Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Je weet dat het eraan zit te komen: de overgang. Maar wanneer begint de overgang dan precies? Of is ‘ie stiekem al begonnen? En hoe lang duurt het eigenlijk? In dit artikel lees je alles over de gemiddelde leeftijd waarop de overgang begint en eindigt.
De overgang beslaat de periode waarin je van de vruchtbare leeftijd in de onvruchtbare leeftijd komt. Dit is meestal een geleidelijk proces. De eicellen zijn niet van de ene op de andere dag op, maar de voorraad wordt wat gebrekkig. Daardoor mist er af en toe een eisprong. De meeste vrouwen merken dat de overgang eraan komt doordat het menstruatiepatroon een beetje gaat ‘rommelen’: de menstruaties blijven soms weg of komen juist sneller op elkaar. Bij de een gebeurt dit eerder dan bij de ander. Om een gemiddelde te noemen: bij de meeste vrouwen begint het menstruatiepatroon zo rond hun 45e langzaam aan te veranderen.
Als de overgang eenmaal doorzet, kunnen er ook andere overgangsklachten optreden. Nachtelijk zweten en problemen met in- of doorslapen bijvoorbeeld. Of stemmingswisselingen en opvliegers. En dan komt er natuurlijk een moment dat de allerlaatste menstruatie aanbreekt. We noemen dat moment de menopauze. Overigens is de menopauze pas officieel als je een jaar lang niet meer gemenstrueerd hebt. Je kunt dus pas achteraf vaststellen wanneer deze mijlpaal plaatsvond. De gemiddelde leeftijd waarop een vrouw haar menopauze beleeft, is 51 jaar. Maar je kunt ook eerder of later definitief stoppen met menstrueren.
Hoelang de overgang duurt en op welke leeftijd deze optreedt, verschilt per persoon. Gemiddeld zit er een jaar of vijf tussen het onregelmatig worden van de menstruaties en de uiteindelijke menopauze. Daarna kan het nog een aantal jaren duren voordat de overgangsklachten afnemen. Vooral in dat eerste jaar na de menopauze zijn de overgangsklachten meestal nog volop aanwezig. Daarna zwakken de ongemakken langzaam af. Sommige vrouwen zijn maar kort in de overgang. Anderen hebben bij elkaar wel tien jaar last van overgangsklachten. Bij zo’n 15% van de vrouwen blijven de klachten ook na die tien jaar nog aanhouden.
Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, merken de eerste signalen van de overgang vaak niet op. Dat komt omdat er bij het gebruik van de pil hoe dan ook een regelmatige onttrekkingsbloeding op gang komt. Een veranderend menstruatiepatroon wordt dan dus niet opgemerkt. Ook andere overgangssymptomen kunnen door het pilgebruik onderdrukt worden. Dat lijkt een voordeel, maar toch is het geen goed idee om de pil te blijven slikken tijdens de overgang. Artsen raden dit af omdat het langdurig gebruik van de pil op deze leeftijd de kans op borstkanker en hart- en vaatziekten verhoogt.
Sommige vrouwen komen vervroegd in de overgang. Zij worden voor het laatst ongesteld terwijl ze nog geen 40 zijn. De vervroegde overgang treedt bijvoorbeeld op bij vrouwen die hun eierstokken moesten laten verwijderen. De eierstokken zijn de belangrijkste leveranciers van het oestrogeenhormoon. Als deze bron wegvalt, zet de overgang vrijwel direct in. Dat is voor deze vrouwen een heftig proces, zowel op lichamelijk als op mentaal vlak.
Een andere aandoening die een vervroegde overgang kan veroorzaken, is bijvoorbeeld de ziekte van Addison (een aandoening aan de bijnieren). Een vroege overgang kan ook erfelijk zijn; in sommige families komt dit vaker voor. Maar er zijn ook genoeg vrouwen die vervroegd in de overgang komen zonder medische oorzaak.
De overgang is heus niet alleen een vrouwenprobleem. Ook mannen komen in de overgang. Zij kunnen dus ook last krijgen van overgangsklachten. Slaapproblemen komen bijvoorbeeld vaak voor, net als een sombere stemming, erectieproblemen of minder zin in seks. De klachten worden veroorzaakt door een daling van het testosterongehalte in het bloed. De overgang bij mannen wordt ook wel andropauze (of ‘penopauze’) genoemd. De klachten kunnen vanaf een jaar of 40 beginnen.
Wilt je weten of je al in de overgang bent? Er zijn testen verkrijgbaar waarmee de hormoonspiegel wordt gecontroleerd. Als het FSH-gehalte verhoogd is en het oestrogeengehalte is verlaagd, dan is de overgang inderdaad begonnen. Dit geeft echter geen enkele indicatie over het moment waarop de allerlaatste menstruatie zal plaatsvinden. Deze overgangstest (aff.) is dus met name nuttig voor vrouwen met een kinderwens die zich afvragen of ze al in de overgang zijn.
Heb je als man last van overgangsklachten en wil je weten of je een tekort aan testosteron hebt, dan kan een bloed- of speekseltest dit uitsluiten.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >