Overgang mannen

Ook mannen raken in de overgang. De zogenoemde penopauze. Het is de periode tijdens welke de hoeveelheid testosteron afneemt. Ook dat is, net als bij de vrouw, een periode van verandering. Lichamelijk en geestelijk.

Onder andere lichamelijke veranderingen spelen de mannen parten. Denk aan libidoverlies, erectieproblemen en vermoeidheid. Dat kan zich al vanaf het veertigste levensjaar inzetten. Die periode wordt ook wel de andropauze genoemd. Net als de overgang voor de vrouw een normaal en natuurlijk proces is, is dit het ook voor de man. Het wordt pas vervelend als de verschijnselen veranderen in overgangsklachten.

De verlaging van de hoeveelheid testosteron, dat voor het grootste deel in de testikels wordt geproduceerd en van daaruit via het bloed in het lichaam wordt verspreid, brengt bij een man veel teweeg. Het beïnvloedt botten, spieren, bloed, hersenen, immuunsysteem en zoals gezegd het libido en de kracht van een erectie. Mannen kunnen zich hierdoor steeds minder vitaal gaan voelen en net als bij de vrouw kunnen zich stemmingswisselingen, slaapstoornissen en botontkalking voordoen.

Weetje

Ongeveer twaalf procent van de mannen ervaart tussen het 40ste en 70ste levensjaar lichamelijke klachten als gevolg van de daling van de hoeveelheid testosteron.

Overgangsverschijnselen bij de man

Gevolgen overgang bij mannen

  • minder fit
  • vermoeidheid
  • minder spierkracht
  • vorming van buikvet
  • stemmingswisselingen
  • slaapstoornissen
  • bloedarmoede
  • botontkalking
  • erectieproblemen
  • afname libido

Wat doet testosteron?

Testosteron is een belangrijk hormoon dat onder andere zorgt voor een juiste vetregulatie, bloeddruk en het houdt het bloedsuikergehalte op peil. Het zorgt voor de aanmaak van beenmerg en voor de stevigheid van botten. Ook spieren groeien door middel van testosteron. Testosteron zorgt ook voor een goede werking van de prostaat en de aanmaak van sperma. Het heeft invloed op het krijgen van een erectie en daarmee ook de zin in seks. Daarmee is wel aangegeven dat het voor de man een onmisbaar hormoon is, dat veel organen en functies in het lijf aanstuurt.

Medicatie tegen testosterontekort

Mannen kunnen medicatie krijgen als de verschijnselen ten gevolge van die lage hoeveelheid testosteron het dagelijks functioneren in de weg zitten. Het wordt niet direct voorgeschreven als er bijvoorbeeld alleen maar erectieproblemen zijn. Daar zijn andere oplossingen of pillen voor. Overgangsmedicatie wordt wel voorgeschreven als zich meerdere klachten tegelijk voor doen zoals depressieve gevoelens, lage spierkracht, een dikker wordende buik, geheugenstoornissen en ga zo maar door én daardoor het dagelijkse leven behoorlijk wordt beïnvloed. Een huisarts en een uroloog zullen eerst verschillende bloedtesten en metingen doen om vast te stellen hoe laag dat testosterongehalte dan is. De klachten kunnen vervolgens verholpen worden met het aanvullen van dat testosterontekort door middel van injecties, tabletten of een gel.

Weetje

Een man van 75 jaar heeft veel minder testosteron in zijn lijf dan toen hij 25 jaar was, toen het op een piek zat. Tussen de twintig en de dertig jaar zet de hoeveelheid testosteron een daling in. Mannen raken echter niet onvruchtbaar, zoals bij vrouwen wel het geval is als ze in de overgang komen.

Bijkomende klachten

Het is niet direct een gevolg van het verminderde testosteron, maar veel mannen krijgen er wel in de overgangsleeftijd mee te maken: plasproblemen. Dat wil zeggen dat ze vaker naar de wc moeten, de urinestraal minder krachtig is, en ze er gewoonweg langer over doen om de urine kwijt te raken. Ook nadruppelen kan een effect van het ouder worden zijn. Een vergrote prostaat, overgewicht en zwakke spieren kunnen daar de oorzaak van zijn. Het is belangrijk met deze klachten naar de huisarts te gaan. Vaak gaat het om onder andere een goedaardige vergroting van de prostaat, maar dat wil je wel graag zeker weten. Eén op de vier mannen die ouder is dan vijftig jaar heeft zo’n goedaardige prostaatvergroting. In een beginstadium kunnen medicijnen soelaas bieden. In een vergevorderd stadium zijn andere behandelingen nodig.

Advies bij overgangsklachten

Niet altijd zijn medicijnen nodig om klachten ten gevolge van de overgang aan te pakken. Ook voor mannen geldt dat voldoende bewegen en gezond eten belangrijk zijn om klachten tegen te gaan. Een gezond gewicht is enorm belangrijk. Wie te zwaar is krijgt last van z’n gewrichten, raakt sneller vermoeid en een erectie krijgen wordt moeilijker als je te zwaar bent. Gezond eten met vooral veel groenten en fruit en minstens een half uur per dag bewegen zijn een must. Alcohol, koffie en suiker kunnen maar beter uit het voedingspatroon verdwijnen.

Penopauze of midlifecrisis?

“Sommige mensen verwarren de midlifecrisis, als die al bestaat, met de overgang bij mannen,” zo meent psycholoog Jeffrey Wijnberg. Hij gelooft niet in een midlifecrisis. In de DSM-5, het standaardwerk voor de psychiatrie, komt de midlifecrisis niet voor. Volgens hem is het meer een excuus om fout gedrag goed te praten. Volgens de psycholoog bestaat die crisis uit onder andere rouw om een verloren jeugd. Vaak willen mannen het dan over een ander boeg gooien om hun leven weer zin te geven. “Dat is een bepaalde vlucht.” Er zijn ook tegengeluiden van experts die menen dat er wel degelijk een verband is tussen de overgang bij mannen en de midlifeclichés. Zo zouden mannen het gebrek aan testosteron compenseren door inderdaad die motor te kopen, een nieuwe vriendin te nemen of fanatiek in de sportschool tekeer te gaan. Of die midlifecrisis nu wel of niet bestaat en of daar door mannen gehoor aan wordt gegeven, alle deskundigen zijn het er over een dat als je last van de overgang hebt, je in principe sowieso je eigen leefstijl moet veranderen door gezonder te gaan leven, in plaats van je klachten met allerlei andere zaken die er minder toe doen te compenseren.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel