Geestelijke overgangsklachten

Geestelijke overgangsklachten

De overgang geeft niet alleen lichamelijke klachten, maar heeft ook zijn weerslag op de mentale gezondheid. Ineens kun je veel minder hebben, ben je prikkelbaar of barst je om niks in tranen uit. De oorzaak: wisselende hormoonspiegels. Die zorgen ervoor dat je (net als in de puberteit en bij een zwangerschap) labieler kunt worden. Dit zijn de geestelijke overgangsklachten waar je bijvoorbeeld mee te maken kunt krijgen.

Stress, angst en paniekaanvallen

Hield je vroeger moeiteloos alle ballen in de lucht, tegenwoordig krijg je het Spaans benauwd als er meer dan 2 afspraken op een dag in de agenda staan en de wasmand overvol zit. Stress is een van de meest voorkomende klachten in de overgang. Door de hormonale schommelingen is het evenwicht tussen het parasympatische en het sympathische zenuwstelsel tijdelijk verstoord. Dat geeft innerlijke stress. Komt daar dan ook nog stress van buitenaf bij (die volle agenda, een lange rij in de supermarkt, een zeurende leidinggevende), dan zit je al snel aan je taks. Bij sommige vrouwen resulteert dit in prikkelbaarheid. Andere krijgen misschien een huilbui, een eetbui, worden somber of gaan piekeren. Maar ook paniekaanvallen komen voor in de overgang. Lees hier meer over stress, angst en paniekaanvallen in de overgang.

Concentratieproblemen en vergeetachtigheid

Zonder lijstje naar de supermarkt is voor veel vrouwen in de overgang geen optie meer. Al heb je maar drie dingen nodig, je geheugen is veranderd in een soort zeef. En dan je werktempo! Zelfs over een simpele opdracht doe je tweemaal zo lang als ‘vroeger’. Beginnende dementie? Nee hoor. Het is een symptoom van de overgang.

Stemmingswisselingen

Jantje huilt, jantje lacht… van de ene op de andere minuut kan je stemming omslaan. Zag je het daarnet totaal niet meer zitten, nu is het leven eigenlijk best wel weer fantastisch. Stemmingswisselingen zijn vermoeiend. Niet alleen voor jou, maar ook voor je omgeving. Want waar is in hemelsnaam die stabiele, nuchtere vrouw gebleven? Lees hier meer over de bekende moodswings in de overgang.

Somberheid en depressie

Een hele vervelende overgangsklacht: somberheid. Blijft de sombere stemming langer dan een paar weken of maanden aanhouden, en heb je nergens zin in of belangstelling voor? Dan kan het zijn dat je een depressie hebt. Vrouwen in de overgang zijn hier helaas gevoeliger voor.

Verminderd libido (minder zin om te vrijen)

Bestaan er pyjama’s met de opdruk ‘Don’t touch’? Grote kans dat je die graag zou dragen. Veel vrouwen in de overgang willen in bed namelijk alleen nog maar slapen. Of lezen. Of tv kijken. Eigenlijk alles behalve vrijen. Lastig, want seks speelt een belangrijke rol in de relatie. En bovendien heeft je partner misschien nog wel behoefte om te vrijen. Lees hier hoe je kunt omgaan met overgangsklachten als een verlaagd libido, oftewel minder zin in seks.

Wat te doen bij geestelijke overgangsklachten?

Heb je last van mentale klachten in de overgang? Het belangrijkste is om te beseffen dat het erbij hoort. Ook fijn om te weten: de meeste klachten nemen na verloop van tijd ook weer af. Een paar tips om door deze lastige periode zo goed mogelijk door te komen:

  • Praat over je gevoelens en krop ze niet op. Praten over geestelijke klachten lucht niet alleen op, maar geeft je omgeving ook een beter idee over wat er aan de hand is. Zo zijn je familie en vrienden sneller geneigd om rekening met je te houden.
  • Ervaringen uitwisselen met lotgenoten kan heel fijn zijn. Op internet zijn veel groepen te vinden waar je je verhaal kwijt kunt.
  • Probeer je klachten te accepteren. Vergeetachtigheid, overbezorgdheid en snel kwaad worden, zijn allemaal het gevolg van hormoonschommelingen. Het is niet jouw schuld.
  • Veel klachten kun je verminderen door rustiger aan te doen. Minder afspraken maken, op tijd je grenzen aangeven en meer dingen uit handen geven zijn prima manieren om de druk en het stressgehalte te verlagen.
  • Een gezonde levensstijl helpt om ook mentaal fitter te blijven. Gezond eten, op tijd naar bed en regelmatig bewegen helpen echt!
  • Een overgangsconsulente kan je leren om beter om te gaan met je gevoelens.
  • Heb je last van ernstige of aanhoudende mentale overgangsklachten, neem dan contact op met je huisarts.
  • Voedingssupplementen die speciaal ontwikkeld zijn voor vrouwen in de overgang (aff.) kunnen ondersteunend werken.
Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

13 reacties

  1. Dit berichtje over gillend weg willen lopen van huis en haard is wel erg gericht op de niet werkende vrouw. Jammer.
    Hoe gaan werkende vrouwen om met opvliegers, prikkelbaar zijn en weg willen lopen van werk , werkvragen en problemen. Ik merk namelijk dat ik veel minder kan hebben op dag gebied sinds ik in de overgang ben.

  2. Hier een fulltime werkende vrouw. Het liefst kijk ik geen emailbox door omdat ik door de overgang negativiteit lastig kan hanteren (ik beheer er drie dus tel uit je winst hihi).
    Laat mijn bokkepruik zoveel mogelijk in de trein liggen omdat ik niet van chagrijn hou maar soms is dat best lastig. Gelukkig werk ik met drie vrouwen waarvan er twee ook in de overgang zijn. Begrip voor elkaar dus. En we zijn allemaal van nature opgewekte mensen dus als de 1 veel last van de overgang heeft dan hengelen (grappen) de anderen die ene er wel weer uit. Gelukkig maar. Ik woon alleen met drie schatten van katten dus in de trein naar huis ligt veelal bij de remise nog een bokkepruik. Lang leve de NS! 🙂

  3. Deze periode in mn leven haalt die andere ik in me naar boven. Eentje waar ik nog niet zoveel mee heb en het liefste wegstop. Bij mij is het glas altijd halfvol, maar nu even niet.
    Ik denk, dat ik het advies van Lennie ga volgen en op zoek ga naar lotgenoten, even lekker tegen elkaar aan zeuren en accepteren dat dit een stuk van mn eigen ik is. Een stuk, dat mij vast verder gaat helpen in mijn verdere leven 😉

  4. Onrust en inderdaad paniek in me lijf voel de onrust letterlijk door me lichaam gieren een dag erger dan de andere
    Dat het door de overgang zou kunnen komen nooit bij stil gestaan

  5. Hallo, ik ben 29 jaar oud en heb een dochtertje van 2 jaar oud! Na haar geboorte zat ik in een depressie en dan ging het heel goed met mij ! Sinds ik de pil van de huisarts kreeg ging het na tien dagen heel slecht met mij , ik had een paniek aanval gekregen en sindsdien ben ik depressief geworden en kreeg ik angstoornis! Na een maand kreeg ik anti depressiva en ging heel goed met mij! Ik dacht van ok ik ga ermee stoppen en een tweede kind kopen dan een maand later plots een paniekaanval ! Ik ben sinds eind februari (2017) gestopt met de pil en sindsdien voelt mijn lichaam extreem in de war , nerveus , enz gewoon om zot te worden !!! Ik weet gewoon niet wat ik moet doen ??!! Ik heb van alles geprobeerd en ze zeggen dat ik moet afwachten dus “ontpillen ” ! Komt dit door mijn hormonen of ?? En herkent er iemand dit ?

  6. Al lezende een “opmerking”betreft het altijd klaarstaan; Zelf run ik zelf het huishouden als man mijn echtgenote werkt en heeft minder(geen) zorgen betreft het huismanagement kunnen bovengenoemde klachten dan ook voorkomen??

  7. Sinds een half jaar is m’n menstruatie raar, 2 maanden niets en laatste maanden eigenlijk bijna continu. Ik ben 39, gebruikte geen hormonale anticonceptie. Gaat nergens meer over. Dat van dat onrust, paniekeren, gillend weg willen rennen, niet weten waar je het zoeken moet!! Ben een werkende vrouw werk fulltime maar woon relatief klein dus ruimte voor me alleen is er zelden. Reken maar dat je dan het gevoel hebt dat je gillend weg wil rennen. Dit over kwam mij een aantal weken terug. Dokter geweest die heeft me weer aan de pil gezet. Tot op heden doet dat nog niets. Ben nu al 3 weken continu aan het bloeden. Niet heftig maar moet wel een inlegkruisje dragen. Zo zijn er wel meer dingen, niet weten wat er met me aan de hand is, niet mezelf zijn, depressieve gevoelens, behoorlijk heftig. Stress op het werk kan ik moeilijk handelen, mijn relatie die onder druk komt te staan, etc etc etc. Omdat mijn menstruatie zo raar is en de dokter heeft aangegeven dat het wellicht een pre overgang kan zijn zoek ik eigenlijk een forum waar ik Mn gedachten kwijt kan. Dat wat ik vind is allemaal van jaren terug. Dus datte.

  8. WAARSCHUWING:

    Pas op, ik wil een belangrijke informatie sturen naar iedereen die dit nu leest, pas op voor nep spell casters, ik ben al meer dan 3 jaar op zoek naar hulp, niemand kon me helpen. Mijn naam is Elayne White en kom uit Canada, ik wil hier mijn waargebeurde levensverhaal delen omwille van mensen die aan hetzelfde probleem als ik lijden, ik heb sinds mijn huwelijk sinds 9 jaar geen kind meer en mijn man heeft me verlaten omdat ik hem geen kind kon geven en met een andere dame uitging, ik huilde dag en nacht omdat ik zoveel van mijn man hou en overal hulp heb gezocht, tot vorige maand zag ik soortgelijke opmerkingen op internet gedeeld door een vrouw die mensen vroeg om contact op te nemen met Dr. Ogundele voor enige vorm van hulp, dus ik nam snel contact met hem op om me te helpen, Dr. Ogundele reageerde en vertelde me dat mijn problemen voorbij zijn, dus ik geloofde hem na 24 uur dat hij me vertelde dat hij onmiddellijk klaar is i kreeg een telefoontje van mijn man en vroeg me om hem te vergeven. Ik accepteerde zijn verontschuldiging snel, dit was vorige maand, sinds de terugkeer van mijn man ben ik blij te kunnen zeggen dat ik vandaag zwanger ben, en dr. Ogundele bracht mijn man terug voor mij binnen 24 uur met zijn krachten en gaf me kruiden om mijn lichaam schoon te maken systeem voor snelle vruchtbaarheid, ik zeg dit omdat ik hem heb verteld dat ik zijn naam zal delen op de radio en op internet zodat mensen weten over zijn goede werk, voor degenen die hem willen bedanken voor mij of voor degenen die een oplossing nodig hebben voor hun problemen, neem contact met hem op via e-mail: ogundeletempleofsolution@gmail.com. WhatsApp en Viber Chat: +27638836445.

  9. […] Tijdens de overgang daalt de hoeveelheid van het hormoon oestrogeen in je lichaam. Maar het is geen gelijkmatige daling. Het is een daling met pieken wanneer je lichaam probeert oestrogeen aan te maken. En juist die fluctuatie zorgt ervoor dat je begint te zweten.  Oestrogeen is namelijk een belangrijke boodschapper voor de hypothalamus, het deel van je brein dat onder andere de temperatuur van je lichaam regelt. Bij een daling van het oestrogeenniveau denkt je hypothalamus per ongeluk dat je lichaam oververhit raakt. En om te koelen gaat je lichaam extra zweet produceren. Hello opvliegers! (bron) […]

Reacties zijn gesloten.