Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

Heb je erg veel last van overgangsklachten, dan wil je misschien aan de medicijnen. Die zijn er; hormoontherapie kan helpen om gemakkelijker door deze periode heen te komen. Het nadeel is wel dat hormoontherapie bijwerkingen kan geven. Bovendien is niet iedere vrouw happig op het idee om kunstmatige hormonen te slikken. Het alternatief: natuurlijke middelen. Die zijn er ook en worden vaak al eeuwenlang door vrouwen gebruikt om overgangsklachten te verminderen. Wij zetten de bekendste natuurlijke middelen tegen de overgang op een rij.

Werkt het nou wel of niet?

Eerst even iets anders: natuurlijke geneesmiddelen staan vaak ter discussie. Voor veel plantaardige medicijnen is er geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat het zou werken tegen overgangsklachten. Daar staat tegenover dat veel vrouwen toch positieve ervaringen hebben met alternatieve geneesmiddelen. Tja, werkt het dan wel of niet? Je kunt hier eigenlijk geen antwoord op geven. Ga gewoon op je eigen gevoel af, maar verdiep je wel altijd eerst in de natuurlijke middelen die je wilt gaan gebruiken.

Baat het niet dan schaadt het niet?

Kruidenmiddelen zijn niet altijd zo onschuldig als je denkt. Ze kunnen bijvoorbeeld een wisselwerking hebben met andere medicijnen. Bovendien zijn van veel producten de werking op lange termijn niet goed onderzocht. Het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’, gaat hier dus niet op! Lees altijd de bijsluiter van kruidenmiddelen of andere alternatieve producten. En houd je altijd aan de aanbevolen dosering. Overleg bij twijfel met je arts. Bij ernstige of aanhoudende klachten is het sowieso beter om een dokter te raadplegen.

Fyto-oestrogenen tegen overgangsklachten

In de top drie van meest gebruikte natuurlijke middelen bij overgangsklachten, staan de fyto-oestrogenen met stip op nummer 1. De naam is een beetje misleidend: het gaat niet om echte oestrogeenhormonen, maar om stoffen die qua werking daar erg op lijken. Fyto-oestrogenen is een verzamelnaam voor drie hoofdsoorten:

  • Isoflavonen: deze stoffen vind je voornamelijk in gefermenteerde soja en rode klaver, maar bijvoorbeeld ook in peulvruchten, rode wijn, appels en olijfolie.
  • Lignanen: lijnzaad is veruit de grootste bron van lignanen. In mindere mate zitten ze in groene thee, saliethee, groenten, pitten en zaden.
  • Coumestanen: kiemgroenten als alfalfa en tuinkers zijn een bekende bron.

Wat doen fyto-oestrogenen?

Fyto-oestrogenen werken regulerend op je hormoonspiegel. Ze kunnen daardoor helpen om klachten als opvliegers, nachtzweten, hartkloppingen en andere overgangsklachten te verminderen. Het voordeel van fyto-oestrogenen is dat je ze gemakkelijk in je voeding kunt verwerken. Door bijvoorbeeld meer gefermenteerde sojaproducten en lijnzaad te eten, verhoog je meteen je intake. Wie dit allemaal liever niet eet, kan natuurlijk ook een voedingssupplementen op basis van fyto-oestrogenen nemen.

Kleine kanttekening: wetenschappers zijn verdeeld over de rol van met name soja als het gaat om borstkanker. Het ene onderzoek wijst uit dat soja borstkanker juist in de hand werkt, het andere spreekt dat weer tegen. Wil je fyto-oestrogenen toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon, doe dat dan met mate. Houd je aan de richtlijnen, en neem dus niet zes eetlepels lijnzaad per dag, maar gewoon één. Kies je een supplement, neem dan nooit meer de aanbevolen dosering!

Zilverkaars tegen opvliegers en nachtelijk zweten

Zilverkaars, oftewel cimicifuga racemosa, is ook een van de meest gebruikte natuurlijke middelen in de overgang. De plant groeit in Amerika en Canada, en oude indianenstammen gebruikten de wortel van de zilverkaars al om menstruatie- en overgangsklachten te bestrijden. Zilverkaars zou met name opvliegers en nachtzweten verminderen, maar kan ook helpen bij hartkloppingen en hoofdpijnklachten. Zilverkaars zit in diverse voedingssupplementen voor vrouwen in de overgang.

Passiebloem bij angst en stress

De passiebloem wordt geroemd om zijn positieve effect op de emotionele balans. Het kan je lichaam ondersteunen bij overgangsklachten als onrust, nervositeit, angst en piekeren. Het voordeel van passiebloem is dat je er niet suf of moe van wordt. Je kunt dit natuurlijke middel daarom ook prima overdag gebruiken. Passiebloem kun je innemen als voedingssupplement; het is verkrijgbaar in capsules, tabletten en in druppels. Het zit ook vaak (samen met andere natuurlijke middelen) verwerkt in voedingssupplementen voor een goede nachtrust of tegen overgangsklachten.

Sint Janskruid tegen depressie

Last van een sombere stemming of depressie? Vrouwen in de overgang zijn hier helaas gevoeliger voor. Reguliere antidepressiva geven kans op vervelende bijwerkingen. Sint Janskruid heeft vaak net zo’n positief effect op de stemming, maar werkt op natuurlijke basis. Daardoor loop je minder risico op bijwerkingen. Gebruik Sint Janskruid altijd in overleg met je huisarts: het middel heeft een wisselwerking met een aantal andere medicijnen! Het natuurlijke middel Sint Janskruid is verkrijgbaar als voedingssupplement maar ook als thee.

Melatonine bij slapeloosheid

Geen kruidenmiddel, wel een natuurlijk middel: melatonine. De kleine pilletjes werken op dezelfde manier als ons lichaamseigen slaaphormoon dat wordt aangemaakt door een klier in de hersenen. Slaapproblemen in de overgang komen vaak voor. Sommige vrouwen vallen moeilijk in slaap, andere worden juist heel vroeg wakker. Melatonine helpt de biologische klok te reguleren waardoor je beter slaapt en overdag minder vermoeid bent. Bekijk aanbod > (aff.)

Cranberry tegen blaasproblemen

Door het dalende oestrogeenniveau zijn vrouwen in de overgang gevoeliger voor blaasontsteking. Cranberry’s bevatten bepaalde stofjes die urineweginfecties tegengaan. Het is wel belangrijk dat je veel drinkt, zodat je je urinewegen goed schoonspoelt. Cranberrycapsules bevatten de natuurlijke stoffen tegen blaasontsteking in geconcentreerde hoeveelheden en werken daarom beter dan het eten van de (erg zure!) cranberries zelf.

Pompoenpitten tegen plasklachten

In de overgang kun je last krijgen van plasproblemen, zoals vaker moeten plassen of urine-incontinentie. Pompoenpitolie kan hier prima in ondersteunen. De olie is rijk aan verschillende gezonde vetzuren die zowel bij mannen als bij vrouwen een goede invloed op het functioneren van de blaas schijnen te hebben. Pompoenpitolie is te koop bij de supermarkt of gezondheidswinkel. Er zijn ook capsules met pompoenpitpoeder en -olie.

Voor mannen in de overgang met plasklachten zijn er ook voedingssupplementen waaraan zaagpalmbladextract is toegevoegd. Zaagpalmblad staat bekend om zijn positieve invloed op de prostaat.

Omega 3-vetzuren tegen overgangsklachten

Tot slot een alleskunner: omega 3-vetzuren zijn goed voor zo’n beetje je hele lijf! Deze vetsoorten beschermen je hersenen, ogen, huid, je hart, eigenlijk alles in je lijf. De vetzuursoort EPA heeft bovendien een goede invloed op hormoonschommelingen. Heb je overgangsklachten zoals droge ogen, vergeetachtigheid of stress? Dan kun je best eens proberen of dit iets voor je is. Vette vis (zalm, tonijn, haring, makreel) is dé leverancier van omega 3-vetzuren. Je kunt natuurlijk iedere dag even langs de visboer gaan, maar een voedingssupplement is misschien wel makkelijker. Bekijk aanbod > (aff.)

Met welke natuurlijke middelen tegen overgangsklachten heb jij goede ervaringen? Deel je tips in een reactie!

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

3 reacties

  1. Ik Ben 48 jaar en nog aan de pil heb veel last van opvliegers hoe weet ik of ik in de overgang Ben als ik stop met de pil Ben ik vier dagen na stoppen gewoon ongesteld

  2. Ik wil graag kruiden gaan gebruiken om de klachten van depressies te verminderen, moodswings. Dokter heeft me net weer aan de pil gezet. Wat kan ik het beste halen om mee te beginnen. Wat zijn de ervaringen. Weinig tot geen reacties.

  3. notitie bij Zilverkaars: kan overmatig vloeien in de hand werken. Niet zo’n leuke bijwerking.

Reacties zijn gesloten.