Wat je nog niet wist over hormonen

Bloedend tandvlees? Hormonen uit balans. Wist je dat? En zo is er nog een aantal zaken die je niet direct met hormonen in verband zou brengen, maar dat wel het geval is. We zetten er een aantal op een rij. 

Tandvlees

Hormonen en tandvlees hebben een connectie. Hormonen zijn sowieso communicatiestoffen. Ze geven informatie door en zetten daarmee cellen, weefsels en organen in gang. De hormonen geven als het ware het sein tot actie. Veel onderzoek is er nog niet naar gedaan, maar dat er een link is tussen de conditie van het tandvlees en vrouwelijke hormonen staat wel vast. Als het tandvlees in slechte conditie is, ontstekingen vertoont en bloedingen, dan blijkt dat gelinkt te kunnen worden aan hormonale schommelingen. Als een vrouw ongesteld wordt bijvoorbeeld, maar dus ook in de overgang als de hormoonbalans verstoord raakt. ‘Gezond begint in je mond’ is dan ook een uitspraak die op meerdere vlakken blijkt te kloppen. 

Seks

Nog zo’n weetje: een hormoondisbalans kan een reeks aan vage klachten teweegbrengen. Een vrouw die de overgang nog helemaal niet in het vizier heeft valt ineens af of komt aan. Heeft plots minder zin in seks. In het begin kunnen veel vrouwen dit dan niet thuisbrengen. Wat is er aan de hand? Check de hormoonbalans! 

Chemische hormonen

Nog eentje. In voeding, en bijvoorbeeld ook cosmetica en andere gebruiksmiddelen, zitten tegenwoordig veel chemische hormonen. Het zijn eigenlijk chemische stoffen die zich gedragen als hormonen. Ze kunnen de boel flink in de war schoppen. Voor een goede hormoonbalans kun je deze stoffen dus maar beter uit de weg gaan. Zeker tijdens de overgang. Deze stoffen vermijden lijkt lastig, maar je komt een heel eind als je plastic verpakkingen uit de weg gaat. Kies voor natuurlijke cosmetica en vermijd onder meer parabenen (conserveringsmiddel in voeding, cosmetica, shampoo, conditioner, zonnebrand, deodorant, tandpasta) en triclosan (in antibacteriële producten en in lotions, tandpasta, deodorant, textiel, ondergoed en beddengoed).

Suiker

Wil je je hormoonhuishouding beter in balans houden, kies dan ook voor zo min mogelijk geraffineerde suikers. Ze zitten in brood, witte rijst, pasta, frisdrank en zoetigheden. Kies liever voor havermout, biologische honing en zilvervliesrijst. 

Vetten

Hormonen worden geproduceerd door cholesterol en dat vind je in vet. Heb je dus nodig. Laat je echter niet van de wijs brengen. Ga vetten in margarine, kaas en koekjes uit de weg. Kies in dat geval voor olijfolie, avocado’s en ongebrande noten en zaden. Dat zorgt voor een veel betere balans.

Eiwitten

Eiwitten heb je eveneens nodig. Ze zorgen onder andere voor je spieren. Ze beïnvloeden ook de neurotransmitters serotonine en dopamine. Als je daar te weinig van hebt dan raak je somber of gestrest, ga je slechter slapen. Noten en peulvruchten bevatten veel goede eiwitten. 

Geheugen

In hoeverre hormonen je geheugen beïnvloeden, is niet echt bekend. Wel blijken veel vrouwen vergeetachtig te raken tijdens de overgang of zich minder goed te kunnen concentreren. Of dat direct aan de hormonen ligt? Het is mogelijk dat de veranderingen in de hormoonhuishouding onder andere een onrustig en opgejaagd gevoel geven. Dat gevoel leidt af en daarmee wordt je concentratievermogen minder. Daardoor heeft het ook een nadelige invloed op het geheugen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel