Kunstmatig in de overgang

De overgang is een fase in het leven die er nou eenmaal bij hoort. Aan het einde van je vruchtbare periode neemt de productie van oestrogeen af en kom je in de overgang, omdat een natuurlijk verloop is. Maar wat als dit proces bij jou nou niet natuurlijk is, maar (veel eerder) op kunstmatige wijze in gang wordt gezet? 

Kunstmatige overgang bij kankerbehandeling

Bij kankerbehandeling kan chemotherapie ingezet worden. Deze therapie kan je eicellen beschadigen waardoor je vervroegd in de overgang kunt komen. Of dit van toepassing is, is afhankelijk van je leeftijd, het soort chemo en de hoeveelheid therapieën die je moet ondergaan. Ook vrouwen met een hormoongevoelige borstkanker worden kunstmatig in de overgang gebracht. Dit wordt gedaan om te voorkomen dat kankercellen reageren op het oestrogeen. Met een hormoontherapie wordt de aanmaak van hormonen geblokkeerd.

Kunstmatige overgang na een medische ingreep

Wanneer de eierstokken verwijderd worden kom je direct in de overgang. Ook wanneer de eierstokken beschadigd zijn na een baarmoederverwijdering kan de overgang inzetten. Deze abrupte overgang kan zorgen voor ergere klachten, maar geven bij een ingreep op jongere leeftijd ook nog een verhoogd risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, verhoogd cholesterol, diabetes en botontkalking. Het hormoon oestrogeen biedt je namelijk bescherming tegen deze ziekten, en die bescherming valt weg zodra de overgang zijn intrede doet. 

Klachten bij een kunstmatige overgang

De klachten bij een kunstmatige overgang zijn niet zozeer anders als bij een natuurlijke overgang. Het verschil zit hem met name in de hevigheid. Bij een natuurlijk overgang gaat het proces vaak geleidelijk. Een kunstmatige overgang zet direct in en geeft daardoor vaak meer klachten. Klachten waar je last van kunt hebben zijn opvliegers, slaapproblemen, stemmingswisselingen, huidveroudering, gewichtstoename, een verminderd libido en vaginale droogheid, botontkalking en urineverlies. Deze klachten hoeven natuurlijk niet allemaal aan bod te komen, sommige vrouwen ervaren de kunstmatige overgang als slechts een ongemak. Mocht je toch klachten ervaren dan zijn er manier om deze te verlichten of beperken.

Klachten verminderen bij kunstmatige overgang

Alle dingen die slecht voor je zijn kunnen ervoor zorgen dat je overgangsklachten heviger worden. Een gezonde levensstijl is dus nog belangrijker wanneer je in de overgang komt. Dat betekent dat je op moet letten wat je eet. Maak zoveel mogelijk gezonde keuzes zoals groente en fruit, en laat verzadigde vetten zoveel mogelijk links liggen. Voldoende bewegen is minstens zo belangrijk. Vooral omdat met de afname van oestrogeen je gewicht juist sneller toe kan nemen is sporten een must. Uiteraard zijn roken en alcohol grote boosdoeners als het om overgangsklachten gaat. Wanneer je erg last hebt van overgangsklachten kun je hiervoor medicijnen nemen. Bespreek dit altijd met een arts. Bij een kunstmatige overgang zijn hormonen om de klachten te bestrijden vaak geen optie. Je kunt dan ook voor homeopathische middelen kiezen.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel