Natuurlijke middelen tegen overgangsklachten

De overgang is een periode die nogal wat ongemakken met zich mee kan brengen. De verlaging van de hoeveelheid oestrogeen en progesteron zorgt ervoor dat het lichaam uit balans raakt. Door die verstoorde balans kun je klachten krijgen. Sommige vrouwen ervaren niet of nauwelijks iets, anderen hebben duidelijke klachten die het dagelijkse leven flink in de weg kunnen zitten. Kun je daar met natuurlijke middelen iets aan doen?

Opvliegers, stemmingswisselingen, spierpijn, hoofdpijn, gewichtstoename en een drogere huid en slijmvliezen zijn een greep uit wat er zich allemaal kan voordoen. Met botontkalking en een grotere kans op hart- en vaatziekten als gevolgen op de lange termijn. 

Meer bewegen en goede en gevarieerde voeding doen een flinke duit in het zakje als het gaat om jezelf wapenen tegen de gevolgen van de overgang. Maar er is meer. We noemen de voordelen van bewegen en voeding, en een aantal natuurlijke middelen. 

Kom in beweging

Beweging zorgt voor een beter humeur en je krijgt er ook nog eens sterkere spieren en botten door. De botontkalking kan er zelfs door worden vertraagd. Als je gaat sporten, krijg je meer spiermassa. Sterkere spieren zorgen niet alleen voor een fitter gevoel, maar spieren verbruiken ook nog eens meer calorieën dan vetweefsel waardoor je overgewicht, ten gevolge van een tragere stofwisseling, voor kunt zijn. 

Eet gezond en gevarieerd

Goede voeding is misschien nog wel het meest natuurlijke middel om overgangsklachten te lijf te gaan. Door je te voeden met de juiste vitaminen en mineralen houd je je gewicht beter op peil en krijg je meer energie. Je voelt je beter. Vermijd, als je veel last van opvliegers hebt, cafeïne en alcohol. Ook sterk gekruid eten kan een trigger voor opvliegers zijn. Kies daarentegen voor gezond eten en let erop dat je voldoende vitamine D en magnesium binnenkrijgt. 

Natuurlijke middelen

Natuurlijke kruidenmiddelen of homeopathische middelen kunnen je lijf en geest op een goede manier ondersteunen bij het vinden van een nieuwe balans en het vermijden van overgangsklachten. Die middelen bestaan uit de volgende kruiden of vitaminen. 

Vitamine D

Vitamine D is belangrijk om voldoende calcium uit je voeding op te nemen. Een goede calciumopname kan botontkalking en osteoporose vertragen. Het geeft ook je immuunsysteem een boost. 

Vitamine E

Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder droog raakt. Je smeert het in de vorm van olie op je huid, maar je kunt het ook als supplement in de vorm van tabletjes nemen. 

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid kan ondersteunend zijn als je je somber of gestresst voelt. Het kan ook helpen om opvliegers te verminderen.

Zilverkaars

Zilverkaars is een kruid van een Noord-Amerikaanse plant dat je als ondersteuning goed kunt gebruiken (maar niet langer dan zes maanden). De wortel van de zilverkaars bevat plantaardige oestrogenen en het eten ervan helpt de natuurlijke hormoonbalans te herstellen.

Hop

Hierbij denk je waarschijnlijk aan bier, maar hop kan ook een middel zijn tegen overgangsklachten. Ook hop bevat natuurlijke oestrogenen. Vaak wordt het gecombineerd met andere kruiden in natuurlijke middelen tegen overgangsklachten.  

Salie

Salie wordt vaak ingezet als er veel hinder wordt ondervonden van opvliegers en transpireren. Je kunt ook saliethee maken van de blaadjes. 

Rode klaver

Ook de bloesem van rode klaver is zo’n middel. Die bevat isoflavonen, die bekend staan als plantaardige oestrogenen of fyto-oestrogenen. Deze fyto-oestrogenen vind je ook in voeding. Denk aan onder andere andijvie en selderij, linzen, kikkererwten en kidneybonen.

Monnikspeper

De bessen van de monnikspeper, die inderdaad op peperkorrels lijken, bevatten eveneens fyto-oestrogenen. De naam lijkt afgeleid van de gelijkenis op peperkorrels, maar er gaat ook een verhaal rond dat het te maken zou hebben met de monniken die de bessen aten om hun libido te onderdrukken. Dat laten we maar even voor wat het is, want bewezen is het nooit. 

Meidoorn

De meidoorn blijkt een natuurlijk kruid dat de aderen kan verwijden en daarmee het risico op hartproblemen en hoge bloeddruk kan verkleinen. 

Soja

Over soja is veel te doen. Aziatische vrouwen eten veel sojaproducten en zij blijken maar weinig last van opvliegers te hebben. Dan is de conclusie snel getrokken. Maar het ligt een stuk genuanceerde, want de ene soja is de andere niet. 

Het zou gaan om de de fyto-oestrogenen genisteïne en daidzeïne in soja die zorgen voor oestrogeenachtige stoffen. Soja zou ook nog eens goed zijn voor hart- en bloedvaten vanwege de essentiële aminozuren, onverzadigde vetten en eiwitten. Nu bestaan er fyto-oestrogenen (plantaardige oestrogenen) in drie verschillende vormen. Isoflavonen zoals in peulvruchten en soja, lignanen in pitten en zaden en groene thee, en coumestanen in kiemen zoals alfafa. Onderzoekers menen dat die eerste twee goed zijn om te gebruiken. Soja is dus een topper, of toch niet? 

Hier komt dan het belangrijkste als we het over soja hebben; je moet weten dat er twee soorten soja bestaan. Gefermenteerde soja en ongefermenteerde soja. Dit bewerkingsproces bepaalt of sojaproducten gezond of ongezond zijn. 

Ongefermenteerde producten zoals sojamelk en sojaolie worden bijvoorbeeld gemaakt door de bonen te weken, te malen, te koken en de vaste stoffen eruit te filteren. Datzelfde geldt voor tofu, en vleesvervangers op basis van soja. Wat blijft er dan nog aan goede stoffen over? Ongefermenteerde soja bevat bovendien fytinezuur dat een belemmering vormt voor de opname van essentiële mineralen zoals magnesium, calcium, ijzer, koper en zink uit de darmen. Het zuur bindt zich namelijk aan al deze stoffen en daardoor is het niet langer goed beschikbaar. Wat kun je dan doen om de opname van bijvoorbeeld ijzer te verbeteren? Vitamine B12 en vitamine D nemen. Het is dus belangrijk om dit in de gaten te houden als je deze sojaproducten gebruikt. Ook blijkt soja saponine te bevatten dat je darmwand kan aantasten als je er te veel van neemt. En dan blijkt soja ook nog eens een minder goede invloed te hebben op de schildklier omdat het jodium afvoert, waar de schildklier voor z’n werking nu juist behoefte aan heeft. Als laatste noemen we het feit dat in Nederland soja behoorlijk bewerkt is, waardoor er van die goede isoflavonen maar weinig terug te vinden is. 

Nu denk je misschien: ik kies die ongeferementeerde vorm niet meer, maar dat wordt lastig. Er zit namelijk veel ongeferementeerde soja in onder meer pindakaas, pasta, brood en koek. Je kunt letten op termen als: soja, natuurlijke smaakmaker en plantproteïne. En nog een positief aspect: ongefermenteerde soja is een goede eiwitbron. Het bevat bovendien weinig koolhydraten waardoor het de bloedsuikerspiegel minder beïnvloedt. 

Gefermenteerde sojaproducten, bio-organisch en niet-bewerkt, zijn vrij van het schadelijke fytinezuur dat tijdens het fermenteren wordt geneutraliseerd. Het fermentatieproces zorgt zelfs voor een verbeterde biologische beschikbaarheid van mineralen en vitaminen. Bovendien zijn de fyto-oestrogenen uit soja pas werkzaam in gefermenteerde vorm. Aziatische vrouwen maken met name gebruik van deze gefermenteerde soja. Denk aan miso, tamari of tempeh. En daarom hebben ze er zoveel baat bij, als het om overgangsklachten gaat. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel