Klagen over de overgang, terecht of niet?

De overgang treft ons vrouwen bijna allemaal. Het is een natuurlijk verschijnsel waar je echt niet bang voor hoeft te zijn. Overgangsverschijnselen zijn immers niet per definitie een klacht. En als dat wel het geval is, kun je er vaak wel iets aan doen.

(meer…)

Hoe lang kunnen overgangsklachten duren? 

Wanneer je als vrouw rond je vijftigste opeens te maken krijgt met een opvlieger weet je eigenlijk meteen hoe laat het is: de overgang is begonnen. Maar hoe lang heb je eigenlijk last van deze periode in je leven? En wanneer begint het hele proces? Tot slot geven we nog een aantal tips om overgangsklachten te verminderen. 

(meer…)

Welke overgangsklachten zijn er?

Er is een scala aan klachten die een gevolg kunnen zijn van de overgang. De daling van de hormonen oestrogeen en progesteron zorgen ervoor dat allerlei functies in het lichaam veranderen. Sommige gevolgen zijn vervelend en tijdelijk, andere blijvend. Je kunt hier in sommige gevallen zelf iets aan doen, zodat het proces vertraagt. Soms veranderen overgangsklachten dan in overgangsverschijnselen en heb je er veel minder last van.

(meer…)

Overgangsklachten test

Testen of je in de overgang bent, kun je zelf doen. Kies voor een betrouwbare kwaliteitstest. Bij een positieve uitslag weet je waar de verschijnselen of klachten vandaan komen en kun je eventueel je levensstijl aanpassen of andere maatregelen nemen om klachten tegen te gaan.

(meer…)

Bij wie moet ik zijn bij overgangsklachten

De overgang of menopauze is een natuurlijk proces en geen ziekte. Je kunt je er echter wel ziek door voelen. Omdat het geen ziekte is, blijven veel vrouwen met hun klachten doorlopen zonder er iets aan te doen. Dat is niet nodig. Er zijn verschillende mogelijkheden om iets aan de klachten te doen en deskundigen waar je terecht kunt voor informatie, ondersteuning en eventueel medicatie.

(meer…)

Het beste middel tegen overgangsklachten

Er bestaat geen ‘beste middel’ tegen overgangsklachten, maar er is wel degelijk iets aan deze klachten te doen. Dat komt onder andere neer op regelmatig bewegen en gezond eten, eventueel aanvullende supplementen nemen en bij ernstige klachten kunnen medicijnen helpen.

(meer…)

Stress verminderen in de overgang

Door de wijzigingen in je lichaam kun je tijdens de overgang meer last krijgen van stress. De balans in je hormoonhuishouding verandert. Dat kan spanningen veroorzaken en je gevoeligheid voor stress groter maken. Wellicht heb je last van hartkloppingen, concentratieverlies en prikkelbaarheid. Andersom kan de stress in je leven juist (extra) overgangsklachten geven. Dit is uiteraard geen pretje. In dit artikel geven we je daarom tips om stress te verminderen.

Stress verminderen in de overgang→

Positief omgaan met de overgang

Hoe ga jij als vrouw met de overgang om? Zie je alleen de nadelen of zie je ook de voordelen? Je houding ten opzichte van de overgang is erg bepalend voor je beleving van eventuele klachten. Accepteer de ongemakken, dat maakt het een stuk lichter. Zie de overgang vooral als een positief proces waarin je de kans krijgt veel over je lichaam en geest te leren. Je krijgt in feite de kans om aan je persoonlijkheid en gezondheid te werken.

Positief omgaan met de overgang →