Wat is de overgang

Dit gebeurt er in de overgang

De overgang… geen vrouw die eraan ontkomt. Maar wat is de overgang eigenlijk? Wat gebeurt er precies in het lichaam in deze periode? Hoe ontstaan overgangsklachten? En welke lichamelijke en geestelijke overgangsklachten kun je verwachten? Op deze site lees je alles over de overgang.

Wat is de overgang?

Met de overgang komt er een einde aan de vruchtbare jaren in het leven van een vrouw. De voorraad eicellen is bijna op, en daardoor stoppen uiteindelijk ook de menstruaties. Een vrouw kan dan niet meer zwanger worden. Dat gebeurt meestal zo rond het vijftigste levensjaar. Deze periode gaat vaak gepaard met de nodige klachten, zowel op het lichamelijke als op het mentale vlak. Dat komt vooral door de verandering in de hormoonhuishouding.

Menstruatiecyclus en hormonen

De overgang
De overgang, bij de een duurt deze periode maar heel kort, de ander doet er tien jaar over.

De menstruatiecyclus wordt geregeld door een aantal vrouwelijke geslachtshormonen. Het is een samenspel van hersenen, baarmoeder en eierstokken. De hormonen die bij dit proces een rol spelen, zijn:

  • FSH (follikelstimulerend hormoon);
  • LH (luteïniserend hormoon);
  • progesteron;
  • oestrogeen.

FSH en LH zijn hormonen die beide worden afgescheiden door de hypofyse, een kleine klier net onder de hersenen. FSH en LH zorgen ervoor dat er in de eierstokken een eicel rijpt en dat de eisprong plaatsvindt. De andere twee hormonen, progesteron en oestrogeen, worden niet afgescheiden door de hypofyse, maar door de eierstokken. Het oestrogeen en het progesteron zorgen ervoor dat een eicel tot rijping komt en dat het baarmoederslijmvlies zich klaarmaakt om een eventueel bevrucht eitje goed te laten innestelen. Als er geen bevrucht eitje innestelt, wordt het baarmoederslijmvlies afgestoten en komt de menstruatie op gang.

Overgang en hormonen

Afname oestrogeen zorgt klachten
Als er minder oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt, kunnen er veel verschillende ongemakken ontstaan.

Als de voorraad eicellen bijna op is, begint dit proces te haperen. De aanmaak van progestageen en oestrogeen vermindert en de aanmaak van FSH en LH neemt juist toe. Die verschuiving heeft een grote invloed op het lichaam. De menstruatiecyclus raakt verstoord en uiteindelijk blijven de menstruaties helemaal uit. Veel vrouwen hebben in deze jaren ook last van andere overgangsklachten. Oestrogeen en progesteron hebben namelijk ook invloed op andere organen en weefsels, zoals bijvoorbeeld de huid, de bloedvaten en de botten. Als er minder oestrogeen en progesteron wordt aangemaakt, kunnen er veel verschillende ongemakken ontstaan. De lijst met lichamelijke overgangsklachten en geestelijke overgangsklachten is dan ook lang. De meest bekende overgangsklachten zijn bijvoorbeeld:

Overgang: geleidelijk proces

De overgang is meestal een geleidelijk proces dat verschillende fasen kent. De eicellen zijn niet van de ene op de andere dag op. De menstruaties stoppen bij de meeste vrouwen ook niet zo plotseling. Vanaf het moment dat de menstruaties wat onregelmatiger worden, kan het nog een aantal jaren duren voordat ze definitief wegblijven. Dat verschilt overigens per persoon. De ene vrouw komt eerder in de overgang dan de ander. Dat geldt ook voor de duur voor de overgang: bij de een duurt deze periode maar heel kort, de ander doet er tien jaar over.

Soms komt de overgang wel heel plotseling. Dat gebeurt bijvoorbeeld bij vrouwen die hun eierstokken moeten laten verwijderen. Daarmee valt de aanmaak van oestrogeen- en progestageenhormonen plotseling weg en treedt de overgang direct in.

Hulp bij overgangsklachten

Ook de overgangssymptomen kunnen per persoon verschillen. Sommige vrouwen rollen fluitend door de overgang, terwijl andere vrouwen veel klachten hebben. Je kunt overgangsklachten op verschillende manieren aanpakken. Zo kan het helpen om je leefstijl aan te passen. Daarnaast zijn er verschillende voedingssupplementen (aff.) die het lichaam in de overgangsfase ondersteunen. Voor ernstige klachten kan een arts ook hormoonpreparaten voorschrijven.

Hormoonhuishouding na de overgang

De allerlaatste menstruatie noem je de menopauze. Als een vrouw een jaar lang niet meer heeft gemenstrueerd, breekt de postmenopauze aan. Het lichaam is nu gewend aan de veranderde hormoonhuishouding, en daardoor zullen de meeste overgangsklachten langzaam maar zeker afnemen.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

20 reacties

  1. Vraag over mijn overgang ik ben al vanaf mijn 43 e jaar bezig ik ben nu 51 ik heb het laatste jaar weinig tot niet bloedverlies er zit gemiddeld een aantal maanden tussen en nu 10 maanden maar nu wat last van mensruatir klachten waarvan iets vuil kwijtrakend moet je dan ook weer opnieuw tellen tot een jaar

  2. Ik ben zelf in de overgang en ben 45 jaar . I heb er echt problemen mee weet niet hoe ik er mee om moet gaan . Voel me echt rot . Weet iemand een oplossing \?

    groetjes A

    • Ja Alma, ben 6 jaar in de overgang geweest, afschuwelijk! ik ben op advies van mijn dokter weer aan een milde pil gegaan.
      weg symtomen, veel energie, helemaal gelukkig, echte aanrader@

    • Hoi hoi meid begrijp wat je bedoelt, heb al een hoop geprobeerd op natuurbasis maar ben wel achter dat niks helpt en je word er moedeloos van, heb het gevoel dat ik me eigen ik kwijt ben.

  3. Had mijn laatste menstruatie op 46 en ben nu 52, heb al 6 jaar last van overgangsklachten in een vorm dat ik regelmatig niet kan werken, zeker niet met ander mensen vanwege de opvliegers.
    Het laatste jaar ben ik, op advies van mijn dokter, weer aan een milde pil gegaan. ik was toen 6 maanden klachtenvrij. Eindelijk weer actief, energiek, gelukkig en het leven is vele malen beter, echte aanrader!
    Toen ik overigens weer 3 weken stopte met de pil, om te checken of het weg was, kwamen alle klachten weer in alle hevigheid terug. Dus nu weer aan de pil en tot minimaal mijn 55ste slik ik door, het leven is nu zoveel beter!!

    • Welke pil slik jij hiervoor ik ben zelf nog aan de pil omdat ik het prettiger vindt maar de ha wil dat ik ermee stop zodra ik vijftig wordt omdat het beter is .

  4. Hoi, ik vind het vreemd, dat ik geen pil marvelon mag krijgen, anders krijg ik de kanker..
    .Is dat zo ?
    Terwijl ik in overgang ben..Ben 55…

  5. Ik ben eind september 50 geworden en heb dus verschillende overgangsklachten o. M. Onregelmatige menstruatie en opvliegers overdag. Ook ben ik sneller vermoeid dan anders.

  6. Ik heb sinds mijn 40ste het mirena spiraaltje. Deze is nu twee maal vervangen, iedere 5 jaar. De laatste keer in overleg met mijn ha i.v.m. leefttijd maar ook omdat ik erg opzie tegen de overgang en twee pubers in huis heb.

  7. Ik ben 59 en heb volgens mij nog steeds overgang klachten lichamelijk
    Kan dat mijn baarmoeder is wel al op mijn veertig verwijderd mijn eier lijders heb ik nog
    Graag een antwoord groeten Paula

  8. Alles wat ik lees komt me bekent voor. Zelf ben ik 45 . Steeds vraag ik me zelf ook af, zou het de overgang zijn. Ik mis een eierstok doordat ik regelmatig last van cystes had. De laatst keer 5 jaar geleden is er een weg gehaald doordat er cystes aan zat. Weer een jaar later heb ik een novasure behandeling laten doen omdat ik hele hegtige menstraties had. Wat een uitkomst voor mij . Nooit geen bloeding meer gehad.
    Maar nu met deze herkenbare klachten, kan ik het niet aan mijn menstruatie merken. En gezien mijn leeftijd blijf ik maar twijvelen. En toch voel ik me echt happy. Heb het laatst jaar veel paniek/angstaanvallen. Hiervoor volg ik nu een therapie. Zou graag willen weten of ik nu in de overgang zit of niet.

  9. Ik ben bijna 54 en stip op tijd mijn menstruatie heb altijd heel veel en 5 dagen lang met pijn
    Vanaf mijn 13 e jaar mischien raar maar wanneer zal het stoppen

  10. Ik wil graag weten welke pil B van Roon gebruik n ik bn nu 51jaar n hb serdt 2 of 3weken gevolg dat ik savands niet kan slpn voel me warm plotseling koud kryg lichaamspynn hoofd pyn nu is het de 3de maand dat ik me menstruatie niet gezien heb kryg wel rugpynn is dat de overgang

Reacties zijn gesloten.