Wanneer naar de huisarts met overgangsklachten? 

De overgang is een natuurlijk proces waar iedere vrouw zo rond haar vijftigste mee te maken krijgt. Je kunt er nauwelijks iets van merken, maar er kunnen je ook alle mogelijke overgangsverschijnselen treffen die leiden tot klachten. Wanneer stap je met een klacht ten gevolge van de overgang naar een huisarts?

Het is belangrijk onderscheid te maken tussen overgangsverschijnselen en overgangsklachten. In de volksmond wordt er vaak alleen maar over klachten gesproken, maar dat hoeft dus niet. De overgang is een periode waarbij je lijf naar een nieuwe balans zoekt. Overgangsverschijnselen zijn bijvoorbeeld opvliegers, vermoeidheid, stemmingswisselingen, spier- en gewrichtspijn, drogere huid, drogere vagina, gewichtstoename, hoofdpijn en slecht slapen. Op de lange termijn is meer kans op botontkalking en hart- en vaatziekten. Als deze verschijnselen klachten met zich meebrengen is het een optie om daar iets aan te doen. 

De ene vrouw heeft veel overgangsverschijnselen, de ander treft bijvoorbeeld alleen maar af en toe een opvlieger. Sommige vrouwen hebben er veel last van, andere nauwelijks. Er is dan ook geen peil op te trekken. Je levensstijl is medeverantwoordelijk voor of je veel last krijgt van overgangsklachten. Als je gezond eet, regelmatig beweegt en een goede nachtrust pakt, is de kans op klachten al stukken minder. Je bent dan lichamelijk, en vaak ook geestelijk, stukken fitter. Mochten er zich dan klachten voordoen, dan kun je die veel beter aan. 

Het kan echter voorkomen dat er zich hevige bloedingen voordoen of dat de nachtrust door opvliegers en nachtelijk zweten zo vaak en langdurig verstoord wordt, dat het dagelijkse leven er enorm onder te lijden heeft. Dan is het mogelijk om er iets aan te doen, ofwel zelf of via de huisarts. 

Wat kun je zelf doen? 

Zelf kun je met een gezonde levensstijl al veel ellende voorkomen. Denk aan de juiste voeding en soms voedingssupplementen zoals vitamine D of magnesium. Voeding en supplementen kunnen bijvoorbeeld botontkalking vertragen als gevolg van de verlaagde hoeveelheid oestrogeen. Zorg er dan ook voor dat je voldoende aan beweging doet, wat eveneens goed is voor de botten én je algemene conditie. Bovendien vergroot je hiermee je spiermassa wat weer goed is om overgewicht tegen te gaan. In de overgang raakt je stofwisseling vertraagd, wat voor extra gewicht kan zorgen als je daar niets tegenover zet. Spieren vragen om meer calorieën dan vet. Dus hoe meer je je spieren aan het werk zet en ze daarmee versterkt, hoe beter dat is. 

Als het gaat om medicatie kun je eest proberen om bijvoorbeeld homeopathische middelen te gebruiken. Denk aan middelen om beter te slapen of vermoeidheid [link naar blog: wat te doen bij vermoeidheid tijdens de overgang?] tegen te gaan. Sommige homeopathische middelen zijn vrij verkrijgbaar, andere kun je via een homeopaat of homeopathisch arts krijgen. Die laatste zijn middelen op maat, dat wil zeggen dat ze worden afgestemd op de klacht en je eigen constitutie. 

  • gezonde leefstijl
  • goede voeding
  • regelmatig bewegen
  • voedingssupplementen
  • vrij verkrijgbare homeopathische middelen
  • homeopathische middelen via een homeopaat/arts

Naar de huisarts

Bij klachten kun je ook naar een reguliere huisarts stappen. In het geval van hevige bloeddingen en veel opvliegers, die lang aanhouden tot misschien wel jaren, kan ervoor worden gekozen om in overleg met de arts een hormoonbehandeling in te zetten. Met name als zich ook hartkloppingen voordoen, slechts slapen en hoofdpijn. Het een heeft vaak met het ander te maken, maar als al deze klachten samenkomen, heeft dat veel invloed op het dagelijkse leven. Als je je werk niet meer geconcentreerd kunt uitvoeren, als je gezin of je relatie eronder te lijden hebben, dan is het belangrijk om in te grijpen.

Een hormoonbehandeling bestaat uit een behandeling met louter oestrogeen of oestrogeen en progesteron. In het eerste geval kan zich het baarmoederslijmvlies ophopen, waardoor er een verhoogde kans ontstaat op baarmoederslijmvlieskanker. Dat is de reden dat er veelal wordt gekozen voor een behandeling met beide hormonen, zodat het slijmvlies wordt afgedreven. Een hormoonbehandeling geeft een kleine verhoogde kans op borstkanker bij langdurig gebruik. De behandeling bestaat uit onder andere vaginale zetpillen, crème, gel, neusspray, pleisters of tabletten.  

Omdat de hormoonbehandeling niet helemaal zonder risico is, is het een afweging om deze wel of niet in te zetten. Als de klachten echter zodanig zijn dat het dagelijkse leven er negatief door wordt beïnvloed, maak je samen met een arts een afweging.

Ook kunnen stemmingswisselingen met een hormoonbehandeling verminderen, maar het kan ook voorkomen dat iemand door middel van gesprekken met een psychotherapeut meer in balans komt. Heb je tijdens de overgang bijvoorbeeld tegelijkertijd te maken met kinderen die het huis uit gaan of ouders die zorg nodig hebben, dan kan dat zowel fysiek als geestelijk te veel worden. Gesprekken kunnen dan helderheid bieden en zo kun je zelf uiteindelijk stappen nemen om hier anders mee om te gaan zodat je ook je eigen leven in balans houdt. Een huisarts kan naar een deskundige hulpverlener verwijzen, zoals een overgangsconsulente of een psychotherapeut. 

-hormoonbehandeling

-gesprekken met een deskundige (arts, overgangsconsulente, psychoterapeut)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel