over de overgang die inspringen op dit thema. Er is zoveel te vinden op dit gebied: van lekkere recepten en praktische tips tot mindfulnesscursussen en herkenbare verhalen. Heel inspirerend!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

4 reacties

  1. hoi,

    ik eet al vrijwel geen suiker, geen wit meel, volkoren producten en ik eet weinig, vers en heel gezond. ik sport 2 keer per week en beweeg elke dag. Toch kom ik langzaam aan steeds meer aan. heb je andere tips? ik wil ook geen theetjes, pilletjes of shake gebruiken. Ik heb twee keer iets geprobeerd en kreeg er diaree van.

  2. Hallo,
    Is vasten misschien het proberen waard? Ik ben er mee bezig en volg de 5/2 methode.
    Dat is 5 dgn koolhydraat beperkt eten en 2 dgn vasten. Op de vastdagen moet/mag je genoeg water, zwarte koffie en thee (zonder melk en/of suiker).

  3. Ik ben in de.overgang. Ik ben veel te zwaar geworden. Werk en sjouw en loop op mijn werk heel veel. Help hoe.kom ik van die te veel.kg af. Zoals ik al.schreef ik.loop sjouw heel veel en kom.toch aan. Wie kan me helpen aub

Reacties zijn gesloten.