Het beste homeopathische middel tegen overgangsklachten

Overgangsverschijnselen kunnen klachten geven, waarvan opvliegers de meest bekende zijn. Wie daar erg veel last van heeft, wil niets liever dan dat die klachten minder worden of verdwijnen. Soms worden daarvoor homeopathische middelen ingezet. Dit zijn natuurlijke middelen op basis van vooral plantaardige- en minerale stoffen.

Overgangsverschijnselen kunnen klachten geven, die het dagelijkse leven flink in de weg kunnen zitten. Denk aan onder andere opvliegers, sombere buien en stemmingswisselingen, slecht slapen, nachtelijk zweten, droge vagina, pijn in gewrichten en vermoeidheid. Ook al is de overgang een natuurlijk proces, daarmee is niet gezegd dat je die klachten maar moet laten. Als je eronder lijdt en bijvoorbeeld je regelmatig ziek moet melden en je werk niet goed kunt doen, als het je gezinsleven parten speelt of als je relatie eronder lijdt, dan is het tijd om in te grijpen. 

Er zijn allerlei mogelijkheden om die klachten proberen te verminderen of weg te nemen. Denk aan een gezonde levensstijl met de juiste voeding en voldoende bewegen en in het uiterste geval, in overleg met een arts, medicijnen nemen. Doordat deze medicatie, die bekend staat onder hormoontherapie, een kleine verhoogde kans op borstkanker geeft bij langdurig gebruik, proberen veel vrouwen eerst op een ander manier hun klachten te lijf te gaan. Bijvoorbeeld met homeopathische middelen. Dit zijn middelen op onder meer plantaardige basis zoals rode klaver of soja. Alhoewel er nog maar weinig onderzoek naar is gedaan, menen vrouwen dat het helpt bij het verminderen van de klachten. 

Wat is homeopathie?

Wikipedia beschrijft homeopathie als een therapie gebaseerd op de pseudowetenschappelijke ideeën van de Duitse arts Samuel Hahnemann (1755-1843). Hahnemann ontwikkelde eind achttiende eeuw, na zijn studie geneeskunde, zijn theorieën en behandelwijzen. Dit gaat uit van het gelijksoortigheidsbeginsel. Ofwel: het gelijke met het gelijkende genezen, similia similibus curentur. De middelen die op deze beginselen worden ingezet zijn zijn verdunningen van stoffen die, als ze door een gezond persoon puur zouden worden genomen, dezelfde symptomen geven als de ziekte of klacht waarvoor je de middelen krijgt. Behalve naar de klachten en ziekte, keek hij ook naar de constitutionele en psychologische eigenschappen van de patiënt. Er is redelijk veel onderzoek naar homeopathie gedaan, maar de werking ervan is niet wetenschappelijk bewezen. 

De vereniging Homeopathie noemt als kracht van de homeopathie met name het zelfherstellend vermogen van het lichaam. De vereniging meldt: ‘Homeopathie is een holistische geneeswijze, wat betekent dat de mens als geheel centraal staat. Als lichaam en geest niet in evenwicht zijn, kan een mens kwalen krijgen of ziek worden. Het belang is dan ook om niet alleen de symptomen te onderdrukken, maar het evenwicht te herstellen.’

Wat zijn homeopathische geneesmiddelen?

Homeopathische middelen worden gecreëerd uit het basismateriaal van met name plantaardige en minerale oorsprong. Er wordt eerst een oertinctuur bereid. Deze basis wordt vervolgens gepotentieerd, dat wil zeggen: volgens een bepaalde methode verdund en geschud. Potentiëren gebeurt in stappen van 1 op 10 (D-potenties), 1 op 100 (C- of K-potenties) of 1 op 50.000 (LM- of Q-potenties). Achter de Latijnse naam van het geneesmiddel staat de verdunning aangegeven, bijvoorbeeld Arnica D3. De middelen zijn beschikbaar in de vorm van tabletjes, korreltjes of druppels. 

Welke homeopathische middelen?

Homeopathische middelen zijn natuurlijk, worden niet op dieren getest en hebben geen bijwerkingen. Homeopathische middelen kunnen meestal naast andere reguliere geneesmiddelen gebruikt worden. Voor alle medicijnen in Nederland geldt een strenge selectie voordat zij mogen worden verkocht. Dit geldt ook voor homeopathische geneesmiddelen. 

Er is weliswaar geen verwijzing of recept van een huisarts nodig, maar er wordt aangeraden deze middelen te laten voorschijven door een klassieke homeopaat of homeopathisch arts. Deze zullen altijd holistisch kijken, dat wil zeggen dat hij of zij zich niet alleen maar tot de klacht richt, maar tot de mens met de klacht. 

Juist daarom is het lastig om een lijstje met homeopathische middelen te geven, omdat het voor iedereen een ander middel kan zijn in een andere dosering ofwel verdunning, zelfs als de klacht hetzelfde lijkt. Homeopathische middelen moeten afgestemd worden op de vrouw die een bepaalde klacht heeft als gevolg van de overgang. Een middel moeten passen bij de klacht, maar vooral bij wie iemand is en de levensstijl van deze persoon. Een passend middel vinden is maatwerk. De vereniging homeopathie noemt onder andere het middel Sepia Officinalis ofwel gewone zeekat. Dit middel reguleert een verstoorde hormoonhuishouding, waar in de overgang sprake van is. 

Zonder een homeopaat te bezoeken zijn er ook vrij verkrijgbare middelen. Die vrij verkrijgbare middelen bestaan uit plantaardige stoffen ofwel fyto-oestrogenen met een hormonale werking. Genoemd worden zilverkaars (Cimicifuga racemosa, black cohosh), plantenextracten zoals bijvoorbeeld melisse en hop, en vitaminen. Ook zijn er middelen die voor een groot deel bestaan uit Hippophae rhamnoides (duindoorbesextract)

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel