Een onregelmatige menstruatie: de overgang?

De meeste vrouwen merken het zo rond hun 45e: de menstruaties komen onregelmatiger. Kon je vroeger de klok erop gelijk zetten, nu ben je ineens een week te vroeg ongesteld. Of een week te laat. Of je slaat een keer een menstruatie over. Een onregelmatig menstruatiepatroon is een van de eerste en duidelijkste signalen dat de overgang is ingezet. Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je de komende tijd verwachten?

Onregelmatig ongesteld door de hormonen

Tijdens de overgang verandert de menstruatie. Dit komt doordat de eierstokken minder progesteron en oestrogeen gaan produceren. Deze vrouwelijke geslachtshormonen spelen een grote rol in de menstruatiecyclus. Oestrogeen zorgt ervoor dat je baarmoederslijmvlies in de eerste helft van de cyclus dikker wordt, progesteron breekt het slijmvlies juist weer af, waardoor je ongesteld wordt. Als de aanmaak van oestrogeen en progesteron afneemt, raakt je menstruatiecyclus hopeloos van slag.

Korter of langer ongesteld tijdens de overgang

In het begin betekent een onregelmatige menstruatie meestal dat je vaker ongesteld bent: de tussenpozen tussen twee menstruaties nemen af. Pas in een later stadium wordt het tijdsbestek tussen twee menstruaties juist langer dan gebruikelijk. Je bent dus minder vaak ongesteld, maar als je het eenmaal bent, kan het bloedverlies langer aanhouden of heviger zijn, met grote stolsels. Ook kun je tijdens de overgang meer last krijgen van pms of menstruatiepijn.

Onregelmatig ongesteld zijn en andere menstruatieklachten tijdens de overgang kunnen echter per persoon verschillen. De ene vrouw zal minder last hebben van de klachten dan de andere.

Moet je met een onregelmatige menstruatie naar de dokter?

Een onregelmatig menstruatiepatroon in de overgang is op zich geen reden tot zorg. Verlies je echter veel bloed of ben je vaker wel dan niet ongesteld, ga dan even langs je huisarts. Hevig of langdurig bloedverlies kan ijzergebrek veroorzaken. Bovendien kunnen dit ook symptomen zijn van een andere aandoening, zoals een vleesboom of poliepen in de baarmoeder. Meld je ook bij de huisarts als je last krijgt van vaginaal bloedverlies na de menopauze (je laatste menstruatie was meer dan een jaar geleden).

Onregelmatige menstruatie in de overgang behandelen

Veel vrouwen denken dat het (door) slikken van de pil helpt om onregelmatige menstruaties in de overgang te voorkomen. Dat is inderdaad zo, maar toch wordt pilgebruik bij vrouwen vanaf 50 jaar afgeraden van wege een hoger risico op ernstige bijwerkingen.

Gelukkig zijn er andere mogelijkheden om onregelmatige menstruaties te behandelen:

  • Hormonale medicijnen kunnen helpen om je menstruatiepatroon weer te normaliseren. Deze geneesmiddelen helpen ook tegen andere overgangsklachten, zoals opvliegers, depressie, migraine en botontkalking. Ook bij deze geneesmiddelen is er een kans op ernstige bijwerkingen, maar die is veel kleiner dan wanneer je in de overgang de pil gebruikt.
  • Er zijn ook natuurlijke middelen die je lichaam ondersteunen tijdens de overgang. Zo zijn er bijvoorbeeld veel voedingssupplementen die speciaal zijn afgestemd op vrouwen in de overgang. Het voordeel van natuurlijke middelen is dat de kans op ernstige bijwerkingen nihil is, mits je je houdt aan de aanbevolen dosering.

Of je nu wel of niet iets doet aan je onregelmatige menstruatiepatroon: blijf in ieder geval goed voor jezelf zorgen. Gezond eten en voldoende bewegen zorgen ervoor dat je beter bestand bent tegen overgangsklachten. Lees hier meer over het belang van een gezonde leefstijl tijdens de overgang.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel