De overgang herkennen

De overgang herkennen

Rond je vijftigste begint de overgang. Maar dat kan dus ook later zijn. Of eerder. Of veel eerder. Maar hoe weet je nou of het al begonnen is? Ben je in de overgang als je het een keer warm hebt, of als je een keer later ongesteld bent dan normaal? En wat als je de pil slikt? Kortom: hoe kun je de overgang herkennen?

Vage kwaal of overgang?

Als je zo rond de vijfenveertig bent, heb je misschien de neiging om elk kwaaltje op de overgang te gooien. Logisch, want de lijst met overgangsklachten is behoorlijk lang. Bovendien begint de overgang vaak ook met hele kleine veranderingen. Toch zijn er een aantal duidelijke signalen die erop kunnen wijzen dat je echt in de overgang bent.

‘Het begint te rommelen’

Een duidelijk signaal dat de overgang is ingezet, is een verandering in je menstruatiepatroon. Menstrueerde je altijd heel regelmatig, dan kun je nu ineens na drie weken al weer ongesteld worden. Of juist twee weken te laat. Een maand overslaan kan ook, waarna je menstruatie ineens iedere maand wel weer netjes op tijd komt. Dit ‘gerommel’ zal in de loop van de tijd alleen maar toenemen. Na een paar jaar word je uiteindelijk helemaal niet meer ongesteld.

Minder afscheiding

Nog zo’n teken waaraan je de overgang herkennen kunt: je slijmvliezen maken minder vocht aan. Dat merk je bijvoorbeeld aan het feit dat je minder vaginale afscheiding produceert. Dat heeft nadelen: vrijen kan hierdoor pijnlijker worden. Maar je kunt ook gevoeliger worden voor andere vaginale klachten zoals schimmelinfecties of blaasontstekingen. Overigens kunnen ook je andere slijmvliezen droger worden. Last van pijnlijke, vermoeide ogen, soms met troebel zicht? Grote kans dat je last hebt van droge ogen!

Minder goed slapen

Was je vroeger je bed niet uit te branden, tegenwoordig ben je om zes uur klaarwakker. Of je valt pas diep in de nacht in slaap, terwijl je ’s avonds zat te gapen op de bank. Slaapproblemen kunnen steeds vaker voorkomen naar mate de menopauze nadert. Daardoor ben je overdag vaker moe.

Psychische klachten

Sneller uit je slof schieten, ineens een huilbui, overmatig piekeren… Het oestrogeenhormoon heeft veel invloed op je mentale gezondheid. Zodra je hormoonhuishouding begint te veranderen, kun je daarom last krijgen van psychische klachten. Dat gebeurt ook als je ongesteld moet worden. En daarom worden deze klachten vaak afgedaan als PMS. Veel vrouwen (maar ook huisartsen) missen deze aanwijzing dat de overgang begonnen is. Lees hier meer over de mogelijke psychische klachten als gevolg van de overgang.

En opvliegers dan?

Een van de bekendste overgang symptomen is de opvlieger. Toch krijgt niet iedereen hier meteen last van. Bij de meeste vrouwen treden ze pas in een later stadium op. Anderen krijgen helemaal geen opvliegers. De overgang wordt meestal dus niet aangekondigd door deze warmteaanvallen. Maar als je geen last hebt van opvliegers, betekent dat niet dat de overgang nog niet is begonnen.

Lees hier meer over de mogelijke lichamelijke klachten waaraan je de overgang herkennen kunt.

Overgang herkennen als je de pil slikt

Vrouwen die de anticonceptiepil slikken, zullen niet zo snel de overgang herkennen. De pil zorgt ervoor dat je iedere maand op hetzelfde moment een bloeding krijgt. Daardoor loop je een belangrijk signaal van de overgang mis. De hormonen in de pil zullen ook andere overgangsklachten maskeren. Slik je de pil en wil je weten of de overgang al is begonnen? Stop dan eens een paar maanden en kijk wat er gebeurt. Overigens raden artsen af om de pil te (blijven) gebruiken om overgangsklachten te beperken. Lees hier meer over de pil slikken tijdens de overgang.

De vervroegde overgang herkennen

Ben je jonger dan 45, dan verwacht je de overgang nog helemaal niet. Heb je last van overgangsklachten op jonge leeftijd, dan kan dat wijzen op een vervroegde overgang. Het is verstandig om dan even langs de huisarts te gaan. Klachten als opvliegers, ‘s nachts hevig zweten, een wisselend menstruatiepatroon of andere overgangsverschijnselen kunnen namelijk ook veroorzaakt worden door iets anders, zoals een schildklierprobleem.

Wordt de vervroegde overgang inderdaad vastgesteld, dan is het belangrijk dat je goed voor jezelf zorgt. Vrouwen die vervroegd in de overgang komen, hebben immers een verhoogd risico op klachten zoals botontkalking en hart- en vaatziekten. Gelukkig zijn deze hogere risico’s grotendeels terug te dringen door voldoende beweging en gezonde voeding. Ook zijn er voedingssupplementen die je lichaam kunnen ondersteunen bij overgangsklachten. Bekijk hier het aanbod, afgestemd voor vrouwen in de overgang > (aff.)

Zelf overgang testen of via de dokter?

Heb je wel overgangsklachten maar twijfel je of je inderdaad al richting de menopauze gaat? Dan is er altijd nog de overgang test. Je kunt hiervoor terecht bij de huisarts, maar er zijn ook thuistesten verkrijgbaar (aff.). Bij een overgang- of menopauzetest wordt er gekeken naar het gehalte van het follikelstimulerend hormoon (fsh). Is dit verhoogd, dan betekent dat dat je eierstokken (veel) minder oestrogeen produceren. Dat is een duidelijk gegeven waaraan je de overgang herkennen kunt.

Let op: als je de pil slikt, is er een aanzienlijke kans dat de uitslag van de menopauze zelftest onjuist is. De pil onderdrukt namelijk de aanmaak van fsh, ook als je al in de overgang bent. Wil je toch een overgangstest doen, stop dan eerst drie maanden met de pil voordat je de test doet. Lees hier meer over testen op de overgang.

Bronnen en referenties
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel

3 reacties

  1. Dank voor deze website ,ik zit echter nog met een vraag welke ik nergens kan vinden
    Ik ben in februari gestopt met de pil en heb vorige week mijn bloed laten prikken,word niet meer ongesteld,
    Mijn FSH waarde is 28 zit ik nu in de overgang???Ik hoop dat u mijn uitleg kan geven want heb geen mensen om me heen bij wie ik het zou kunnen vragen

    • dag evelien, ik weet niets van die waarde maar uit ervaring weet ik dat wanneer de overgang begint je ongesteldheid aan het veranderen is , je plotseling heel warm bent zonder enige reden, enz., enz.
      Als je twijfelt ga naar een goede gynaecoloog en bespreek dit met hem of haar.
      succes!

  2. Dank je voor dit bericht…mij gaat het vooral om de gewrichtsklachten…Ik heb steriel onstekingen in voeten elleboog en schouder…dit belemmerd mij in mijn werk als taxichaufeuse in het zorgvervowr…best heel jammer…ik.doe mijn werk met heel veel plezier. Afz Marjan

Reacties zijn gesloten.