Intimiteiten tijdens en na de menopauze

Je lichaam is constant in beweging en veranderd je hele leven lang. Tijdens de menopauze verandert er in een korte tijd van alles, zo ook op intiem gebied. Verschillende veranderingen, tips en ideeën zetten we in dit artikel voor je op een rij. Zo kun je alleen, maar ook samen met je partner, werken aan je intieme leven tijdens en na de menopauze.

Zin of geen zin? 

Tijdens de menopauze kan je zin in gemeenschap en andere intieme handelingen veranderen. Dit kan afnemen, echter  zijn er ook genoeg vrouwen die aangeven dat de zin tijdens en na hun menopauze toenam. Omdat je hormonen van slag zijn, kan dit per persoon verschillend zijn. Daarnaast kun je tijdens de menopauze ook lichamelijke veranderingen doorgaan. Deze veranderingen kunnen leiden tot onzekerheid. Mogelijk voel je je minder aantrekkelijk dan je eerder deed, waardoor je minder graag intieme activiteiten beleefd. Toch is het goed om samen met je partner, maar ook alleen, je lichaam opnieuw te ontdekken en te verwennen.

Het spannend houden

Tijdens en na je menopauze is het belangrijk om zowel voor jezelf, maar ook voor je partner, het spannend te houden in de slaapkamer. Dat bevorderd namelijk de interesse in intimiteiten en bezorgd jullie beiden een vonk. Door nieuwe dingen te ontdekken, leer je namelijk ook gelijk meer over je eigen lichaam en dat van je partner. Praat daarom samen over handelingen die jullie wel eens zouden willen uitproberen en sta open voor de ideeën van de ander. Zo kun je bijvoorbeeld eens bondage uitproberen met je partner of zelf een nieuwe sextoy in bed proberen te gebruiken.

Lichamelijke veranderingen en intimiteiten

Tijdens de overgang zijn er veel lichamelijke veranderingen die je kunt meemaken. Zo geeft bijvoorbeeld één op de drie vrouwen aan dat ze tijdens de menopauze zijn aangekomen. Daarnaast worden delen van je lichaam, zoals je slijmvliezen, mogelijk droger. Tijdens de overgang geven ook veel vrouwen aan last te hebben van vaginale droogheid waardoor je penetratie als onprettig, of zelfs pijnlijk, kunt ervaren. Het is daarom belangrijk dat je hier goed op let en hulpmiddelen zoals olie en glijmiddel bij de hand hebt. Zo maak je intimiteiten zo prettig mogelijk voor jezelf. Sommige lichamelijke veranderingen kunnen ook voordelen met zich meebrengen. Omdat je vaginale vetweefsel dunner wordt, kun je bijvoorbeeld gevoeliger worden. Ook kunnen je orgasmes hierdoor nog fijner aanvoelen.

Zo is er tijdens en na je menopauze meer dan genoeg te ontdekken en te ervaren, ook op intiem gebied. Door hier bewust van te zijn en de tijd te nemen om je lichaam te herontdekken, komt je relatie met je lichaam er nog sterker uit.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel