Wat zijn beginnende overgangsklachten? 

Het is lastig om te voorspellen wanneer de overgang exact begint voor een vrouw. De meeste vrouwen raken tussen hun veertigste en zestigste levensjaar in de overgang. Gemiddeld is een vrouw in Nederland 51 jaar. Hoe weet je wanneer het begint? Wij hebben de meest voorkomende eerste overgangsklachten voor je op een rij gezet. 

Eerste symptomen overgang

De overgang duurt gemiddeld zo’n vijf tot tien jaar, dus grote kans dat je niet alle symptomen tegelijk ervaart. Het is zelfs moeilijk om vast te stellen wanneer de overgang precies begint. Vaak besef je dat pas achteraf. De eerste symptomen van de overgang maken onderdeel uit van de premenopauze, de periode die vooraf gaat aan je allerlaatste menstruatie. 

Verandering in menstruatiepatroon 

Een van de allereerste dingen die vrouwen opvalt aan de overgang is dat hun menstruatiepatroon verandert. Er zitten kortere periodes tussen menstruaties en ze worden heviger. Werd je altijd stipt iedere maand ongesteld dan kan het zijn dat er nu nog maar twee of drie weken tussen menstruaties zit. En dat patroon kan ineens ook weer veranderingen. De menstruaties kunnen minder heviger worden en nog maar eens in de twee maanden voorkomen. Uiteindelijk worden de pauzes tussen menstruaties steeds langer en blijven ze uiteindelijk helemaal weg. Wanneer je een jaarlang niet ongesteld bent geweest zit je officieel in de menopauze. 

Opvliegers

Ineens krijg je het warm, je gezicht wordt rood en je voelt een zweetaanval opkomen: kortom een opvlieger. Opvliegers zijn een bekend fenomeen en komen bij veel vrouwen voor als symptoom van de overgang. Zo’n acht op de tien vrouwen hebben er last van. De mate waarin ze er last van hebben varieert nogal. Sommige vrouwen hebben af en toe een opvlieger en anderen soms wel twintig keer op een dag. Ook de tijdsduur verschilt. Soms duurt een opvlieger een aantal seconden, maar een kwartier is evengoed mogelijk. 

Stemmingswisselingen 

De overgang kan van invloed zijn op je gemoedstoestand en stemming. Niet alleen vervelend voor jou, maar ook voor je omgeving. In het begin van je overgang komt dat tot uiting in stemmingswisseling. Je kan zomaar in huilen uitbarsten zonder echt een reden, of je wordt plots kwaad op iemand of moet ineens heel erg lachen. Je kan niet veel doen aan deze stemmingswisselingen. Sommige vrouwen worden depressief of krijgen een burn-out tijdens de overgang. 

Nachtelijke transpiratie 

Naast opvliegers kan je ’s nachts plots zwetend wakker worden. Heel wat vrouwen krijgen hier mee te maken tijdens de overgang. Samen met opvliegers is nachtelijk zweten een van de meest voorkomende symptomen van de menopauze. Nachtzweten kan soms zo erg zijn, dat je je ’s nachts moet omkleden. Of je bed opnieuw moet opmaken. Daarnaast heeft het vervelende gevolgen zoals slapeloosheid en dat heeft consequenties voor je functioneren tijdens de dag. Slecht slapen heeft op langere termijn een negatief effect op je geestelijke en lichamelijke gezondheid. 

Vaginale problemen 

Normaal is de vagina vochtig, maar vrouwen hebben in en na de overgang wel eens droge slijmvliezen. Daarbij wordt de huid rondom je vagina dunner en minder rekbaar. Dit alles kan zorgen voor pijn tijdens het vrijen, maar tevens zorgen voor kleine scheurtjes in de vaginawand. Ook zijn je vagina en blaas gevoeliger voor infecties. Dit alles heeft effect op je libido. 

Hoe kun je de klachten verminderen? 

Vrouwen voelen zich vaak onbegrepen. Onregelmatig ongesteld, nachtelijk transpireren en opvliegers zijn symptomen die bij de overgang horen en uiteindelijk overgaan. Mocht je echter niet meer goed kunnen functioneren dan is het belangrijk om contact op te nemen met je huisarts. Wellicht helpen medicijnen. Een tekort aan oestrogenen kan je namelijk aanvullen door tabletten, vaginale zetpillen, pleisters, neusspray of crème. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel