Supplementen ja of nee

Of je nu in de overgang bent of niet, je gezondheid is je kapitaal. Tijdens de overgang vraagt dit soms om net een beetje extra. Supplementen kunnen overgangsklachten een beetje verlichten, maar gezond eten en regelmatig bewegen is de basis.

Er wordt geadviseerd om tijdens de overgang vooral regelmatig te bewegen en gezond en gevarieerd te eten. Het is belangrijk om zoveel mogelijk vitaminen, mineralen en eiwitten uit die dagelijkse voeding te halen. In dat geval ben je al een heel eind. Zo kun je overgangsverschijnselen soms op een afstand houden of gewoonweg beter aan.

-Vitamine D

Regelmatig luidt het advies om extra vitamine D te nemen. Het gaat dan om 10 microgram per dag. Dat helpt om de botontkalking, die overigens al vele jaren eerder inzet maar tijdens en na de overgang versterkt wordt, een beetje af te remmen. Daarnaast is vitamine D ook goed voor de weerstand en de werking van de spieren.

-multivitamine

Opvliegers is de meest gehoorde klacht tijdens de overgang. Of je daar met supplementen een halt toe kan roepen is de vraag. Wel blijkt dat deze opvliegers veel van je lijf vragen. Vooral vitamine C, B, magnesium en kalium blijken eraan te moeten geloven. Neem je een multivitamine dan vul je deze vitaminen weer aan.

-zilverkaars

Zilverkaars, een plant die van oudsher door indianen werd ingezet bij menstruatieklachten en de overgang, en eveneens verkocht wordt in een supplement, zou ook helpen tegen opvliegers en ’s nachts zweten. Echt bewezen is dit niet, maar je kunt het proberen.

-isoflavonen

Over isoflavonen, afkomstig uit soja, is veel te doen. Isoflavonen zijn plantaardige stoffen die een vergelijkbare werking hebben als het vrouwelijke hormoon oestrogeen. In landen waar er veel van wordt gegeten, lijken overgangsklachten zich minder vaak voor te doen. Vandaar dat het bij ons in en als supplementen wordt verkocht. Het is echter niet keihard vast te stellen dat dit helpt.

-niet roken en drinken

Hetzelfde wordt gezegd over rode klaver en Sint-Janskruid. Voor de werking van veel supplementen ontbreekt vaak het wetenschappelijk bewijs, maar als iemand er positieve ervaringen mee heeft en het vermindert klachten, dan is het natuurlijk prima. Laat je wel altijd goed informeren en verdiep je in de kruiden en middelen. Houd je aan doseringen en overleg eventueel met een arts. Al met al is een kwestie van zo gezond mogelijk leven, niet te roken en niet of nauwelijks te drinken. Extra vitaminen kunnen zelden kwaad, en het is een kwestie van goed informeren en uitproberen wat voor jou werkt. De basis blijft altijd een gezond voedingspatroon en regelmatig bewegen, liefst ook in de buitenlucht.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel