Helpt sporten tegen overgangsklachten?

Ja. Sporten helpt tegen overgangsklachten. Bewegen, het liefst buiten, is altijd beter dan passief op de bank blijven zitten. Sommige klachten verminderen, andere verdwijnen.

Sporten is gewoonweg overal goed voor. Dat wil zeggen: je wordt er fitter en energieker van, en meestal ga je er ook nog gezonder bij eten. Als je lekker in je vel zit, wil je dat zo houden en dan laat je vette hapjes gewoonweg eerder links liggen dan wanneer je die stimulans niet hebt. 

Wat doet sporten voor de verschillende overgangsverschijnselen?

Dat sporten goed voor lijf en leden is, komt met name tijdens de overgang goed van pas. Veel overgangsverschijnselen waar je last van kan hebben verminderen door te gaan sporten. Soms verdwijnt een klacht zelfs helemaal. Een aantal van die overgangsverschijnselen en de invloed van sporten daarop, nemen we hier door. 

-Gewichtstoename

Dat brengt ons meteen bij het overgangsverschijnsel: gewichtstoename. Laten we vooropstellen dat dat niet altijd komt doordat je meer bent gaan eten of vetter bent gaan eten. De oorzaak ligt veel meer in een langzamere stofwisseling. Als je dat z’n gang laat gaan, komt er ieder jaar steeds een beetje gewicht bij. 

Zet je daar niets tegenover dan kan dat uiteindelijk voor meer gewicht en zelfs overgewicht zorgen. Een aspect van de overgang dat vrouwen soms letterlijk en figuurlijk in de weg zit. In dit geval kan sporten wel degelijk bijdragen aan een gezond gewicht. Met sporten zet je immers spieren aan het werk en je stofwisseling krijgt een boost. Het laat zich raden dat je lichaam dan meer calorieën verbrandt dan wanneer je niet zou sporten. Bovendien verbranden spieren lekker veel calorieën en als je een beetje je best doet die spieren te versterken, werkt alleen dat aspect al in je voordeel en zorgt het voor een gezond gewicht. 

Stap niet in de valkuil door drastisch minder te gaan eten als je af wilt vallen. Dat kan averechts werken (vermindering spiermassa) en daar komt bij dat je lijf het gewoon nodig heeft. Bovendien heeft een lichaam de neiging op de spaarstand te gaan staan als er onvoldoende voeding binnenkomt, en dan ben je nog verder van huis. Gezond en voldoende eten en sporten gaan hand in hand en doen wonderen. 

-Botontkalking

Broze botten ten gevolge van botontkalking, waardoor je sneller iets breekt, is nog zo’n overgangsverschijnsel waar je met sporten echt wel iets aan kunt doen. Botmassa krijg je er niet bij, maar door te bewegen kun je wel een halt toeroepen aan de afbraak ervan. Dan verloopt dat proces van botontkalking trager. 

-Gewrichtsklachten

Ook gewrichtsklachten kun je tegengaan door regelmatig te bewegen. Vooral kracht- en balanstraining zorgt ervoor dat spieren, pezen en gewrichtsbanden sterker worden. Dat leidt tot een soepeler lijf en minder klachten. Je voelt je gewoonweg sterker. Balansoefeningen zorgen ervoor dat je letterlijk steviger op je benen staat en de kans op ongelukjes zoals vallen of struikelen veel minder vaak voorkomen. Bovendien zorgt krachttraining, bijvoorbeeld met gewichten zoals dumbells, er ook weer voor dat je minder blessuregevoelig bent als je nog een andere sport beoefent zoals wandelen of hardlopen. Het maakt je minder kwetsbaar.

-Vermoeidheid en minder zin in seks

Met sporten maak je meer dan gemiddeld een hoeveelheid van het mannelijke hormoon testosteron aan. Dit hormoon wordt door vrouwen omgezet is estradiol waar tijdens de overgang een tekort aan ontstaat. Door te sporten is dat tekort veel minder en kunnen klachten als vermoeidheid en minder zin in seks uit de weg worden geruimd. Met andere woorden: het geeft meer energie en meer zin!

-Sombere buien

Sporten zorgt over het algemeen voor een goed humeur. Er komen allerlei stofjes vrij zoals dopamine en endorfine die je een goed gevoel geven. Zelfs als het regent dat het giet of het enorm hard waait en je gaat er toch op uit om in de buitenlucht te sporten, kan het resultaat gewoonweg ‘top’ zijn. Je voelt je als herboren en kunt de wereld weer aan. Sombere bui? Lekker naar buiten en bewegen. Alleen al dat buiten zijn doet veel mensen goed, maar je doet ook nog eens vitamine D op. Dat geeft een goed humeur en het helpt onder andere bij het beter opnemen van calcium uit de voeding. Dat is weer goed voor de botten. 

-Opvliegers

Opvliegers zijn de meest bekende overgangsverschijnselen. Door de daling van het oestrogeen tijdens de overgang krijg je niet alleen warmteaanvallen overdag, maar gebeurt het ook nog eens ’s nachts. Niet iedere vrouw heeft er in dezelfde mate last van, maar als je er last van hebt is het heel erg vervelend. Soms gewoonweg waardeloos. Uit onderzoek blijkt dat opvliegers met een kwart kunnen worden verminderd als je regelmatig sport. Dan hebben we het zowel over het aantal opvliegers als de intensiteit ervan. Vooral krachtoefeningen (met gewichten) zouden volgens onderzoek het aantal opvliegers en het nachtelijk zweten enorm doen afnemen. Een flinke belasting van bepaalde spiergroepen doet bèta-endorfinen vrijkomen, waardoor de opvliegers het nakijken hebben. 

-Hart- en vaatziekten

Last but nog least is er nog een gunstig effect aan sporten tijdens de overgang. Ga maar eens een flink eind wandelen, een rondje rennen of een aantal baantjes zwemmen. Het gevolg is dat je bloed sneller stroomt en dat heeft gunstige gevolgen voor het hart en de vaten. Met andere woorden; hart- en vaatziekten houd je op deze manier ver bij je vandaan. 

Welke sporten zijn goed tijdens de overgang?

Uit bovenstaande blijkt wel dat sporten niet ‘gewoon’ goed is, maar met name tijdens de overgang goede zaken doet. Welke sporten het beste zijn? Vooral sporten die je zelf het leukste vindt. Dan houd je het immers het langste vol. Of je nu aan intensieve of ontspannen yoga doet, gaat wandelen of hardlopen, zwemmen of fietsen of een intensieve teamsport zoals voetbal, hockey of korfbal beoefent, alles kan helpen om vervelende overgangsverschijnselen te laten verdwijnen of te verminderen. 

Sporten zet in positieve zin gezonde zoden aan de dijk als je het regelmatig doet. Dat lukt alleen maar als je er plezier aan beleeft. Dan is sporten niet alleen inspanning, maar biedt het ook ontspanning. Beide heb je nodig om lekker in je lijf te zitten, je hoofd leeg te maken en daarmee zowel het lijf als de geest gezond te houden. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel