Stemmingswisselingen

Stemmingswisselingen in de overgang

De overgang brengt niet alleen lichamelijke klachten met zich mee. Ook op emotioneel gebied krijg je het wat zwaarder te verduren. Zo kun je bijvoorbeeld last hebben van stemmingswisselingen. Vermoeiend, niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Wat kun je doen aan stemmingswisselingen in de overgang?

Wat zijn stemmingswisselingen?

Onder stemmingswisselingen verstaan we het voelen (en uiten) van verschillende emoties in een vrij kort tijdsbestek. Vaak zijn die emoties ook nog eens tegenstrijdig. Zo kun je het ene moment vrolijk en positief zijn en een halfuur later diep in de put zitten. Die emoties lijken je vaak te overmeesteren. Ze zijn zo sterk dat je je gevoelens niet of nauwelijks kunt bedwingen. Daardoor ga je bijvoorbeeld sneller huilen of schreeuwen.

Andere kenmerken van stemmingswisselingen zijn bijvoorbeeld:

  • Een kort lontje hebben. Je geduld is continu (bijna) op;
  • Slecht humeur, ook als je gewoon goed geslapen hebt;
  • Huilbuien, vaak om onverklaarbare redenen;
  • Emotioneel worden om dingen die je vroeger koud lieten. Een bepaald liedje op de radio bijvoorbeeld, of een reclame op televisie.
  • Je kunt schijnbaar nergens meer tegen. Harde geluiden, aanrakingen, drukte, ‘gezeur’ van anderen; soms lijkt alles teveel.
  • Nervositeit of een onverklaarbaar gevoel van onbehagen.

Wat is de oorzaak van stemmingswisselingen in de overgang?

Het zal je niet verbazen, maar ook hier zijn je hormonen de hoofdschuldige. Tijdens de overgang verandert er nogal wat in je hormoonhuishouding. Het oestrogeengehalte zit in een vrije val en ook de aanmaak van progesteron keldert in rap tempo. Dat heeft onder ander zijn weerslag op bepaalde processen in je hersenen. Als je hormoonhuishouding ontregeld is, wordt er bijvoorbeeld minder serotonine aangemaakt. Dit stofje speelt een grote rol bij de regulering van emoties. Vandaar dus, dat je bij vlagen even de draad kwijt bent.

Wisselende stemmingen kunnen verergeren door slaapgebrek. Veel vrouwen slapen slechter in de overgang, en dat komt je humeur natuurlijk niet ten goede. Daarnaast spelen ook andere factoren een rol in je emotionele stabiliteit. Stress is bijvoorbeeld ook een belangrijke trigger voor stemmingswisselingen. Dat geldt ook voor een ongezonde leefstijl.

De gevolgen van moodswings in de overgang

Wanneer je van de ene emotie naar de andere vliegt, kun je daar behoorlijk moe van worden. Stemmingswisselingen vreten energie! Ook voor je omgeving kan deze periode heel verwarrend zijn. Je humeur is onvoorspelbaar en je bent misschien niet altijd meer zo begripvol, geduldig en enthousiast als voorheen. Je relatie kan dan ook flink te lijden hebben onder je wisselende stemmingen, net als de sfeer in huis of op kantoor. Het beste wat je kunt doen: uitleggen dat je hormonen opspelen. Als je vrienden, familie en collega’s weten dat je last hebt van stemmingswisselingen door de overgang, kunnen ze daar rekening mee houden.

Wat kun je doen aan wisselende stemmingen tijdens de overgang?

Hoewel je de hormoonschommelingen in de overgang niet kunt voorkomen, zijn er wel een paar dingen die je kunt doen om je stemming positief te beïnvloeden. We zetten de belangrijkste tips op een rij.

Pas je dieet aan

Hoe fitter je bent, hoe beter je in je vel zit. Ook op mentaal gebied. Je lichamelijke en geestelijke veerkracht valt of staat met goede voeding. Stop je jezelf vol met junkfood, dan word je daar sloom, moe, dik, kortom niet vrolijk van. Schrap suikers en dierlijke vetten dus van je boodschappenlijst en verwen je lijf en brein in plaats daarvan met groenten en fruit, vezels, magere eiwitten en gezonde vetten. Beter voor je humeur, maar het maakt je ook beter bestand tegen andere overgangskwalen, zoals hart- en vaatziekten, osteoporose en migraine. Lees hier meer over goed eten tijdens de overgang.

Beweeg meer

Lichaamsbeweging stimuleert de aanmaak van serotonine en andere neurotransmitters die je een goed gevoel geven. Bewegen leidt bovendien af van gepieker, vermindert stress en verbetert je conditie en weerstand. Wie regelmatig beweegt, zal ook minder snel aankomen in de overgang. Lekker wandelen, fietsen of zwemmen helpt bovendien stijve spieren en pijnlijke gewrichten te voorkomen. Probeer zoveel mogelijk buiten te bewegen. Daglicht, en dan vooral zonlicht, heeft ook een positief effect op je humeur.

Verminder stress

Als de druk toeneemt, merk je dat direct aan je humeur. Een overvolle agenda of te hoge werkdruk kan stemminswisselingen uitlokken. Gas terugnemen helpt! Plan minder afspraken in, geef meer taken uit handen en accepteer dat je op dit moment gewoon wat minder belastbaar bent.

Zorg voor rust en ontspanning

Je moet het maar kunnen: lekker niks doen. In deze hectische wereld zijn we toch al snel geneigd om toch nog even een boodschap te doen, iemand te appen of een was te draaien. Probeer toch regelmatig een moment voor jezelf te nemen. Ga in bad, naar de schoonheidsspecialiste of kruip met een goed boek op de bank. Vind jij het moeilijk om te relaxen? Dan is een (online) cursus mindfulness misschien iets voor jou. Ook yoga kan helpen, net als mediteren. Probeer ook op tijd naar bed te gaan, want hoe meer rust je pakt, hoe beter dat is voor je stemming.

Zoek lotgenoten

Je bent niet de enige die last heeft van een wisselend humeur en opvliegende emoties tijdens de overgang. Contact met lotgenoten kan helpen om je beter te voelen. Praat met of lees over vrouwen die in hetzelfde schuitje zitten. Dat geeft herkenning en je kunt elkaar tips geven. Op internet zijn genoeg forums te vinden. Ook zijn er veel boeken voor en door vrouwen in de overgang.

Stemmingswisselingen in de overgang behandelen

Heb je behoefte aan extra ondersteuning, dan kun je kiezen voor een voedingssupplement. Zo schijnt magnesium een goede invloed te hebben op je gemoedstoestand. Maar er zijn ook voedingssupplementen die je lichaam en geest ondersteunen bij meerdere overgangsklachten. Handig als je bijvoorbeeld ook last hebt van opvliegers en nachtzweten.

Bekijk het aanbod voedingssupplementen die ondersteunend werken in de overgang >  (aff.)

Heb je zoveel last van stemmingswisselingen dat je dagelijks leven er flink onder lijdt, ga dan even langs de huisarts. Hij of zij kan controleren of je geestelijke klachten met de overgang te maken hebben of dat er toch iets anders speelt. Bij ernstige stemmingswisselingen kan de arts hormoontherapie voorschrijven. Je krijgt dan een hormoonpreparaat waarmee je oestrogeengehalte wordt aangevuld. Dat kan overgangsklachten zoals wisselende stemmingen, depressieve gedachten, vaginale ongemakken en opvliegers flink verminderen. Hormoontherapie brengt echter ook wat nadelen met zich mee. Lees hier meer over hormoonvervangende therapie bij overgangsklachten.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

Eén reactie

  1. Stemmingsklachten zijn de ergste klachten van de overgang. Huisartsen kijken je aan of ze water zien branden. Die hebben nog nooit van de overgang gehoord. Gelukkig zijn er inmiddels vrouwenpoli’s en goede overgangsconsulenten. 1.6 miljoen vrouwen in Nederland zijn in de overgang en velen hebben last van psychische klachten. Moet eens meer aandacht voor komen. Zie: https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/195465-psychische-veranderingen-bij-vrouwen-in-de-overgang.html

Reacties zijn gesloten.