Het beste middel tegen overgangsklachten

Er bestaat geen ‘beste middel’ tegen overgangsklachten, maar er is wel degelijk iets aan deze klachten te doen. Dat komt onder andere neer op regelmatig bewegen en gezond eten, eventueel aanvullende supplementen nemen en bij ernstige klachten kunnen medicijnen helpen.

Het zou fijn zijn als er een middel of manier is, waardoor overgangsverschijnselen niet langer leiden tot een klacht. Helaas gaat die vlieger niet op. Afhankelijk van hoeveel last een vrouw van de verschijnselen heeft, is het wel mogelijk daar iets tegenover te zetten wat de klacht kan helpen verminderen en soms verdwijnt zelfs de klacht. 

Als een vrouw rond haar vijftigste in de overgang terecht komt, is dat een natuurlijk verschijnsel. Een verschijnsel dat echter gepaard kan gaan met klachten als stemmingswisselingen, gewichtstoename, opvliegers, botontkalking, droge huid, minder zin in seks en slapeloosheid. Accepteren dat je als vrouw in de overgang zit is één, maar je zonder meer bij dit soort klachten neerleggen is zeker niet altijd nodig. Er zijn wel degelijk manieren of producten om hier iets aan te doen. 

Let op je voeding

Het is in ieder geval heel belangrijk om naar je levensstijl te kijken en goed voor jezelf te zorgen. Dat is natuurlijk altijd belangrijk, maar tijdens de overgang moet je je daar misschien nog wel meer bewust van zijn. Dat wil zeggen dat je op je voeding let en zo gezond mogelijk eet. Eet onder andere voldoende groenten en fruit, drink voldoende water, eet minder vlees en zo min mogelijk suikerrijke producten. Dat zijn natuurlijk algemeenheden en daarom is het goed om je bewust te worden van op welke manier, met welke voeding, jij het beste in je vel zit en je fit voelt. Zorg er ook voor dat je genoeg slaap krijgt en beweeg regelmatig. 

Supplementen kunnen tekorten aanvullen

Tijdens de overgang kan er een tekort aan bepaalde vitaminen en mineralen ontstaan. De veranderingen in het lijf vragen immers veel. Dit tekort aanvullen met vitaminen uit gezonde voeding is een eerste stap, maar als dat niet voldoende is kunnen supplementen hieraan bijdragen. Denk bijvoorbeeld aan calcium- en magnesiumsupplementen. Of extra vitamine D dat zorgt voor een betere opname van calcium en het immuunsysteem sterker maakt. 

Ga regelmatig sporten

Dat brengt ons direct bij sporten. Sporten tijdens de overgang [linken naar artikel] is eigenlijk heel goed. Je conditie verbetert, je spieren worden sterker, en je voelt je fitter. Dat is al een stevige basis om eventuele overgangsklachten op een gezonde manier te bestrijden. Een voorbeeld? Spieren die sterker worden zorgen ervoor dat er meer calorieën worden verbruikt wat kan leiden tot minder gewichtstoename omdat tijdens en na de overgang de stofwisseling trager verloopt. Met een sterk lijf blijf je dus gemakkelijker op gewicht. Sporten zorgt ook nog eens voor een goed gevoel en kan depressieve gevoelens op afstand houden. Dus ga wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen of doe aan yoga. Zorg dat je regelmatig gaat bewegen en kies voor een activiteit of sport waar je plezier aan beleeft. 

Kies eventueel voor medicatie bij ernstige klachten 

Bij hevige overgangsklachten ten gevolgde van de afname van de hoeveelheid oestrogeen of progesteron, kunnen er medicijnen worden voorgeschreven die dit tekort aanvullen. Overleg dat altijd met de huisarts. Deze hormonen worden alleen voorgeschreven bij ernstige klachten die het dagelijks functioneren in de weg zitten. Als je bijvoorbeeld niet of nauwelijks kunt werken in verband met hevige en veelvuldige opvliegers of als je erg somber wordt of zelfs depressieve klachten hebt. 

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >

In overleg met de huisarts is het belangrijk de voor- en nadelen van deze medicijnen ofwel hormoontherapie door te nemen. Onderzoek wijst uit dat er bij langdurig gebruik een licht verhoogde kans op borstkanker is. Een huisarts kan enkel oestrogeenhormonen voorschrijven, of in combinatie met progestageen. Er bestaan onder meer tabletten, gel, neusspray en pleisters. 

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel