Migraine en hoofdpijn tijdens de overgang

Veel vrouwen in de overgang hebben meer last van hoofdpijn en migraine. Andere vrouwen krijgen in deze periode voor het eerst te maken met deze klachten. Hoe komt dat, en wat is eigenlijk het verschil tussen hoofdpijn en migraine? In dit artikel lees je waarom hoofdpijnklachten vaker voorkomen in aanloop naar de menopauze en wat je eraan kunt doen.

Hoofdpijn en hormonen

Migraine tijdens de overgang heeft alles te maken met het schommelende hormoongehalte. Net zoals dat veel vrouwen gevoeliger zijn voor migraine vlak voor hun menstruatie, kan het dalende oestrogeengehalte in de overgang ook een trigger zijn voor deze vorm van hoofdpijn. Daarnaast kun je in de overgang last hebben van een hoge bloeddruk, slaapstoornissen, opvliegers en stressgevoelens. Ook dit zijn factoren die hoofdpijn en migraine kunnen uitlokken.

Heb je veel last van migraine en hoofdpijn in de overgang? Het goede nieuws: bij de meeste vrouwen verminderen deze klachten sterk in de postmenopauze. Je hormoonhuishouding is dan gestabiliseerd.

Verschil tussen hoofdpijn en migraine

Iedereen heeft weleens hoofdpijn. Dat kan bijvoorbeeld komen door gespannen spieren in de nek en schouders. Spanningshoofdpijn voelt vaak als een strakke band om het hoofd. Maar je kunt ook last hebben van een zwaar, dof gevoel in het hoofd. Bij migraine gaat het om andere symptomen. Artsen spreken van migraine als het gaat om de volgende kenmerken:

  • Kloppende, borende pijn in een kant van het hoofd;
  • Overgevoeligheid voor licht en/of geluid, soms zelfs voor geuren;
  • Misselijkheid, soms met overgeven.

De klachten ontstaan doordat de bloedvaten in het hoofd zich verwijden. Migraine lijkt samen te hangen met een tijdelijke storing in de werking van de neuronen. Dit zijn stoffen die zenuwprikkels overdragen. Een migraineaanval kan enkele uren of zelfs dagen aanhouden.

Migraine met een aura / oogmigraine

Een migraineaanval wordt soms vooraf gegaan door storingen in het gezichtsveld. Dit wordt een aura genoemd. Je kunt bijvoorbeeld ineens een zigzagpatroon zien aan de rand van het beeld. Golvende patronen, glinsteringen, zwarte vlekken of het zien van sterretjes komen ook voor. Kort daarna begint de hoofdpijn.

Sommige vrouwen krijgen na de aura geen hoofdpijn. We spreken dan van oogmigraine. Ook dit komt tijdens de overgang vaker voor.

Hoofdpijn en migraine in de overgang voorkomen

De hormoonschommelingen in de overgang kun je helaas niet stoppen. Wel kun je proberen om zo fit mogelijk te worden en te blijven. Je hebt dan veel minder last van overgangsklachten als hoofdpijn en migraine. Een paar tips:

  • Houd je bloedsuiker stabiel. Een schommelende suikerspiegel kan namelijk hoofdpijn uitlokken. Eet regelmatig en vermijd producten met veel suiker die het glucosegehalte in je bloed opjagen. Lees hier meer over de invloed van een gezond eetpatroon om overgangsklachten te voorkomen.
  • Beweeg regelmatig. Dit is goed voor je spieren en helpt je te ontspannen en beter te slapen. Zo kun je spanningshoofdpijn deels voorkomen.
  • Probeer stress te mijden. Ook stress is namelijk een belangrijke trigger voor hoofdpijn en migraine.
  • Zorg voor voldoende slaap en ontspanning. Moeite met relaxen? Misschien is een online cursus mindfulness of een boek met yoga-oefeningen iets voor je! Heb je last van slaapproblemen, dan kan een rustgevende thee of een voedingssupplement op basis van melatonine (aff.) daarin misschien verbetering brengen.

Hoofdpijndagboekje

Het kan heel handig zijn om een dagboekje bij te houden. Hierin noteer je wanneer je hoofdpijn of migraine hebt en wat je daarvoor gegeten of gedaan hebt. Op die manier kun je ontdekken of er bij jou sprake is van een bepaalde trigger, zoals slaapgebrek of stress. Maar het zou ook kunnen dat je tijdens de overgang ineens last krijgt van migraine als je koffie drinkt of chocolade eet.

Medicijnen tegen hoofdpijn en migraine in de overgang

Hoofdpijn en migraine kun je verhelpen met pijnstillers. Paracetamol is daarbij altijd de beste keuze omdat het weinig bijwerkingen geeft. Helpt dat niet voldoende, dan kun je overwegen om een ontstekingsremmende pijnstiller te gebruiken, zoals ibuprofen of aspirine.

Helpt dit ook niet, dan kan een arts je speciale migrainemedicijnen voorschrijven. Deze middelen vernauwen de bloedvaten in de hersenen, waardoor de klachten snel verdwijnen. Heb je erg vaak migraine, dan zijn er ook medicijnen die je preventief kunt innemen. Je huisarts kan je hier meer over vertellen.

Vrouwen die naast migraine ook veel last hebben van andere overgangsklachten kunnen kiezen voor hormoontherapie. Daar zitten voordelen, maar ook nadelen aan. Lees hier meer over hormoonvervangende therapie bij overgangsklachten.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel