Wat zijn de beste supplementen voor overgangsklachten?

Als je in de overgang zit, kan het een goed idee zijn om diverse supplementen te nemen. Hierdoor krijg je namelijk mogelijk minder last van de symptomen. Dat is wel zo fijn als je op de site van betFIRST gokt. Je wilt dan immers je hoofd erbij houden en niet met je gedachten bij je overgangsklachten zitten. Neem daarom de volgende supplementen in als je als vrouw in de menopauze zit! 

Lijnzaad

Lijnzaad en lijnzaadolie kunnen sommige vrouwen met milde symptomen van de menopauze helpen. Het is een goede bron van lignanen, die de neiging hebben om vrouwelijke hormonen in evenwicht te brengen. Niet alle onderzoeken hebben deze voordelen aangetoond bij het verlichten van vasomotorische symptomen zoals nachtelijk zweten. 

Rode klaver

Veel vrouwen gebruiken rode klaver in de hoop dat de natuurlijke plantaardige oestrogenen sommige van hun symptomen van de menopauze zullen verlichten. Tot nu toe zijn de onderzoeksresultaten echter gemengd. Ondanks vroege bezorgdheid hebben recente studies geen toename van baarmoederkanker aangetoond wanneer vrouwen gedurende 3 maanden rode klaver gebruikten. Maar het is altijd het beste om met je arts te praten als je je zorgen maakt.

Zilverkaars

Zilverkaars is een van de best bestudeerde supplementen voor de menopauze. Het is gemaakt van de wortel van de Noord-Amerikaanse zilverkaarsplant. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat het helpt – vooral bij vasomotorische symptomen zoals opvliegers – in vergelijking met placebo (een nepbehandeling). Maar andere studies hebben geen voordeel gevonden. Eén waarschuwing: gebruik het niet als je leverproblemen hebt. 

Vitamine D

Vitamine D is net zo belangrijk als calcium voor de gezondheid van de botten. Zonder vitamine D kan je lichaam geen calcium opnemen. De meeste volwassenen hebben dagelijks 600 IE nodig. Die 71 jaar en ouder hebben 800 IE per dag nodig. Vitamine D zit in veel voedingsmiddelen en supplementen, maar er is nog een andere bron: de zon. Tip: Je hebt misschien gehoord dat je lichaam vitamine D aanmaakt bij blootstelling aan de zon. Dat klopt, maar zelfs kleine hoeveelheden zon kunnen tot huidbeschadiging leiden. Het is het beste om je te concentreren op voeding en supplementen te gebruiken als je niet genoeg binnenkrijgt via je voeding.

Calcium

Botverlies kan een serieus probleem worden zodra de hormoonspiegels na de menopauze dalen. Het is cruciaal om voldoende calcium binnen te krijgen. Vrouwen onder de 51 jaar hebben 1000 milligram calcium per dag nodig. Vrouwen van 51 jaar en ouder hebben 1.200 milligram per dag nodig. Tip: Je kunt je calcium het beste uit voedsel halen. Als je supplementen nodig hebt om het tekort op te vullen, neem dan gedurende de dag kleinere doses met voedsel in (niet meer dan 500 mg per keer). Je absorbeert het beter.

St. Janskruid

St. Janskruid is een bekende behandeling voor milde depressie. Maar het kan ook een speciaal voordeel hebben voor vrouwen tijdens de menopauze. Er zijn aanwijzingen – vooral in combinatie met zilverkaars – dat sint-janskruid de stemming kan verbeteren en de stemmingswisselingen die verband houden met de menopauze kan verzachten. 

Ginseng

Enkele onderzoeken hebben bewijs gevonden dat de verschillende soorten ginseng de kwaliteit van leven tijdens de menopauze kunnen helpen verbeteren. Van ginseng is aangetoond dat het de stemming verbetert en de slaap verbetert. Maar tot nu toe hebben onderzoeken niet aangetoond dat Amerikaanse of Koreaanse ginseng helpt bij lichamelijke symptomen van de menopauze, zoals opvliegers.

Dong quai

Dong quai wordt al duizenden jaren in de Chinese geneeskunde gebruikt als behandeling voor de gezondheid van vrouwen. Maar onderzoek van de afgelopen tijd heeft geen bewijs gevonden om dit te ondersteunen. Een studie van dong quai om de effecten ervan op opvliegers tijdens de menopauze te bepalen, vond geen voordelen. Omdat dong quai enkele risico’s kan hebben, waaronder kanker bij langdurig gebruik, dien je een arts te raadplegen voordat je het gebruikt. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel