Overgangsklachten test

Testen of je in de overgang bent, kun je zelf doen. Kies voor een betrouwbare kwaliteitstest. Bij een positieve uitslag weet je waar de verschijnselen of klachten vandaan komen en kun je eventueel je levensstijl aanpassen of andere maatregelen nemen om klachten tegen te gaan.

De overgang is een proces dat zich langzaam inzet. Iedere vrouw ervaart het anders, maar zo ergens tussen je 40ste en 60ste raak je in de overgang. De gemiddelde leeftijd waarop vrouwen in Nederland in de overgang komen is 51 jaar. Dan hebben vrouwen hun laatste menstruatie, het moment dat de menopauze wordt genoemd. 

Wat gebeurt er tijdens de overgang?

De overgang is de periode waarin de eierstokken geleidelijk stoppen met het produceren van het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen. Hoe lang de overgang duurt is niet te zeggen. Je bent er officieel vanaf als je een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Officieus kunnen er dan wel lichamelijke en geestelijke klachten zijn als gevolg van de veranderingen in je lichaam. Ook al is het een natuurlijke fase, je kunt er last van hebben. Zowel je lijf als je geest zoeken naar een nieuw evenwicht. Dat kost tijd en is soms ‘gedoe’ met allerlei lichamelijke ongemakken. Tijdens het proces kunnen er verschijnselen optreden die het dagelijkse leven flink in de weg kunnen zitten. 

Het zijn verschijnselen of beginnende klachten [linken naar ‘wat zijn beginnende overgangsklachen’] die een signaal zijn dat je in de overgang bent. In het begin, als het zich net heeft ingezet, kun je twijfelen of de overgang er wel de oorzaak van is. Dan kan een overgangstest duidelijkheid bieden. Zo’n test kan bestaan uit een reeks vragen die betrekking hebben op verschijnselen of een lichamelijke (urine-)test. 

Vragentest

Met de vragentest kun je bij jezelf nagaan of je een aantal van deze verschijnselen hebt zoals: 

  • onregelmatige menstruatie of al een tijd lang geen menstruatie meer
  • opvliegers
  • ’s nachts zweten
  • kort lontje
  • dan weer vrolijk en dan weer down
  • na een tijd (jaar) aankomen in gewicht zonder dat je meer bent gaan eten
  • last van gewrichten
  • je moeilijker kunnen concentreren
  • slecht slapen
  • moe zijn
  • spierpijn
  • droge huid
  • droge vagina

Urinetest

Je kunt ook een huisarts vragen om een test te doen of zelf een menopauzetest halen bij de apotheek of drogist, of zo’n test online bestellen. Deze zelftest voor de overgang moet van een goede kwaliteit zijn om je zekerheid te geven. Let dus op de betrouwbaarheid en kwaliteitseisen van de test. 

Je kunt de test doen omdat je meent dat je er de leeftijd voor hebt of omdat je met een of meerdere van de bovengenoemde verschijnselen of klachten te maken hebt. Dan is zo’n test handig zodat je niet gaat tobben over of het wel of niet aan de overgang te wijten is. Is het dat niet, dan kun je mogelijk andere maatregelen nemen als iets je in de weg zit of als je ergens last van hebt. Is het wel de overgang dan weet je dat het een natuurlijk proces is. Krijg je er veel last van, dan kun je proberen met ondersteuning van voeding, beweging, supplementen [link naar bol.com]en eventueel medicatie of een verandering van levensstijl daar iets aan te doen. 

Hoe werkt zo’n overgangstest?

Eigenlijk werkt zo’n menopauzetest net als een zwangerschapstest. Het meet de hoeveelheid FSH (follikel stimulerend hormoon) in je urine. Dit hormoon zorgt ervoor dat je eierstokken oestrogeen aanmaken. Het oestrogeen zorgt voor de rijping van de eicellen, maar die raken tijdens de overgang op. Het worden er alsmaar minder. Het FSH hormoon ziet dit als een signaal om extra hard te gaan werken. Ben je in de overgang dan is de concentratie FSH dus verhoogd. 

Dompel de stick in een beetje ochtendurine of plas er een aantal seconden overheen, wacht een minuut of tien en kijk goed naar de kleur van het streepje in het venster naast de indicatorstreep. Als ‘jouw’ streepje even donker of donkerder is, dan is er een verhoogde hoeveelheid van het FSH hormoon in je urine aanwezig. 

Overgangstest laat niet zien hoever je al bent

Vaak wordt zo’n test gedaan om het vermoeden van de overgang te bevestigen. Je kunt er niet uit aflezen hoever je al bent. Wees je ook bewust van het feit dat als je de anticonceptiepil slikt of hormoonpreparaten gebruikt, de test onbetrouwbaar is. Om een zelftest te doen moet je eerst minimaal een maand stoppen met de pil, liefst langer. 

Al met al heeft testen dus ook wat haken en ogen. Over het algemeen weet een vrouw meestal zelf wel of ze in de overgang is aan de hand van verschijnselen en klachten. Alhoewel niet alle vrouwen last van overgangsverschijnselen hebben.  

Heb je wel een vermoeden, maar is de test negatief, dan is het raadzaam om even naar de huisarts te gaan. De huisarts kan een bloedonderzoek en andere testen doen, plus eventueel een echo laten maken waarop te zien is of je nog eicellen hebt.

Is het al een jaar geleden dat je voor de laatste keer menstrueerde dan kun je er wel zeker van zijn dat je in de overgang bent. Dan hoeft een zelftest eigenlijk niet meer. Het kan op zo’n moment wel zinvol zijn je in de overgang te verdiepen zodat je weet wat er zich eventueel kan voordoen of je klachten te kunnen verklaren. Online is er veel informatie te vinden en er zijn ook informatieve en interessante boeken over de overgang. Zo’n informatief, interessant en vooral ook inspirerend en mooi boek is die van Francine Oomen: Oomen stroomt over. 

Als je weet dat je in de overgang bent

Als je weet dat je in de overgang bent is het goed om daar actie op te ondernemen. Dit is dit het moment om je voedingspatroon aan te pakken en gezond te eten, meer te gaan bewegen en eventueel supplementen te nemen. Kortom; als je nog niet zo gezond bezig was, zou je dat nu wel moeten gaan doen. Of extra moeten doen. Je loopt meer risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en osteoporose. Leefde je al gezond, dan moet je er ook weer niet té zwaar aan tillen, mits je geen hevige klachten hebt. Het is een natuurlijk proces en het is een kwestie van goed voor jezelf zorgen. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel