Hoe lang kunnen overgangsklachten duren? 

Wanneer je als vrouw rond je vijftigste opeens te maken krijgt met een opvlieger weet je eigenlijk meteen hoe laat het is: de overgang is begonnen. Maar hoe lang heb je eigenlijk last van deze periode in je leven? En wanneer begint het hele proces? Tot slot geven we nog een aantal tips om overgangsklachten te verminderen. 

Drie fases 

De overgang is niet iets wat zomaar opeens start. Het is een proces waar je lichaam een hele poos mee bezig is en uit drie fasen bestaat. Fase 1 wordt de perimenopauze genoemd. Rond je 45e begint deze fase. De voorraad eicellen raken langzamerhand op en de eierstokken beginnen hun functie te verliezen. Hierdoor raakt je hormoonhuishouding in de war. De meeste overgangsklachten komen tijdens deze fase voor. 

Fase 2 wordt de menopauze genoemd en die begint meestal rond het 50e levensjaar van een vrouw. In deze fase heb je twaalf maanden achter elkaar geen menstruatie meer gehad en is de voorraad eicellen op. Je bent dan niet meer vruchtbaar. Tijdens de menopauze heb je met name last van opvliegers en gewichtstoename. 

Fase 3, de postmenopauze start rond je 57levensjaar. Sommige overgangsklachten houden na je laatste menstruatie nog een tijdje aan. Dat komt omdat je hormoonhuishouding nog niet in evenwicht is. Langzaamaan merk je dat je hormoonspiegel stabieler wordt en dat de overgangsklachten afnemen. 

Hoe lang ervaar je overgangsklachten? 

Tijdens de overgang kan je met nogal wat klachten te maken krijgen. Denk aan opvliegers, nachtelijk transpireren, slecht slapen, spierpijn, vermoeidheid en minder zin in seks. De gemiddelde duur van overgangsklachten zijn volgens een studie 7,4 jaar en vinden plaats tijdens de hele overgangsperiode. De gemiddelde duur van overgangsklachten na de allerlaatste menstruatie is 4,5 jaar. Dat zijn gemiddeldes. Alle fasen van de overgang samen kunnen ergens tussen de 6 en 15 jaar duren. 

Sommige vrouwen hebben korter last van overgangsklachten en anderen juist langer. Bij de ene vrouw start de overgang al heel vroeg en bij de andere juist laat.  Dat heeft te maken met risicofactoren zoals roken, overgewicht, angst- en stressgevoelens en sociale achtergrond. Ook de genen spelen een rol en hebben sommige operaties invloed op het proces. 

Tips om overgangsklachten te verminderen 

Gelukkig zijn er bepaalde dingen die je kunt doen om de overgangsklachten te verminderen. Een van die dingen is ervoor zorgen dat je gezond leeft. Kies voor gezonde voeding. Door gezond te eten help je je lichaam je hormonen in evenwicht te brengen waardoor je minder klachten ervaart. Let niet alleen op wat je eet, maar ook wat je drinkt. Veel vrouwen ervaren meer opvliegers wanneer ze koolzuurhoudende frisdranken drinken of dranken met stoffen als cafeïne, theïne, gember etc. 

Verder is het belangrijk om voldoende te bewegen. Soms is het lastig om te gaan sporten, omdat je je vermoeid voelt. Toch moet je juist dan gaan sporten. Luister echter luister goed naar je lichaam. Wanneer je gestrest bent is het tijd om een pauze in te lassen. Zorg ervoor dat je genoeg ontspanningsmomenten creëert, op die manier kom je de overgang veel beter door. Probeer bijvoorbeeld eens of yoga bij je past. Een prima manier om te bewegen en te ontspannen. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel