Wat zijn de opties als het gaat om zorgverzekeringen?

Waar veel verzekeringen niet verplicht zijn, geldt dit voor een zorgverzekering wel Tot je 18e levensjaar ben je verzekerd op de zorgverzekering van je ouders, maar iedereen van 18 jaar en ouder moet zelf een zorgverzekering afsluiten. Voordat je zo’n verzekering afsluit, wil je ongetwijfeld eerst weten wat de mogelijkheden zijn. Wat dat betreft ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst zetten we namelijk de opties op een rijtje als het gaat om zorgverzekeringen.

Basisverzekering

De minimale zorgverzekering die je in Nederland kunt afsluiten, is de basisverzekering. Gemiddeld wordt meer dan 90 procent van de zorgkosten vergoed via deze verzekering. Om jou wat meer inzicht te geven in de dekking van de basisverzekering, zetten we hier op een rijtje voor welke zorgkosten je allemaal verzekerd bent als je deze verzekering afsluit.

– huisarts
– medische specialisten
– voorgeschreven geneesmiddelen
– ziekenvervoer
– verloskundige zorg
– kraamzorg
– zorg voor kinderen tot 18 jaar

Wat er wel en niet binnen de basisverzekering valt, wordt door de overheid bepaald. De inhoud van de basisverzekering is dus overal hetzelfde. Dit betekent overigens niet dat je bij iedere verzekeraar ook dezelfde premie betaalt voor de basisverzekering. Vandaar dat het altijd loont om een vergelijking te maken voordat je een zorgverzekering afsluit.

Aanvullende verzekeringen

Sommige mensen sluiten enkel de basisverzekering af, maar niet iedereen vindt de dekking van deze verzekering uitgebreid genoeg. Geldt dit ook voor jou? Dan kun jij je aanvullend verzekeren. Met een aanvullende verzekering verzeker jij je tegen extra zorgkosten die niet binnen de basisverzekering vallen. Je kunt je onder meer aanvullend verzekeren voor de tandarts en voor fysiotherapie. De premie van jouw zorgverzekering gaat wel omhoog wanneer je één of meerdere aanvullende verzekeringen afsluit. Onderaan de streep kan het toch interessant zijn om je extra te verzekeren. Dit is bijvoorbeeld het geval als je veel zorg nodig hebt.

Eigen risico

Heb je naast de basisverzekering meerdere aanvullende verzekeringen afgesloten? Dan denk je mogelijk dat alle zorgkosten vergoed wordt. Helaas is dit niet het geval. Er geldt namelijk een eigen risico voor een zorgverzekeringen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen verplicht eigen risico en vrijwillig eigen risico. Het verplicht eigen risico geldt voor iedereen en is in 2022 385 euro. Dit houdt in dat je de eerste 385 euro zelf moet betalen als je zorg nodig hebt. Het vrijwillig eigen risico staat op 0 euro, maar kan verhoogd worden met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Je betaalt hierdoor minder premie, maar je draait op voor een groter deel van de kosten als je zorg nodig hebt.

Studenten zorgverzekering

De premie van zorgverzekeringen is de laatste jaren eigenlijk alleen maar gestegen. Dit is voor niemand leuk, maar zeker niet voor studenten. De meeste studenten hebben het financieel gezien namelijk niet bijzonder breed. Gelukkig zijn er tegenwoordig zorgverzekeraars die een zorgverzekering voor studenten aanbieden. Met deze verzekering ben je goed verzekerd, maar je betaalt een lagere premie in vergelijking met een reguliere zorgverzekering. Verhoog je ook nog eens jouw vrijwillig eigen risico? Dan kun je nog meer besparen op je zorgverzekering.

*Dit artikel kan affiliate links bevatten, deze zijn te herkennen aan (aff.). Lees voor meer informatie de disclaimer.

Last van de overgang?

Er zijn diverse producten die het enigszins kunnen verlichten, bekijk hier het aanbod (aff.)

Ondersteuning tijdens de overgang >


Deel dit artikel