Pijnlijke borsten

Pijnlijke borsten in de overgang

Je borsten kunnen reageren op hormonale veranderingen. Rond de menstruatie bijvoorbeeld hebben veel vrouwen last van pijnlijke, gespannen borsten, net als in de eerste periode van de zwangerschap. Maar ook tijdens de overgang kun je last krijgen van gevoelige, soms zelfs ronduit pijnlijke borsten. Kan dat kwaad, en wat kun je doen aan deze overgangsklacht?

Pijnlijke borsten in de overgang: hoe ontstaat het?

De gevoeligheid van de borsten ontstaat door de schommelende hormoonspiegels. Tijdens de overgang kan de productie van oestrogeen en progesteron per dag verschillen. Je borsten kunnen daardoor gezwollen, gespannen of zelfs pijnlijk aanvoelen. Ook kan het klierweefsel in de borst veranderen. Dit voelt dan onregelmatig of soms zelfs ronduit bobbelig aan. Deze bobbels kunnen van grootte veranderen en soms ineens weer verdwijnen, om dan later terug te keren. Ook kunnen er cystes ontstaan of kan er vocht uit een van beide of uit beide tepels komen. Artsen noemen al deze klachten bij elkaar mastopathie. Meestal verdwijnt mastopathie na de overgang, als de hormoonhuishouding weer wat rustiger is.

Zijn pijnlijke borsten in de overgang een teken van borstkanker?

De meeste vrouwen schrikken erg wanneer er “ineens” iets is met hun borsten. Toch duiden gespannen, pijnlijke borsten tijdens de overgang zelden op iets ernstigs. De verschijnselen, die met name vlak voor de menstruatie hevig kunnen zijn, nemen na verloop van tijd vanzelf af. Mastopathie is geen voorbode van borstkanker.

Wanneer naar de dokter?

Het is natuurlijk wel verstandig om je borsten tijdens de overgang goed in de gaten te houden. Ga naar de dokter als je last krijgt van de volgende klachten:

 • Knobbels of strengen die na een aantal weken niet vanzelf verdwijnen;
 • Verandering in de vorm van een van de borsten, zoals kuiltjes, plooien, rode huid of deukjes;
 • Als je tepel er ineens anders uit gaat zien, denk aan korstjes of jeukende plekjes, intrekking van de tepel;
 • Als er bloederige of gekleurde afscheiding uit je tepels komt.

Maak ook een afspraak met je huisarts als je last blijft houden van pijnlijke borsten na de overgang. In de postmenopauze (vanaf een jaar na je laatste menstruatie) hebben de meeste vrouwen geen last meer van deze overgangsklacht.

Ga ook even langs de huisarts als je je zorgen maakt over je pijnlijke borsten of als de klachten zo hevig zijn dat ze je dagelijks leven beïnvloeden.

Pijnlijke borsten in de overgang behandelen

Een warme douche of een warm bad kan de pijn iets verlichten. Daarnaast kun je een pijnstiller innemen. Paracetamol heeft dan de voorkeur omdat dit middel weinig tot geen bijwerkingen geeft. Helpt dit niet voldoende, dan kun je een ontstekingsremmende pijnstiller proberen, zoals ibuprofen. Houd er wel rekening mee dat deze pijnstillers je maag kunnen irriteren. Neem ze in met wat voedsel om maagdarmklachten te voorkomen.

Heb je naast pijnlijke borsten ook veel last van andere overgangsklachten, dan kan hormoonvervangende therapie een oplossing zijn. Wel is het zo dat sommige vrouwen juist extra last krijgen van hun borsten door de hormonen in deze overgangsmedicijnen. Je huisarts of gynaecoloog kan je hierover meer vertellen.

Gevoelige borsten in de overgang voorkomen

Er zijn een paar dingen die je zelf kunt doen om je borsten tijdens de overgang zoveel mogelijk te ontzien. Een paar tips:

 • Zorg voor een goede, stevige beha die niet knelt en voldoende ondersteuning biedt. Beugels zijn vaak minder prettig, sportbeha’s zitten meestal comfortabeler. Houd de beha eventueel aan in bed als je ‘s nachts veel last hebt van pijnlijke borsten.
 • Drink voldoende water en let op je zoutinname. Teveel zout en te weinig drinken, kunnen ertoe leiden dat je vocht vasthoudt. Daardoor kun je borsten extra gespannen aanvoelen.
 • Let op je gewicht. Vrouwen die te zwaar zijn, hebben vaker last van pijnlijke borsten in de overgang. Gewichtstoename in de overgang kun je vermijden door gezond te eten en regelmatig te bewegen. Op die manier kun je natuurlijk ook afvallen.
 • Vermijd koffie en andere voedingsmiddelen die cafeïne bevatten. Sommige vrouwen merken dat hun klachten toenemen door cafeïne.
 • Er lijkt een verband te bestaan tussen mastopathie en een tekort aan onverzadigde vetzuren. Eet dus voldoende voedingsmiddelen die hier rijk aan zijn, zoals vette vis, avocado, lijnzaad, margarine en noten. Er zijn ook voedingssupplementen met onverzadigde vetzuren > (aff.)

Je borsten na de menopauze

Na de menopauze heb je meestal geen last meer van pijnlijke borsten, maar ze kunnen wel anders aanvoelen dan voorheen. Tijdens de overgang verandert en vermindert namelijk het klierweefsel in je borsten, waardoor deze zachter en platter worden. Het slapper wordende bindweefsel (en de zwaartekracht) zorgt ervoor dat je borsten helaas meer gaan hangen. Bij vrouwen die van nature wat zwaarder zijn, kunnen de borsten juist wat groter worden. Tijdens de overgang verandert namelijk de manier waarop je lichaam extra reserves opslaat. Het vetweefsel gaat dan eerder op de borsten en buik zitten dan op de benen en billen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

21 reacties

 1. Ik was al vroeg in de overgang, voor mijn 40e. Ben nu 56 jr. Sinds 2 jaar heb ik zgn mastopathie. Pijnlijke borst (1). Er zit een kleine cyste in, (sinds 2 jaar) die niet verandert en iedere 6 maanden onderzocht wordt. Het vreemde is dat deze borst ook groter wordt.
  Volgens mijn dokter is er niets met mij aan de hand, alles wordt regelmatig onderzocht, geen reden tot angst of paniek, zegt ze. Het blijft me echter bezig houden.

 2. Ik heb in allebei de borsten een cyste zitten en heb er geen last van,maar omdat ik nu in de overgang ben heb ik wel meer last van pijnlijke borsten . Ik ben daarom nog even naar mijn huisarts geweest en die heeft ze allebei nagevoeld ook onder mijn oksels en die zei dat er niets aan de hand was toch zit het me niet lekker. Ik heb het dus ook nog steeds dat ik er aan denk.

 3. Ik ben met 27 jaar in de overgang gekomen nu 20 jaar later heb ik last van pijnlijke borsten ook ben ik in 1 jaar tijd van bh maat 70 d naar 70 f gegaan onderzoek gehad maar niks gevonden heel vervelend die pijnlijke borsten

 4. Wat een narigheid…ben je in de overgang krijg je toch weer pijnlijke borsten.
  Ik kom mijn volgend leven terug als man. En tegen die tijd, kan ik dan ook nog eens ongestoord een kort rokje dragen :-).

 5. Ik ben 49 jaar en heb van jongs af aan in meer- en mindere mate last gehad van mastopathie. Nu ik in de overgang zit was de pijn soms echt niet te harden. Mijn moeder had er ook last van en ik dacht dat dat gewoon bij ons hoorde. Mijn moeder is gestorven toen ze 50 was aan borstkanker. Toen ik vorig jaar van een vriendin hoorde dat ik eens moest proberen om magnesiumsupplement te slikken was ik sceptisch maar ben er mee begonnen. Alles is over, ik heb nooit meer last gehad, het is nu een jaar geleden, ik kan mijn borsten nu veel beter controleren omdat de bobbels weg zijn, en heb geen pijn meer.

 6. Ik ben ook een vrouw van bijna 41 jaar, gebruik ook al 4 jaar geen pil meer en heb altijd pijnlijke borsten. Het wisselt wel af de ene maand meer als de andere. Soms rond de menstruatie meer. Ik vind het ook eel vervelend. Ik word er gewoon chagrijnig van. Wat voor magnesium moet ik dan slikken? Graag tips. Mijn moeder had ook hle erge overgangsproblemen hoofdpijn, opvliegers en pijnlijke borsten.

 7. ik ben 47 en ik heb ook zo’n last van mijn borsten. Ik denk regelmatig dat het foute boel is maar ik voel geen knobbeltje. Ik word er ook gek van. Normaal was het vlak voor de menstruatie maar nu is het eigenlijk altijd en de pijn verergert rond de eisprong. Ik ga maar eens beginnen met ginseng. dat schijnt ook goed te helpen tegen overgangsklachten.

  • Beste S, ik ben ook 47 en heb al weken pijn. Bij het slapen, omdraaien in bed. Als ik uit bed stap moet ik ze ondersteunen, bij het uittrekken van mijn bh, alles doet zeer. Jij schreef jouw reactie in juli. Hoe gaat het nu met je en wat heb je er aan gedaan?

 8. Hoi ik ben ook een vrouw van 42 jaar en ben al bijna 6 jaar gestopt met de pil. Ik heb rond de mestruatie soms wel 2 weken van te voren vreselijk pijn in. Mijn borsten. Ook vreselijke hoofdpijn en heb vreselijke stemmingswisselingen. Ik heb ik soms heb ik ook last van transpireren en hartkloppingen. Ik word er soms doodmoe van. Deze keer heb ikin mijn linker borst een hele pijnlijke plek en die doet super veel pijn. Ik kan het heen en weer bewegen. Weten jullie wat dit is. ze zijn super gevoelig en doen pijn. Wat kan ik hier voor gebruiken. Ik zie jullie reacties tegemoet. Wie kent die hartkloppingen.
  Liefs jose

 9. Dames, wat echt fantastisch helpt tegen pijnlijke borsten (zoals bijvoorbeeld richting de menstruatie) is teunisbloemolie.
  Ik slik dit al een aantal jaren en heb het masopathie hiermee mee onder controle gekregen.
  Is natuur product en mijn huisarts is hier ook helemaal ‘ fan’ van .

 10. Ik heb een manier gevonden waarop je een heel goede lichaamsvorm kunt hebben die je wenst, Dr Sacre kruidenvergroting is beter dan chirurgische ingreep, chirurgische ingreep, je voelt pijn en er is ook een neveneffect, maar Dr. Sacre heeft mij en mijn man geholpen, nou heeft voor mij dat hij me helpt met vergroting van mijn heup, billen en borsten en ook wat kruidengeneesmiddelen klaarmaakt die me jonger maken en seks voor mijn man, dr.Sacre bereidt kruidengeneeskunde voor op penisvergroting en goede seksuele prestaties voor mijn man, nu mijn man de penis is nu langer en dikker en kan me tevreden stellen, dr.Sacre heeft ons allebei zo goed geholpen en daarom deel ik deze getuigenis om mensen te helpen, het goede is dat kruidengeneeskunde goedkoper is dan chirurgie en geen kant heeft contact opnemen met Dr Sacre op de onderstaande informatie
  Contact van Dr Sacre kruidengeneeskunde
  E-mail: Sacretempleofpower@gmail.com
  Mobiel nummer: +2349076034359
  Whatsapp-nummer: + 2349076034359

  Mevrouw Wilfred uit Duitsland

Reacties zijn gesloten.