Wat te doen bij vermoeidheid tijdens de overgang? 

Wanneer het over de overgang gaat denken mensen vaak aan opvliegers, nachtelijk transpireren en vaginale klachten. Maar tijdens de overgang kan je van nog veel meer verschijnselen last hebben. Vermoeidheid is zoíets. Veel vrouwen hebben er tijdens de overgang last van. Zo erg, dat het flink effect heeft op hun dagelijkse leven. 

Herken jij jezelf hierin? Overvalt je soms plotseling een fysieke en mentale vermoeidheid? Zomaar ineens kan je het gevoel krijgen dat je niks meer gedaan kan krijgen. Je voelt je uitgeblust en je energieniveau zit op nul. Hoe komt dat toch? Het kan de overgang zijn, want extreme vermoeidheid is een klacht waar veel vrouwen mee te maken hebben. 

Het heeft nogal wat effect op je dagelijkse leven. Daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet wat je kan doen om de vermoeidheid tegen te gaan. 

Stop met multitasken en bouw meer rust in je agenda

Vlieg je van hot naar her en ervaar je veel stress? Stress maakt moe, zorg ervoor dat je voldoende ontspanning en tijd voor jezelf hebt. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen die minder stress ervaren minder last hebben van opvliegers. Heb je moeite om te ontspannen? Denk eens aan een cursus yoga of begin met mediteren. 

Eet gezond en gevarieerd, laat de alcohol staan 

Kies wanneer het om eten gaat met name voor groente, fruit en eiwitrijke producten. Eet over de dag kleinere porties, zo verspreid je je energie over de hele dag. Let op wat je eet, want door de overgang verandert je metabolisme waardoor het lastig kan zijn om niet aan te komen. Wees matig met alcohol en cafeïne. Drink voldoende water, want uitdroging zorgt voor vermoeidheid. 

Kom in beweging en ga de natuur in 

In de natuur komt je geest tot rust. Zelfs wanneer je weinig zin hebt om erop uit te trekken zal je merken dat bewegen het gevoel van vermoeidheid vermindert. Wanneer je beweegt maak je gelukshormonen aan en dat helpt. Bovendien wordt je sowieso fitter wanneer je minstens dertig minuten per dag beweegt. 

Zorg voor voldoende slaap 

Wanneer je slecht slaapt heeft dat behoorlijk invloed op je energielevel. Tijdens de overgang kunnen opvliegers en nachtelijk zweten erg storend zijn voor je nachtrust. Maak je slaapkamer zo koel mogelijk en draag nachtkleding die luchtig is. Zet je smartphone, IPad of televisie een paar uur voordat je naar bed gaat uit. Blauw licht vermindert de aanmaak van melatonine waardoor je slechter slaapt. Kortom creëer de allerbeste omstandigheden om zo goed mogelijk te slapen. 

Probeer voedingssupplementen

Het kan helpen om voedingssupplementen in te nemen om vermoeidheidsklachten tegen te gaan. De vitamines C en D staan bekend om hun werking tegen vermoeidheidsklachten. Controleer altijd goed de aanbevolen dosering. 

Wanneer contact met de huisarts opnemen? 

Blijf je na het volgen van bovenstaande tips extreem vermoeid dan is het raadzaam om bij de huisarts langs  te gaan. Vermoeidheid die langdurend is kan namelijk een symptoom zijn van andere problemen, denk aan bloedarmoede, een schildklierprobleem of hartklachten. Blijf er niet te lang mee rondlopen. Een arts kan helpen om de exacte oorzaak van de vermoeid te achterhalen. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel