Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Tijdens de overgang kan het zomaar gebeuren dat je ’s nachts ineens drijfnat van het zweet wakker wordt. Nachtelijk zweten is een van de meest genoemde overgangskwalen. Hoe ontstaan deze zweetaanvallen en wat kun je eraan doen?
Eigenlijk is nachtelijk zweten niets anders dan een opvlieger tijdens de nacht. Opvliegers ontstaan als het temperatuurcentrum in je hersenen ineens een beetje ontregeld raakt. Daardoor krijgt het lichaam een signaal van oververhitting en gaat het snel aan de slag om af te koelen: zweten dus, want dat is dé manier om overtollige warmte af te voeren. Overdag voel je zo’n opvlieger nog wel aankomen en kun je snel iets uittrekken. Maar als je slaapt, merk je het vaak pas als je pyjama en beddengoed drijfnat zijn.
Je tijdelijk ontregelde thermostaat heeft natuurlijk alles te maken met de schommelende hormoonspiegel tijdens de overgang. Je eierstokken maken steeds minder oestrogeenhormonen aan, en dat heeft ook zijn weerslag op je temperatuurregeling. Het kan een paar jaar duren voordat deze klachten afnemen. Pas in de postmenopauze (als je een jaar niet meer hebt gemenstrueerd) gaat de hormonale storm liggen en nemen overgangsklachten als nachtelijk zweten en opvliegers af. Helaas is er weinig te zeggen over de frequentie: sommige vrouwen hebben zo’n zweetaanval meerdere keren per nacht. Andere overkomt het slechts af en toe, of met periodes. Er zijn ook vrouwen in de overgang die er nooit last van hebben.
Mannen komen ook in de overgang, maar zij ervaren meestal minder heftige overgangsklachten dan vrouwen. Toch hebben veel mannen last van nachtelijk zweten. Dit wordt meestal echter veroorzaakt door iets anders, zoals alcoholgebruik, zwaarlijvigheid, slaapapneu of een bepaalde aandoening, zoals diabetes. Ook medicijngebruik kan nachtelijk zweten bij mannen (maar ook bij vrouwen) veroorzaken.
Opvliegers en nachtelijk zweten horen helaas bij de overgang. Maar bepaalde triggers kunnen deze warmteaanvallen wel sneller uitlokken. Zaak om die te vermijden dus! Met deze tips houd je opvliegers en nachtelijk zweten zoveel mogelijk buiten de deur:
Nachtelijk zweten in de overgang is lastig. Je nachtrust kan er aardig door verstoord raken, waardoor je overdag moe of prikkelbaar bent of je slecht kunt concentreren. In principe zijn de nachtelijke opvliegers echter niet gevaarlijk. Heb je heel erg veel last van nachtelijk zweten, dan kun je toch het beste even aankloppen bij je huisarts. ’s Nachts veel transpireren kan namelijk ook een symptoom zijn van iets anders, zoals een schildklierprobleem of een infectie.
Vrouwen die erg lijden onder de overgangsklachten, kunnen behandeld worden met medicijnen. Hormoonvervangende therapie kan opvliegers, nachtelijk zweten en andere overgangsklachten sterk verminderen. Wil je het nachtelijk zweten liever op een natuurlijke manier te lijf gaan, dan kun je kiezen voor voedingssupplementen. Sommige vrouwen hebben bijvoorbeeld baat bij een product waar fyto-oestrogenen of extracten van zilverkaars of salie in verwerkt zit. Lees hier meer over natuurlijke middelen tegen overgangsklachten.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >
Reacties zijn gesloten.
Ik ben 46 jaar kan ik in de overgang gaan ik heb ze warm en ik zweet