Deze outfits zijn opvliegerproof

Coltruien draag je al maanden niet meer en die nieuwe jurk blijkt helemaal niet handig als je een opvlieger hebt. Bovendien komt een opvlieger altijd ongelegen. Heb je je net aangekleed, zit je aan de koffie en is het weer zover. Je zou het liefst alles weer uittrekken. Welke outfits kun je het beste dragen?

Je krijgt het warm, je wangen beginnen te gloeien, je nek zit vol rode vlekken en het zweet breekt je uit. Je voelt een straaltje langs je slaap langzaam naar beneden zakken en je hebt het idee dat je lijf een kacheltje is dat door de hormoonmannetjes en -vrouwtjes op een enorm hoge stand wordt gezet. Je kunt maar één ding doen, verkoeling zoeken. Je gaat naar buiten of plaatst een ventilator op je bureau of naast je bed. Maar bovenal trek je je vest of trui uit. Met het voornemen deze voorlopig ook maar niet meer te dragen, maar wat dan wel?

Wie last heeft van opvliegers wil niets liever dan licht, lucht en koelte. Daarover dadelijk meer. Eerst maar eens even die opvlieger zelf onder de loep. Een fenomeen dat onlosmakelijk met de overgang verbonden is. Sommige vrouwen hebben er nauwelijks last van, andere vrouwen regelmatig tot zeer regelmatig. Als dat laatste het geval is, kan dat het dagelijkse leven flink in de weg zitten.

Wat is een opvlieger eigenlijk?

Een opvlieger is een reactie van het lichaam op de dalende oestrogeenspiegel. Er is alsmaar minder van dit hormoon in het bloed aanwezig, waardoor de interne thermostaat denkt dat er sprake is van een te hoge lichaamstemperatuur. Die hoeveelheid oestrogeen beïnvloedt namelijk de hypofyse, een hormoonklier in de hersenen. Deze hypofyse is verantwoordelijk voor de verwijding van hart- en bloedvaten, ademhaling, hartslag en de aanmaak van verschillende hormonen. Die hypofyse krijgt tijdens de overgang allerlei signalen vanwege die steeds lagere oestrogeenspiegel, zoals een signaal dat het lichaam warm is en het die warmte kwijt moet. Niet altijd helemaal waar, die hypofyse is een beetje in de war door alle lichamelijke veranderingen, maar als het sein gegeven is, kan het niet meer terug. Het is in principe een geweldig goed systeem, want de hypofyse neemt meteen maatregelen. Die zorgen ervoor dat het lijf kan afkoelen door middel van transpireren. Maar daarmee is de opvlieger een feit. Die kan enkele seconden duren, maar als je lichaamssysteem denkt dat hier meer drastische maatregelen nodig zijn, dan kan het ook minutenlang aanhouden.

Je gaat transpireren en soms komen daar hartkloppingen bij. Als je flink transpireert kun je ook nog eens koude rillingen krijgen en een opgejaagd gevoel. Sommige vrouwen krijgen hoofdpijn, worden duizelig of zelfs misselijk. Kortom; als je er veel last van hebt, is dit geen pretje. Stress kan dit nog eens aanwakkeren, en ook ’s nachts doet het zich voor. Je drijft bijna letterlijk je bed uit. En net als ieder ander het warm kan krijgen na flink gekruid eten, kan dit ook een trigger voor een opvlieger zijn.

Welke outfit draagt comfortabel in verband met opvliegers?

Laten we vooropstellen dat een coltrui uit je garderobe weg kan. Veel te warm. Mocht het fris zijn, dan kun je beter een vest aantrekken, die je uit kan doen als je het warm hebt. Datzelfde geldt voor truitjes, t-shirts en hemdjes. Kleed je in laagjes, dan kunnen er altijd een of twee lagen uit. Kies sowieso voor luchtige stoffen die ademend zijn, veel vocht opnemen en sneldrogend zijn. Denk aan bijvoorbeeld katoen en bamboe.

Wees een beetje creatief met je outfits tijdens de overgang. Zo draagt een rok met een hemdje en een blouse of shirt beter dan een jurk. Je kunt immers altijd dat shirt of die blouse uittrekken. Zorg dan ook altijd voor een mooi onderhemdje.

Een broek trek je natuurlijk niet zomaar uit. Kies in dit geval voor een lekker wijdvallend model in plaats van een strak zittende broek zoals een skinny exemplaar. Een wijde broek is heerlijk comfortabel.

Ga voor blouses en shirtjes met een korte mouw. Trek daar een vestje over aan en dan kun je die laatste gemakkelijk uittrekken zonder dat dat afbreuk doet aan je outfit. Laat dat jumpsuit even voor wat het is, die komt later wel weer. Ga voor een mooi broekpak waarvan je het jasje uit kunt doen en kies eens, als je toch een jurk wilt dragen, voor een wijdvallende lange Bohemian jurk. Vestje erover en klaar ben je.

Draag je werkkleding, dan heb je vaak maar weinig keuze. Een deodorant biedt dan niet altijd een oplossing. Overleg met je werkgever en/of vraag om een extra setje kleding zodat je kunt wisselen.

Wat je verder kunt doen tegen opvliegers?

Om opvliegers te voorkomen kun je proberen de triggers zoals gekruid eten en soms ook cafeïne te vermijden. Alcohol wil overigens ook nog wel eens tot opvliegers leiden. Laat dat glas wijn dan liever staan.

Probeer vaker te bewegen en gezond te eten. Vrouwen die regelmatig sporten en fit zijn blijken minder last van opvliegers te hebben.

Slaap, in verband met eventuele opvliegers ’s nachts, onder een luchtig dekbed en katoenen beddengoed. Dat ademt beter.

Mocht je echt regelmatig last van opvliegers hebben, dan kan de oestrogeenspiegel worden aangevuld door middel van hormoontherapie. Dat kan in de vorm van tabletten, maar ook pleisters of een spiraaltje kunnen een oplossing bieden. Zo wordt de hoeveelheid oestrogeen aangevuld en krijg je minder last van overgangsklachten. Dit gebeurt altijd in overleg met een arts.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel