Oogmigraine in de overgang

Van storingen in het gezichtsveld kun je behoorlijk schrikken, vooral als het je voor het eerst overkomt. Je ziet dan bijvoorbeeld ineens een golvend patroon aan de zijkant van je blikveld, of sterretjes of een zwarte vlek. Oogmigraine heet dit verschijnsel, en tijdens de overgang kun je hier zomaar mee te maken krijgen.

Migraine zonder hoofdpijn

Oogmigraine wordt ook wel ‘migraine aura’ of ‘migraine zonder hoofdpijn’ genoemd. Sommige vrouwen kennen de verschijnselen van oogmigraine als onderdeel van een migraineaanval. Migraine wordt soms namelijk voorafgegaan door dezelfde symptomen: het zien van sterretjes, vlekken of patronen. Dit fenomeen wordt een aura genoemd. Na de aura komt al snel de hoofdpijn opzetten. Maar bij oogmigraine blijft die hoofdpijn dus uit.

Oogmigraine symptomen

De symptomen van oogmigraine kunnen nogal verschillen. In ieder geval gaat het om storingen in je blikveld. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om:

  • Een golvend of zigzagpatroon, vaak met glinsteringen en/of kleuren.
  • Een blinde vlek; deel van je gezichtsveld valt weg
  • Sterretjes of meerdere vlekjes.

Vaak trekken de golven, vlekken, glinsteringen of sterretjes geleidelijk weg richting de buitenkant van het beeld. Meestal zijn de storingen binnen een halfuur verdwenen. Daarna kun je je moe voelen of een dof of zwaar gevoel in je hoofd hebben.

Hoe ontstaat oogmigraine in de overgang?

Het is niet helemaal duidelijk hoe oogmigraine precies ontstaat. Het lijkt, net als bij gewone migraine, samen te hangen met een tijdelijke storing in de samenwerking tussen de zenuwen en bloedvaten in de hersenen. Feit is wel dat deze klacht vaker voorkomt bij vrouwen in de overgang. Men gaat er dan ook vanuit dat een schommelende hormoonspiegel naast gewone migraine ook oogmigraine in de hand kan werken. Verder is stress een uitlokker van migraine en oogmigraine. Stress is ook een bekende overgangsklacht. Zit oogmigraine in je familie, dan is de kans groter dat je hier last van krijgt.

Is oogmigraine gevaarlijk?

Als je voor de eerste keer oogmigraine hebt, is dat heel beangstigend. Je hebt misschien het idee dat je blind wordt of een hersentumor hebt. Gelukkig is oogmigraine meestal een onschuldig fenomeen. Oogmigraine kan natuurlijk wel gevaarlijk zijn als je deelneemt aan het verkeer. Krijg je een aanval van oogmigraine terwijl je autorijdt, zet je auto dan zo snel mogelijk aan de kant en wacht tot je weer normaal kunt zien.

Wanneer naar de dokter?

Heb je vaak last van oogmigraine of maak je je zorgen, ga dan even langs de huisarts. Doe dat ook als de symptomen van je oogmigraine anders zijn dan anders of als de klachten langer dan een uur aanhouden. Er zijn helaas geen medicijnen om een aanval van oogmigraine te stoppen. Bij steeds terugkerende klachten kan een arts wel medicatie voorschrijven die aanvallen kunnen voorkomen.

Oogmigraine in de overgang voorkomen

Je kunt oogmigraine helaas niet helemaal voorkomen. Wel kun je zelf een paar maatregelen nemen om de kans op een aanval zo klein mogelijk te maken. Een paar tips:

  • Voorkom stress. Neem regelmatig rust en probeer vaker tussendoor te ontspannen. Yoga, mindfulness en andere ontspanningsmethoden kunnen daarbij helpen.
  • Regelmatig sporten is goed voor de bloedsomloop, ook in je hersenen.
  • Eet gezond. Voedingsmiddelen met veel suiker lijken migraine en oogmigraine te kunnen uitlokken, net als teveel chocolade, kaas, cafeïne en alcohol.
  • Lang turen op een beeldscherm kan een aanval van oogmigraine oproepen. Neem dus geregeld pauzes waarbij je in de verte kijkt. Zo krijgen je ogen even rust.

Een aanval van oogmigraine kan worden uitgelokt door bepaalde factoren, zoals stress of bepaalde voedingsmiddelen. Heb je veel last van oogmigraine, houd dan een dagboekje bij. Noteer wanneer je de klachten kreeg en wat je voor die tijd hebt gegeten of gedaan. Je kunt op die manier misschien ontdekken wat jouw ‘trigger’ is.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel