Tips tegen dunner wordend haar tijdens de overgang

Tijdens de overgang kan je last krijgen van dunner wordend haar en /of haaruitval. Maar liefst twee derde van alle vrouwen heeft hier last van. Soms wordt het haar mega droog en groeit er haar op plekken waar het niet hoort, kortom. De overgang heeft een rare invloed op je haar. Hoe kan het dat je haar dunner wordt tijdens de overgang en wat kun je er tegen doen? Dat zijn de vragen die we beantwoorden in dit blog! 

Waarom krijgen vrouwen in de overgang te maken met dunner wordend haar en/of haaruitval? 

Tijdens de overgang maakt je lichaam allerlei hormonale veranderingen door. Als gevolg hiervan kan je haar gaan uitvallen. Tijdens de overgang neemt de oestrogeen productie af. Hierdoor worden de haarzakjes gevoeliger voor haaruitval, waardoor de groeifase van het haar verkort wordt en de rustfase langer duurt. Bovendien kan de afname van oestrogeen ook leiden tot een afname van de haardichtheid en een vermindering van de elasticiteit van het haar. Dit is dan misschien wel een natuurlijk proces, maar je kan genoeg doen om haaruitval zo veel mogelijk te voorkomen! 

Tip 1: Gebruik milde haarproducten 

Als je de schade zo veel mogelijk wilt beperken, kun je het best kiezen voor natuurlijke haarproducten die vrij zijn van agressieve chemicaliën. Ingrediënten als sulfaten, siliconen, parabenen en alcohol kun je het best vermijden in deze fase. Deze ingrediënten kunnen het haar uitdrogen en beschadigen. Weet je niet waar je moet beginnen? Check de productlijnen van Schwarzkopf!

Tip 2: Haarvitamines 

Jaaa, haar vitamines werken echt! En ze kunnen haaruitval helpen beperken tijdens de overgang. Bepaalde vitamines kunnen het haar versterken en de haargroei bevorderen. Vitamines zoals biotine (vitamine B), vitamine D, zink, vitamine C en selenium versterken en bevorderen jouw haar(groei). 

Tip 3: Vermijd hitte tools en was zo weinig mogelijk 

Je haar kan als gevolg van de overgang (hormoonwisselingen) droog worden en uitvallen. Als algemene tip om je haar zo gezond mogelijk te houden geven wij altijd het advies om hitte tools, zoals föhns, stijltangen en krultangen te vermijden. Daarnaast raden wij aan om het wassen van je haar zo lang mogelijk uit te stellen. Je kunt je haar hierin trainen; probeer het wassen iedere keer een dagje extra uit te stellen. Een super tip hiervoor is: droogshampoo. Droogshampoo spray je op de aanzet van je haar en maakt het haar minder vettig, waardoor je de wasbeurten langer kunt uitstellen. 

Tip 4: Verminder stress

Stress kan haaruitval verergeren, dus het is belangrijk om stressniveaus te verminderen. Zoek naar ontspanningstechnieken die voor jou werken, zoals yoga, meditatie, wandelen of het beoefenen van je favoriete hobby. Voldoende slaap en regelmatige lichaamsbeweging kunnen ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van een gezonde haargroei.

Tip 5: Wees voorzichtig met je haar 

Wees over het algemeen voorzichtig met je haar. Veel factoren zoals chemische verfbehandelingen, zon en zeewater kunnen je haar beschadigen. We hebben hieronder een rijtje gemaakt met kleine dingen waar je rekening mee kunt houden: 

  • Verven: Het verven van je haar (vooral blonderen) is schadelijk.
  • Zonlicht: Net als de huid, is je haar ook gevoelig voor de zon.
  • Zeewater: Zoals misschien al bekend, maakt zeewater je haar droog.
  • Nat haar kammen: Bij nat haar staan de haarschubben open, dit zorgt ervoor dat als je nat haar kamt, je haar sneller afbreekt.
*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel