Steeds weer chagrijnig, wat doe je eraan?

Je voelt je snel geïrriteerd, er hoeft maar iets te gebeuren en de vlam slaat in de pan. Iemand maakt een verkeerde opmerking en jij knalt uit elkaar van woede. Stemmingswisselingen is een veelgehoorde klacht tijdens de overgang. Vaak weet je in het begin van de overgang nog niet eens dat je in de overgang bent. Dat maakt het helemaal lastig. Hoe ga je hiermee dealen? En belangrijker nog: wat kan je doen om jezelf en anderen gelukkiger te voelen? 

Het grote nadeel van chagrijnig zijn is dat je anderen erin meeneemt. Onredelijk zijn tegen je kinderen, partner, vrienden of collega’s heeft soms grote gevolgen. Je moet heel wat moeite doen om het vertrouwen in mensen te herstellen. En voordat je het weet maak je weer een vervelende opmerking en begint het hele riedeltje opnieuw. 

Waarom wordt je chagrijnig door de overgang? 

Dat heeft onder andere te maken met de hormoonspiegels. Wanneer je in de overgang bent stopt je lichaam met het aanmaken van hormonen die zorgen voor de ovulatie en de menstruatie. De niveaus van progesteron en oestrogeen schommelen. Dat gaat niet zomaar ineens, maar langzaamaan. Omdat dat proces continue doorgaat kan dat van invloed zijn op je humeur. Wat eveneens een oorzaak kan zijn is serontine. Hormonen beïnvloeden de productie van serotonine. Maakt je lichaam te weinig van dit stofje aan, dan krijg je depressieve gevoelens die zelfs na de overgang aanhouden. 

Veranderingen in je levensfase 

De overgang hangt samen met je levensfase. Gemiddeld komen de meeste vrouwen rond hun vijftigste in de overgang terecht. Op die leeftijd zijn je kinderen zelfredzaam, ze studeren of werken en doen minder vaak een beroep op je. Sommige vrouwen voelen zich hierdoor minder belangrijk, ze worden futloos en hebben geen zin in dingen. Daarbij krijg je steeds meer rimpels en een minder strak lichaam. Buikjes en vetrollen liggen op de loer en wie weet zit je werk carrière ook in het slop. Dit alles bij elkaar kan voor nogal wat chagrijn zorgen. 

Wat kan je doen aan dat sombere gedoe? 

Erken dat je een probleem hebt, dat is de allereerste stap om je beter te voelen. De overgang is niet niets. Emoties hoef je niet te onderdrukken, maar je moet ermee leren om te gaan. Reageer bijvoorbeeld niet altijd direct op wat iemand je vertelt. Probeer tot tien te tellen en laat het bezinken voordat je reageert. Afstand nemen is vaak het beste. Verder kan je nog meer dingen doen om je stemmingswisselingen binnen de perken te houden. Bijvoorbeeld: 

Voldoende bewegen 

Het kan helpen om een lange wandeling te maken in het bos of om een flinke fietstocht te maken. Beweging zorgt er voor dat je lichaam endorfines aanmaakt. Endorfine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Zoek uit wat bij jou past qua beweging. Je hoeft echt niet meteen naar de sportschool. Zoals gezegd kan wandelen of fietsen al uitkomst bieden. De aanmaak van endorfine zorgt ervoor dat je je nare gevoelens op zij kan zetten. 

Wat je eet ben je zelf 

Let op wat je eet. Een schommelende bloedsuikerspiegel is geen goed nieuws voor chagrijnigheid. Eet je teveel bewerkte producten dan piekt je bloedsuikerspiegel, maar daarna daalt hij meteen. Door op je voeding te letten kan je winst boeken. Eet bijvoorbeeld voldoende magnesium. Dat geeft extra energie. Het zit onder andere in groene bladgroenten, noten, bananen en avocado. 

Doe geen twee dingen tegelijk 

Wist je dat als je in de overgang bent je geheugen en je concentratie beïnvloedt worden? Dat komt door de daling van het hormoon oestrogeen. Dat maakt het lastiger om te multitasken. Blijf je dat doen dan heb je grote kans dat je gefrustreerd raakt. Doe daarom een ding tegelijk. 

Toon meer affectie 

Ook het hormoon oxytocine daalt, ook wel het zorghormoon genoemd. Vandaar dat het mogelijk kan zijn dat je minder zin hebt in affectie. Toch is het belangrijk om te blijven knuffelen, zoenen en strelen. Intimiteit zorgt ervoor dat de productie van het hormoon oxytocine wordt gestimuleerd. Daarvan krijg je een ontspannen gevoel. Het maakt je relaxt en vrolijk. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel