Wat zijn de symptomen van de overgang bij mannen? 

Ieder van ons is min of meer bekend met de term “menopauze” en wat die betekent voor de vrouwen in ons leven. Dit is over het algemeen een tijd van drastische fysiologische veranderingen die allemaal draaien om de stopzetting van de hormoonproductie. De gevolgen zijn zowel lichamelijk als geestelijk, en vereisen de liefdevolle steun van hun partners die dan minder tijd in een 10 euro deposit casino kunnen besteden.

Meer recentelijk heeft de discussie over de menopauze bij mannen de belangstelling van de wetenschappelijke gemeenschap gewekt. Of de overgang voor mannen al dan niet bestaat, is nog steeds een punt van discussie, omdat het zich op een heel andere manier manifesteert. Toch kan het zeker gebeuren bij de heren die dagelijks Betsquare.com Nederland checken. Ten eerste lijkt er echter geen welomschreven periode in het leven van een man te zijn waarin hij deze menopauze doormaakt. Bovendien gaat de overgang bij mannen niet gepaard met een totale stopzetting van de geslachtshormonen. Ten slotte ervaren alle mannen de symptomen in verschillende mate – voor sommigen zijn ze mild, voor anderen echter hebben deze veranderingen een drastische invloed op de kwaliteit van hun leven.

Vanwege deze verschillen is “mannelijke menopauze” een beetje een verkeerde benaming, en veel medische deskundigen noemen deze natuurlijke veranderingen in plaats daarvan “andropauze”, “hypogonadisme”, of gewoon “lage T”. Dit komt omdat het een afname van de productie van testosteron is die de oorzaak lijkt te zijn van de symptomen van de mannelijke menopauze. Typisch worden één of alle van de volgende symptomen gemeld:

 • Gebrek aan energie en toegenomen vermoeidheid
 • Erectiestoornissen
 • Toegenomen lichaamsvet
 • Haaruitval
 • laag libido
 • Gebrek aan motivatie en concentratieproblemen
 • Depressie

Een van de factoren die bijdragen tot het idee van de mannelijke menopauze is dat de T-productie van ons lichaam na ongeveer de leeftijd van 30 jaar elk jaar met één of twee procentpunten begint af te nemen. Hoewel deze natuurlijke daling niet voldoende is om als enige verantwoordelijk te worden gesteld voor het mogelijke begin van de mannelijke menopauze, kan het begin van de bovengenoemde symptomen worden versneld door factoren die daartoe bijdragen, zoals:

 • Obesitas
 • Diabetes
 • Alcoholisme
 • drugsmisbruik
 • tabaksgebruik
 • Diëten met veel suiker, zout en ongezonde vetten
 • Gebrek aan lichaamsbeweging

Omdat de menopauze bij mannen nog vrij vaag gedefinieerd is, kan het een hele uitdaging zijn om de diagnose te stellen. Het grootste obstakel voor sommige mannen is gewoon eerlijk zijn tegen hun arts. Het is belangrijk dat je je niet beschaamd of beschaamd voelt wanneer je je symptomen en zorgen bespreekt, want dit is de cruciale eerste stap in het stellen van de diagnose andropauze. Om een diagnose te stellen zal je arts waarschijnlijk een volledig lichamelijk onderzoek doen, je vragen om je symptomen en hun geschiedenis uitgebreid te beschrijven, en misschien een bloedtest laten doen om te kijken waar je huidige testosteronniveau ligt.

Ondanks de vele verschillende mogelijke oorzaken en symptomen van andropauze, is er veel goed nieuws voor wie onderzoek doet naar een behandeling voor de mannelijke menopauze. Deze variëren van niet-invasieve veranderingen in levensstijl tot aanvullende hormoonbehandelingen. Sommige van de manieren om de menopauze bij mannen of een tekort aan testosteron te bestrijden, zijn zelfs in je dagelijkse routine te vinden.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel