Voorkom dat incontinentie je leven bepaalt rond de overgang 

Ten onrechte wordt soms gedacht dat incontinentie uitsluitend voorkomt bij vrouwen in de overgang, of bij mannen die de 50 gepasseerd zijn. In de basis kan iedere leeftijdsgroep te maken krijgen met urineverlies. Wel is het zo dat incontinentie vaker voorkomt bij mensen in de overgang, dan bij personen binnen een jongere leeftijdsgroep. Incontinentie kan ontzettend vervelend zijn, denk aan een vochtige plek in je broek of aan nare geurtjes. Het maakt mensen onzeker. Dit is niet nodig, daar er verschillende hulpmiddelen zijn om de gevolgen van incontinentie tot een minimum te beperken. Denk bijvoorbeeld aan Tena Lady; een hulpmiddel welke ook voor mannen aangeboden wordt.

Tip: bestel de producten van Tena eenvoudig online, wanneer je het geen fijn idee vindt deze producten in een lokale drogisterij of bijvoorbeeld supermarkt te moeten kopen. Er zijn verschillende betrouwbare webshops die deze hulpmiddelen aanbieden. 

Incontinentie bij vrouwen in de overgang 

Incontinentie bij vrouwen in de overgang kan het gevolg zijn van het feit, dat de eierstokken langzaamaan steeds iets kleiner worden. Dit gaat gepaard met het slapper worden van de bekkenbodemspieren, als gevolg waarvan de baarmoeder iets naar beneden kan zakken. Dit zorgt voor een drukkend gevoel op de blaas, wat kan leiden tot urineverlies; incontinentie. Naarmate je ouder wordt zal ook de sluitspier van de blaas verslappen. Dat staat in de basis los van de overgang. Ook mannen kunnen op latere leeftijd te maken krijgen met een verslapping van de sluitspier. 

Verschillende vormen van incontinentie 

Vaak is het daadwerkelijke verlies van urine het gevolg van niezen of bijvoorbeeld hard lachen. Ook het tillen van zware objecten kan de kans op urineverlies vergroten. Deze vorm van urineverlies noemt men ook wel inspanningsincontinentie. Er is een tweede vorm van incontinentie: aandrangincontinentie. Hiervan is sprake, wanneer men zeer vaak naar het toilet moet en dit hierbij net niet haalt. 

Hulp bij het voorkomen van incontinentie 

Zoals eerder aangehaald werd zijn er verschillende hulpmiddelen die helpen te voorkomen, dat incontinentie je belemmert in je doen en laten. Middels Tena Lady of een vergelijkbaar hulpmiddel voorkom je vochtige plekken in je broek, ga je nare geurtjes tegen, enzovoorts. Dit hulpmiddel wordt in verschillende varianten aangeboden, waarbij het verschil onder meer in de dikte van het materiaal zit. Probeer eens wat producten uit, om te kijken wat voor jou het beste werkt. Ook kleine aanpassingen aan je voedingspatroon kunnen in theorie bijdragen aan het tegengaan van urineverlies; het effect ervan zal per persoon verschillen. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel