Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
Physical Address
304 North Cardinal St.
Dorchester Center, MA 02124
De overgang treft ons vrouwen bijna allemaal. Het is een natuurlijk verschijnsel waar je echt niet bang voor hoeft te zijn. Overgangsverschijnselen zijn immers niet per definitie een klacht. En als dat wel het geval is, kun je er vaak wel iets aan doen.
Als je alle artikelen en berichten in de media moet geloven staat vrouwen rond hun vijftigste nog wat te wachten, en dat is niet altijd positief. De overgang lijkt in sommige verhalen namelijk een periode vol kommer en kwel. De lijst met klachten is eindeloos en het kan je zomaar aanvliegen. ‘Gaat me dat allemaal overkomen?’
Nee, zeker niet. De lijst is een lijst van wat er zich voor kan doen, maar daarmee is niet gezegd dat jou alles zal treffen. Laten we eerst die opsomming maar eens geven, dan hebben we dat gehad. Daar gaan we: opvliegers, ’s nachts zweten, onregelmatig menstrueren, afscheiding, droge huid, droge ogen, droge mond, droge vagina, aankomen in gewicht, broze nagels, haaruitval, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn, stemmingswisselingen, minder zin in seks, vermoeidheid, geheugenverlies, concentratieproblemen, onrustig zijn, neerslachtigheid, depressie, prikkelbaar. Ben je er nog?
Dat de overgang zich aandient, is een feit. Zo’n tachtig procent van de vrouwen krijgt met overgangsverschijnselen te maken. Gelukkig is een verschijnsel nog geen klacht. Heb je een paar keer een opvlieger, dan is er nog niet zo heel veel aan de hand. Af en toe een kort lontje? Ook dat is zo erg niet. Misschien lastig voor de mensen om je heen, maar je kunt ook om andere redenen een keer sacherijnig zijn. Het blijkt dan ook uit cijfers dat meer dan de helft van het aantal vrouwen in de overgang niets aan de verschijnselen doet, ook al klagen ze er soms over.
Dat laatste is overigens niet altijd terecht, want aan sommige klachten is heus wel wat te doen. Zeker als die klachten zich vaak voordoen en je dagelijkse leven erdoor verstoord wordt. Als je bijvoorbeeld je werk niet goed kunt doen omdat je heel vaak heftige opvliegers hebt, of door vermoeidheid nauwelijks nog je huis uit komt.
Je kunt door middel van regelmatig sporten en gezond eten al veel bereiken. Dat blijkt in de praktijk goed te helpen om overgangsverschijnselen er een beetje onder te houden. Daarnaast is in het uiterste geval een hormonale behandeling, in overleg met een arts, ook een optie. Daarmee wordt de afname van het oestrogeen afgeremd en kun je je stukken beter gaan voelen.
Kortom; een overgangsverschijnsel is normaal. Krijg je er veel last van en wordt het echt een klacht, dan is het beter om aan de bel te trekken en in actie te komen, dan te klagen. In veel gevallen kan er iets aan worden gedaan.
Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)
Ondersteuning tijdens de overgang >