Weinig aandacht voor de overgang op de werkvloer 

Stemmingswisselingen, slecht slapen, opvliegers: de overgang is niet makkelijk. Sommige vrouwen ervaren zoveel klachten dat ze zich ziek moeten melden bij hun werkgever. Het stomme is dat veel vrouwen niet eens door hebben dat hun klachten te maken hebben met de overgang. Dat komt omdat dokters het niet erkennen en omdat er nog altijd een taboe op het onderwerp heerst. 

Dat er nog weinig aandacht is voor vrouwen in de overgang op de werkvloer bleek ook eerder dit jaar uit een onderzoek van vakbond CNV. Zij geven aan dat zeven op de tien werkgevers nauwelijks tot geen aandacht heeft voor wat het inhoudt als een vrouw op werk in de overgang zit. 

Burn-out of de overgang? 

Gemiddeld krijgen vrouwen tussen hun 45e en 60e levensjaar te maken met overgangsklachten. De een merkt er nauwelijks iets van. De ander krijgt ernstige klachten. Vrouwen die net in de veertig zijn denken nog helemaal niet aan overgangsklachten. Eerder wordt gedacht aan een burn-out. En dat is niet eens zo vreemd, want klachten zoals opvliegers, slapeloosheid en depressie komen ook voor bij een burn-out. Voor werkgevers is het hierdoor extra moeilijk om aan dit onderwerp de juiste aandacht te geven. En eerlijk is eerlijk ze zitten gewoon ook niet te wachten op vrouwen die als gevolg van de overgang slecht slapen en last krijgen van concentratieverlies. 

Herken de signalen 

Het is belangrijk dat de signalen van de overgang tijdig herkend worden. De klachten die een vrouw ervaart duren gemiddeld vijf tot tien jaar. Het soort klachten kan flink uiteenlopen. De meest voorkomende klachten zijn nachtelijk zweten, opvliegers, slaapproblemen, concentratieproblemen, stemmingswisselingen en geheugenverlies. Deze klachten zie je terug op de werkvloer en dat kan het functioneren van vrouwelijke werknemers behoorlijk beïnvloeden. Uit onderzoek blijft dat het herkennen en erkennen van de klachten heel belangrijk is om als werkgever de juiste hulp te bieden aan medewerkers. 

Wat is de oplossing? 

Omdat iedere vrouw de overgang anders doormaakt is het voor werkgevers moeilijk om hier goed op in te spelen. Vrouwen hebben behoefte aan meer steun en dat kan door meer over het onderwerp te praten.  Op die manier wordt het onderwerp minder beladen. Het hoeft niet altijd serieus, het kan ook met humor. Sommige vrouwen vinden het juist fijn dat er ook grapjes over gemaakt kunnen worden. Anderen vinden het fijn dat collega’s begrip hebben voor het feit dat ze van stressvolle situatie opvliegers kunnen krijgen. 

Maak het bespreekbaar 

Toch is het niet zo  eenvoudig voor vrouwen om het hun klachten naar de baas te stappen. Zeker niet wanneer je een jonge baas hebt. Grote bedrijven stellen daarom soms vertrouwenspersonen beschikbaar waar deze vrouwen terecht kunnen. Niet iedereen heeft die luxe. Daarom is het goed dat leidinggevenden en medewerkers trainingen krijgen om het onderwerp bespreekbaar te maken. 

Tips 

Bedrijven kunnen daarnaast stappen maken in het aanpassen van werkkleding, letten op de ventilatie of bijvoorbeeld flexibele werktijden. Door slaapproblemen kunnen vermoeidheid, concentratieproblemen en stemmingswisselingen opspelen op het werk. Door flexibiliteit in werktijden aan te brengen kan je dit probleem verhelpen. Wat eerder vertrekken, later beginnen, ruimte voor thuiswerken kan je de productiviteit verhogen.  

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel